Xenocid – Orson Scott Card

On March 10, 2011 in Carti, SF

“Mama, Tata, facut-am ce se cuvenea?”

Ce inseamna de fapt toleranta? Sunt oamenii realmente capabili de empatie cand vine vorba de specii extraterestre? Ce ne face umani si cum poate acest concept sa fie aplicat in sens larg? Pe langa dilemele etice prezente si in celelalte carti ale lui Orson Scott Card, Xenocid, a treia din Saga lui Ender, inglobeaza si alte concepte SF, precum manipularile genetice sau elementele de fizica cuantica.

Ender, acum Andrew Wiggin, Vorbitor in Numele Mortilor, este locuitor al planetei Lusitania. Torturat de constiinta pentru ca a savarsit primul Xenocid din istoria umanitatii pe cand era doar un copil, incearca sa-si ispaseasca vina convingand cele trei specii inzestrate cu ratiune de pe planeta ca pot trai impreuna si pot invata unele de la celelalte.

Dupa mii de ani de evolutie, in era zborurilor interstelare si a ansiblurilor ce permit comunicarea instantanee, natura instinctuala a oamenilor este mai evidenta decat oricand. Atat de pregnanta incat ii impiedica sa convietuiasca cu speciile extraterestre descoperite, a caror infatisare asemanatoare animalelor provoaca dezgust si convingerea ca sunt inferioare. La agravarea starii generale contribuie si apropierea Flotei Lusitania, trimisa de Consiliul Stelar in vederea lichidarii intregii planete infestata cu un virus potential letal. Iar cand o cercetatoare sugereaza ca un virusul ar putea sa fie raman – o specie extraterestra cu care se poate stabili o legatura pasnica – incercand sa impiedice distrugerea lui, frica ii determina pe oameni sa comita acte condamnabile.

In plan secund apar locuitorii planetei Calea, “Vorbitori cu Zeii”, subiecti intr-un experiment de imbunatatire a inteligentei si manipulati cu ajutorul unei modificari genetice asemanatoare sindromului obsesiv-compulsiv. Sub comanda Consiliului Stelar, cele mai luminate minti ale Caii incearca sa afle motivul recentei disparitii a Flotei Lusitania si descopera existenta supercomputerului Jane, o fiinta ce are posibilitatea de a controla toata informatia stocata in calculatoarele din cele O Suta de Lumi.

Cu ajutorul lui Jane, lusitanii experimenteaza teleportarea, in incercarea de a coloniza cat mai multe planete, iar Ender se vede pus fata in fata cu cele mai puternice amintiri.

Din punct de vedere al scriiturii, Xenocid este deseori asemanata cu Imparatul-Zeu al Dunei, tratand ample subiecte etico-filosofice. Fiind plasata insa in contextul predecesoarei sale, Vorbitor In Numele Mortilor, ea nu este o carte de sine statatoare, ci inglobeaza mai degraba conceptele de la care porneste intreaga serie.

Asadar, Xenocid este o carte care se adreseaza adolescentilor si adultilor deopotriva. Este esentiala in primul rand pentru cititorul captivat de aventuri interstelare dar si pentru umanistul care, intrigat de filosofia din spatele aventurilor lui Ender, vrea sa patrunda mai adanc in universul lui Orson Scott Card.

Material scris de Alexandra

Articol postat de: Alexandra


Adauga un comentariu

RSS