Scoala de vrajitorie – E. Rose Sabin

On July 31, 2009 in Fantasy

„Lumile se nasc din praf si din lacrimile zeilor.”

O data cu lectura acestei carti, cei ce credeau ca genul fantasy incepe si se termina cu ciclul “Harry Potter” vor avea parte de o mare surpriza.

Eleonora Rose Sabin ne demonstreaza ca imaginatia si spiritul creator sunt doua izvoare imposibil de secat si niciodata un subiect nu va fi fost intru totul epuizat.

Cartea prezinta intamplarile prin care trece eroina, Tria, in primul sau an la Scoala de vrajitorie, un loc atat de enigmatic incat chiar si aspectul sau exterior este de-a dreptul deplorabil din prisma unei persoane nedeprinse cu obiceiul de a vedea dincolo de aparente. Aceasta este rama in cadrul careia autoarea plaseaza strategic o multime de puncte de atractie ce suscita interesul si farmeca in acelasi timp. 

Cursurile la Scoala de vrajitorie se intind pe parcursul a 3 ani, iar elevii nu-si dezvolta aptitudinile la ore, acestea fiind in mare parte teoretice, ci fiecare vine cu unul sau mai multe talente pe care trebuie sa si le descopere pe cont propriu. De asemenea, progresele inregistrate conduc la o crestere a nivelului de magie, cel mai mare fiind nivelul 7. In plus, magia nu trebuie sa fie canalizata printr-o bagheta ci simpla vointa a fiecaruia este suficienta, uneori vrajitorul putand sa faca uz de incantatii sau de diverse semne magice, toate acestea alaturandu-se clasicelor obiecte magice : apa, lumanarile, oglinzile. Pe marginea acestui ultim element, autoarea cartii a zugravit o teorie extrem de interesanta; in viziunea sa, eroii isi puteau suplimenta puterile creandu-si un dublu prin intermediul oglinzii. Astfel, reflexia era capabila atat sa ofere cat si sa primesca energie. Problema consta in faptul ca, o data realizat acest duplicat, el intruchipa o noua individualitate capabila de ratiune si simtire, intru totul constienta de statutul sau de reflexie si din acest punct de vedere, poate chiar superioara originalului, inconstient de existenta fizica a acestei noi fatete a personalitatii sale.

In timp ce Tria este un personaj static a carui compozitie chimica nu se modifica de-a lungul actiunii, Lina, ambitioasa ei colega de camera, atrage mult mai mult atentia prin dinamismul sau. Chiar si portretul sau ii accentueaza aerul enigmatic: „Pe pat, cu picioarele incrucisate sub ea, sedea o fata foarte frumoasa, cu parul negru tuns scurt, la moda, si ochii verzi ca de pisica, privind spre Tria de sub genele lungi, curbate.” Lina isi foloseste talentele pentru a-i determina pe baieti sa se indragosteasca de ea iar apoi pentru a-i starni unul impotriva celuilalt cu scopul de a le extrage energia.

O alta eleva demna de observat este Irel, o fata extrem de fragila si sensibila ce putea vedea viitorul celor din jurul sau. Acest dar constituia uneori o povara zdrobitoare intrucat majoritatea viziunilor sale erau sumbre si nu ii era permis sa le dezvaluie colegilor sai. Pentru a remedia aceasta situatie, Irel este condusa intr-o alta realitate in care timpul se scurge in sens invers, astfel incat viitorul nostru reprezinta trecutul ei. O solutie salvatoare, intr-adevar, intrucat amintirile dor mai putin decat premonitiile.

Scoala de vrajitorie este o carte plina de energie, candoare, farmec, un regal pentru visatori, pentru cei ce simt nevoia sa evadeze dintr-o lume banala si mohorata.              

Ioana-Gabriela Gorgoi

[ratings]

 

Articol postat de: admin


  1. alexandra a scris,

    am citit acum mult timp aceasta carte si vreau sa spun ca este foarte buna este plina de magie si suspans…din toate cele trei volume aceasta este cea mai buna dar si celelalte doua merita citite…

  2. manfred bloor a scris,

    mi-ar placea sa o citesc

  3. laryy a scris,

    e cumva Bryte’s Ascent a 4 carte din vol Scoala de Vrajitorie
    ?

Adauga un comentariu

RSS