Arhive din July, 2014

Razboiul, trivial lucru

On July 04, 2014 in Carti, Suspans

Legiunea blestematilorDaca cineva iti spune vreodata cat de eroic si tentat ii suna ideea unui razboi, pune-i in mana primul roman al scriitorului danez Sven Hassel, “Legiunea blestematilor”.

Modul in care sunt prezentate ororile celui mai distrugator razboi de pana acum, Al Doilea Razboi Mondial, de la cel mai mic detaliu grafic, la cel mai puternic sentiment trait pe campul de lupta, te va tine nu numai cu sufletul la gura, ci iti va si zapaci gandirea cu multe idei politice revelatorii.
“Astazi, dupa atatia ani, imi amintesc ororile si groaza doar sub forma unor lucruri trecute, o data pentru totdeauna. Dar, de ce eram atunci atat de inmarmurit privindu-le cum dispareau in urma? Iata o intrebare la care n-am izbutit sa raspund vreodata.”

Sunt cuvintele naratorului, personaj de altfel, care prefigureaza fenomenul dezumanizator al razboiului. Romanul te duce prin toate situatiile posibile ale unui razboi, de la dezertare, inchisoare, permisii, petreceri intre soldati, pana la batutul in retragere si preluarea conducerii.

Cartea debuteaza cu Sven, prins dupa ce a dezertat si trimis intr-un lagar disciplinar, unde se practica mai mult tortura si unde soldatii sunt vazuti mai degraba ca saci de carne decat fiinte umane. Dupa multe greutati duse, acesta este recrutat pe front, unde este inrolat in Regimentul 27 disciplinar, moment in care viata lui s-a schimbat radical. Read the rest of this entry »

RSS