Arhive din November, 2014

Crezi ca poti intra in Jocul Tronurilor?

On November 26, 2014 in Carti, Fantasy

Cantec de gheata si focCantec de Gheata si Foc” este fara doar si poate una dintre cele mai surprinzatoare povesti ale momentului. Precum un adevarat maestru, George R.R. Martin construieste o lume fascinanta in care doar cei mai puternici supravietuiesc jocului tronurilor. Astfel, suntem martorii unor urzeli ametitoare care sunt create de personaje complexe, duplicitare si, mai presus de toate, de un realism izbitor.

Eu am vazut mai intai serialul, iar curiozitatea pentru carte a venit mai tarziu. Cu toate acestea, cartea mi-a intrecut cu mult asteptarile. Desi iubeam filmul, am ajuns sa ma trezesc, sa mananc si sa ma duc la culcare cu personajele si conflictele lor bine intiparite in minte. Primul moment in care mi-am dat seama ca sunt cucerita de poveste, a fost atunci cand am dat peste citatul care, din punctul meu de vedere, avea sa ramana definitoriu pentru seria de carti „Cantec de Gheata si Foc”: „Drumurile diferite, uneori, duc spre acelasi castel.” Cu cat citeam mai mult, cu cat mi se parea ca autorul incearca sa dovedeasca acest lucru prin avalansa complesitoare de evenimente prin care treceau personajele, evenimente naucitoare si neasteptate, dar care in cele din urma nu pareau sa-i indeparteze de binemeritata lor grandoare. Read the rest of this entry »

O ipoteză în alb – “HMS Terror”, de Dan Simmons

On November 26, 2014 in Carti, Suspans

HMS TerrorÎncă de la primele pagini, Dan Simmons plonjează cititorul în alb – acel alb în care expediţia este blocată, acel alb al deznădejdii, şi în cele din urmă acel alb născător de teroare.

Există (cred) două planuri ale romanului.
Primul plan este critica adusă societăţii engleze şi cinismul cu care este descrisă. Înalta educaţie primită de Croazier îl împiedică să întreţină relaţii sexuale cu doamna Carcroft deşi se pare că iniţiativa ei îl lasă nedumerit şi pe veci îndrăgostit; companiile alimentare încearcă să fraudezele licitaţiile organizate pentru aprovizionarea expediţiilor – una chiar reuşeşte şi astfel membrii echipajelor găsesc conserve de carne şi legume alterate; homosexualitatea la bordul vaselor este pedepsită cu moartea; diferenţa între clasele sociale este mai presus de ierarhia profesională, adesea cele două conlucrează ambiguu la bordul navelor. Societatea de pe continent şi/sau microsocietatea creată de un echipaj de navă este pictată în culori vii, contrastante cu albul nemilos de afară, culori care simbolizează fiecare emoţie simţită de o persoană la un moment dat: frică, iubire, laşitate, speranţă, naivitate, ambiţie, resemnare. Read the rest of this entry »

RSS