Arhive din September, 2014
Cine nu are Stephen King, să-și cumpere! (JFK. 11.22.63)
On September 29, 2014 in Carti, Suspans
Știți vorba aceea, “cine nu are un bătrân, să-și cumpere”? Ei bine, o să modific vorba de dragul discuției și o să declar “cine nu are un Stephen King, să-și cumpere”. Și chiar dacă în trecut aș fi fost tentată să recomand unui începător romanele mai vechi ale sus-numitului, azi pot spune cu mâna pe inimă că “JFK” e unul dintre cele mai bune romane ale lui Stephen King și că oricine vrea să citească o carte plină de intrigi spectaculoase și un plot inteligent ar trebui să dea fuga la librărie și să pună mâna pe ea.
Romanul începe frumos și “ca la carte” cu personajul principal, Jake Epping, un profesoraș de limba engleză (cine a citit mai multe scrieri ale lui SK a observat, cu siguranță, lait-motivul profesorului de engleză), care își amintește una dintre experiențele trăite în timp ce preda cursuri unor oameni care nu au reușit să finalizeze liceul. Una din temele date de Jake studenților săi a fost un eseu cu tema “Ziua care mi-a schimbat viața”. Printre zeci de eseuri neimpresionante, Jake dă peste lucrarea lui Harry Dunning, un îngrijitor cu multiple handicapuri, unde povestește despre ziua în care tatăl lui i-a omorât mama, cei trei frați și l-a lăsat cu leziuni ale creierului și infirmitate. Emoționat de sinceritatea lucrării, Jake îi dă nota 10+ lui Harry, iar acesta, fericit peste măsură, îl invită la o cină care urma să aibă loc la localul lui preferat, deținut de Al Templeton. Puțin avea să știe profesorul că aceasta va fi ziua care îi va schimba si lui viața. Read the rest of this entry »
Alberto Manguel – Istoria lecturii
On September 24, 2014 in Carti, Literatura clasica si contemporana
Alberto Manguel – Istoria lecturii
( reînvestirea cititorului)
-recenzie-
Prof. Simona Liutiev
Cartea apărută în 2011 la Editura Nemira, recunoaște prin ea însăși că nu este o istorie decât în sensul că salvează texte de la uitare; altfel ea se vrea cel putin o lectură în care să găsești minimum un element plăcut și maximum să-ți reconstitui biografia, să înțelegi mai bine cine ești tu, cititorul. Este o încercare de a ne impulsiona să reacționam la crima supremă-analfabetismul, ignoranța, într-o lume când primează libertatea, când în ciuda faptului că nici fanaticii, nici stoicii, nici cenzorii nu ne mai limitează, când sub iluzia autocontrolului, a PUTERII (asigurate de stiința de carte), alegem să maltratăm texte, să fim manipulabili prin sărăcia lecturilor.
Volumul lasă, per ansamblu, impresia unui traiect sinuos-spasmodic, în sensul că acum e clar, limpede, digerabil (ca să folosim metafora culinară general-acceptată pentru tema în discuție), reconfortant prin iluzia că poți opri timpul, adoptând textual metode didactice moderne, rețetă verificată a succesului; iar alteori, inevitabil, terminologic-tehnicist, hermeneutic, textualist. Reușește astfel să lase impresia că acoperă o arie vastă a problematicii, că asigură parcurgerea tuturor unghiurilor posibile, recunoscându-și, programatic, aproape cu emfază, din respect pentru cititor, slăbiciunile, în virtutea infailibilității unui asemenea demers ”Istoria lecturii nu are sfârșit”(p.364). Read the rest of this entry »
Cenusa catre cenusa, praf catre praf, rau catre rau
On September 19, 2014 in Carti, Horror, Suspans
Carrie este o adolescentă timidă și retrasă, care, din copilărie, îndură persecuțiile și ironiile colegilor de clasă. Umilințele la care o supun devin o tortură din care simte ca nu mai poate ieși. Mai mult, este și victima fanatismului religios al mamei sale, o ființă violentă, brutală.
Când disperarea ajunge la apogeu, Carrie își descoperă o putere înspăimântătoare – telekinezia -, ce-i oferă darul răzbunarii: poate să miște, să arunce, să zdrobească și să incendieze orice de la distanță.
O carte din care oamenii au multe de invatat. Ai facut ceva rau si totul se intoarce impotriva ta si poti lua dupa tine si oameni nevinovati, asa cum au patit Tommy Ross si profesoara Desjardin.
Carrie White a fost victima batjocorii colegilor de scoala ani de zile, desi ea nu le-a facut niciodata nimic. Doar a stat si le-a inghitit toate rautatile, iar cu cat se adunau mai multe (din partea colegilor, cat si a mamei) cu atat i se dezvoltau abilitatile telekinetice. Read the rest of this entry »
Love and other drugs
On September 09, 2014 in Carti
Este un fapt bine cunoscut că „Romeo și Julieta” de W. Shakespeare este una dintre cele mai mari povești de dragoste ale istoriei literare. Și de ce nu? Doi tineri îndrăgostiți a căror iubire învinge ultima barieră: moartea. Dar în lumea bântuita de amor, povestea celor doi nu este altceva decât o prezentare a pericolelor iubirii, oroarea unui trecut încarcat de dragoste. Perspectiva poate schimba atât de multe, inclusiv vieți și soarta unei lumi întregi.
Lauren Oliver crează o realitate în care dragostea este o boală, pur si simplu cauza care împinge omenirea la violență, egoism, gelozie si disperare. Lena s-a născut în lumea ce nu cunoaște iubirea, fericirea de a trăi, de a face lucruri stupide și amuzante doar pentru că poți sau libertatea de a fi tu însuți, s-a născut într-o lume de un calm înspăimântător, în care emoțiile erau eliminate printr-o operație.
Ce am apreciat și iubit cel mai mult la această carte a fost chiar personajul principal. Lena este o adolescentă normală. Normalitatea este o cerință și o necesitate în această societate, iar la început ea pare perfect mulțumită să trăiască în pace, în afara luminii reflectoarelor, doar cu via dorință de a fi vindecată înainte de a fi atinsă de boala mortală a iubirii. Read the rest of this entry »