Arhive din June, 2014

Eroi și noroi

On June 30, 2014 in Carti, Fantasy

Fara indurareDupă cum povesteam în recenzia la prima carte din trilogia ”Prima Lege” de Joe Abercrombie, rămâi la finele ei cu dorința arzătoare de a citi mai mult; așa că am așteptat ”Fără Îndurare” cu nerăbdare, dar și cu emoția că poate mă va dezamăgi și nu va fi la fel de bună.

Ei bine, nu numai că nu dezamăgește, dar este chiar mai bună decât cea anterioară. De ce? Pentru că eroii se schimbă și își relevă alte fațete ale personalității, iar aventurile devin mai războinice și mai pasionante: a doua carte este una a devenirii și a revelațiilor (dar nu totul se dezvăluie, mai rămân secrete și pentru volumul III).

Astfel, dacă prima carte ne familiarizează cu firea și caracterul personajelor, a doua ia acești oameni, îi aruncă în noroiul unor aventuri dure și sângeroase și îi forțează să își arate adevărata față, cruzimea sau umanitatea, trecutul ascuns și greșelile regretate, pe unii chiar să se maturizeze și să descopere ce este cu adevărat valoros în lumea reală; iar cei care supraviețuiesc acestor aventuri (nu toți) se transformă din ratați, barbari sau paria, în eroi. Eroi de saga unii, eroi de război alții, sau eroi ai grupului de prieteni pentru care se sacrifică.

Nici lumea din jurul lor nu rămâne nemișcată sau neschimbată: cele două războaie la care se face aluzie în prima carte (cu Nordicii din Englia unul și cu Imperiul Profetului în sud altul) explodează cu brutalitate în bătălii și asedii, unele câștigate, altele pierdute; intrigile de palat și asasinatele se înmulțesc, iar pe scenă apar noi personaje, de la bine-cunoscuții ”shanka” găsiți unde te aștepți mai puțin, la amenințări și creaturi noi, oculte și înspăimântătoare. Read the rest of this entry »

Gheață și onoare

On June 27, 2014 in Carti, Fantasy, SF

George R.R. Martin - Lumina ce se stingeLumina ce se stinge” este romanul de debut al lui George R.R. Martin (din 1977!), și în el găsim deja câteva dintre caracteristicile acum bine-cunoscute, după succesul cu seria ”Cântec de Gheață și Foc”: personaje puternice, cu convingeri ferme, medievalisme, răsturnări spectaculoase de situație, violență, sânge și…amenințarea gheții. Încă o caracteristică generală a autorului, ușurința cu care trece granița între SF și fantasy (pentru cititorii mai tineri, poate este o noutate faptul că Martin este de fapt autor de SF, nu de fantasy, și bine-cunoscut de fanii SF încă din anii 70-80).

În primul rând, chiar aceasta este caracteristica romanului care surprinde prima: este SF? Este fantasy? Aparent science-fiction ca decor (se petrece pe o planeta terraformată, pe care se ajunge cu nave spațiale și pe care există orașe inteligente, AI-uri și tancuri zburătoare, iar în secundar aflăm despre istoria luptei cu extratereștri ostili), povestea este de fapt cât se poate de fantasy: eroul are de salvat prințesa inimii sale din castelul zmeului, și pentru aceasta se luptă cu săbii. Iar principalul reper, ferm pentru toate personajele, pozitive și negative, este pe tot parcursul cărții ONOAREA (și în subsidiar iubirea, dar mai îndoielnică).

Ce-i drept că, tipic pentru Martin, totul e mult mai complicat și surprinzător: zmeul are două capete (metaforic, o să înțelegeți ce vreau să spun, nu vreau să vă stric plăcerea cu spoilere), băieții buni au și părți întunecate și cei răi și elemente eroice, eroul principal e mai complex decât pare (nu neapărat în bine), iar prințesa e dificilă și parcă nu s-ar prea da salvată…. Read the rest of this entry »

Urzeala Tronurilor: cartea vs serialul

On June 26, 2014 in Carti, Fantasy

Cantec de Gheata si FocCantec de Gheata si Foc, de George R.R. Martin, este seria de carti ce sta la baza celebrului serial Urzeala Tronurilor.

Aceasta recenzie este adresata celor care urmaresc serialul, dar nu au inceput inca sa citeasca si seria de carti. Printre aceste persoane m-am numarat si eu pana de curand. Mult timp, am urmarit doar serialul si, desi stiam de existenta cartilor, speriat de numarul lor mare de pagini, credeam ca e o pierdere de timp sa incep sa citesc aceasta serie. Nici nu ma puteam insela mai mult!

Cand am terminat sa citesc Urzeala Tronurilor, primul volum din serie, mi-am dat seama ca, desi serialul este extrem de bun, asa cum se intampla intotdeauna, cartea este si mai reusita. Am citit primul volum, de peste 800 de pagini pe nerasuflate. Apoi, imediat dupa ce l-am terminat, am inceput sa il citesc si pe al doilea. Si chiar daca stiam dinainte ce personaje urmeaza sa moara si cam ce urmeaza sa se intample, pentru ca vazusem deja primele trei sezoane, nu am avut nicio secunda senzatia de plictiseala. Read the rest of this entry »

Pe viață și pe moarte

On June 24, 2014 in Carti, SF

Disfunctia realitatiiDisfuncția Realității” de Peter Hamilton, prima parte din trilogia ”Zorii Nopții”, a fost cartea care, după mulți ani de citit cu pasiune fantasy epopeic (ca seria ”Cantec de gheata si foc”), m-a readus la prima mea dragoste literară, genul ”hard SF” (space opera).

De ce? Pentru că, precum R.R. Martin, mi-a oferit spiritul de saga, de confruntare pe viață și moarte între bine și rău, de conflict universal, de complexitate uriașă în număr de personaje și de tărâmuri, de lupte pierdute catastrofal și de victorii neașteptate, de eroi și ticăloși, dar toate acestea într-un context SF cât se poate de ”ortodox”: galaxie federală, nave spațiale, arme high-tech, extratereștri, invazii planetare, coloniști dârzi, creaturi exotice, telepatie…tot ce m-aș fi așteptat la SF-urile clasice pe care le citeam în anii 80-90.

Tot parcă direct din SF-ul de odinioară, chiar cel de anii 50, descind personaje tipice genului SF, devenite populare prin filmele de cinema și serialele TV: căpitanul de navă drept și cu spirit de sacrificiu; contrabandistul fermecător și eroic; extratereștrii insecte și extratereștrii prea înțelepți ca să îi înțelegem; amiralul de oțel; mafiotul rău, dar simpatic; durii eroici din trupele de comando; toate aceste genuri de personaje pe care le iubim de decenii sunt prezente, dar într-o lumină nouă, modernizată cu nuanțe și cu evoluții în timp. Read the rest of this entry »

RSS