Arhive din August, 2014

Istoria sacră – Jonathan Black

On August 28, 2014 in Carti

Istoria SacraIstoria sacră, Ființele supranaturale și nașterea lumii noastre
Jonathan Black

Recenzie de Simona Liutiev

Cartea lui Black se înscrie în direcția incontestabilă a erei noastre, care, după secole de materialism științific sau doctrinar, se întoarce spre aflarea răspunsurilor personale, spre un idealism mistic care să justifice marele ROST.

Prin acest proiect, Richard Black întâi crede, dar si cercetează; în viziunea sa religia este la fel de rațională ca știința, e conștient că în ciuda ”dovezilor” înregistrate pe parcursul civilizațiilor, vor exista întotdeauna sceptici care se vor îndoi de veridicitatea acestor ”urme ale Minții lui Dumnezeu” și că fiecare dintre noi are propriul răspuns la întrebarea dacă universul chiar ne răspunde sau noi suntem aceia care, prin mintea noastră influiențăm materia. Fizica cuantică a revoluționat percepția despre energie, iar Jonathan Black, crede, ca oricare dintre noi, chiar dacă doar la nivel instinctual, că ”relația dintre minte și materie nu se desfășoară într-un singur sens, de la materie la minte”(p 442). Read the rest of this entry »

Recenzie – Revolta ( Jocurile Foamei #3 – Suzanne Collins ) – Cicatricea finala

On August 22, 2014 in Carti, SF

Jocurile Foamei: Revolta (paperback)Descriere:
“Katniss a supravieţuit calvarului Jubileului Pacificării şi, împreună cu familia ei şi Gale, este la adăpost în Districtul 13. Dar, în haosul final al jocurilor, Peeta a căzut prizonier în mâinile Capitoliului, iar preşedintele Snow îi pregăteşte o soartă aparte. În timp ce focul revoltei mistuie întreg Panemul, Katniss este sortită să devină simbol al revoluţiei. Pe măsură ce evenimentele se desfăşoară cu repeziciune, ea realizează însă că a fost mai degrabă un pion mutat pe tablă decât liderul celor asupriţi. Consecinţele devin de negândit pe măsură ce numărul victimelor creşte, iar Katniss trebuie să găsească o soluţie ce pare din ce în ce mai imposibilă.”

Parerea mea:

Incep prin a spune ca seria Jocurile Foamei este de departe favorita mea. Desi nu este una dintre publicatiile noi ale editurii Nemira si desi, din pacate sau nu, vazusem deja primele doua filme, seria si in special ultimul volum, Revolta, mi-au intrat la suflet iremediabil.

” Eu si Peeta ne revenim impreuna. Inca mai sunt momente in care el se ghemuieste in spatele unui scaun si se tine bine pana cand se incheie strafulgerarile amintirilor inoculate de venin. Eu ma trezesc tipand din cosmaruri cu mutanti si copii pierduti. Dar bratele lui sunt aici sa ma linisteasca.” Read the rest of this entry »

Nimicul de temut – Julian Barnes

On August 11, 2014 in Carti, Literatura clasica si contemporana

Nimicul de temutAm citit cu mare plăcere cartea lui Julian Barnes, “Nimicul de temut” (eng. Nothing to be frightened of). Deşi este ateu şi pe alocuri chiar ireverenţios la adresa lui Dumnezeu şi a religiei, Barnes are o scriitură de calitate. Deloc lipsit de simţul umorului, abordează tema morţii din diverse perspective: literară, psihologică, biologică etc. Poate că fraza cea mai frumoasă din întreaga carte e chiar cea de la început de tot: „Nu cred în Dumnezeu, dar îi simt lipsa”.

Scriitorul britanic mi se pare că încearcă înainte de toate să-şi “exorcizeze” propria teamă de moarte. Căci, spune el, aproape oricine se teme de moarte, ori că o să moară. “Le réveil mortel”, sau conştiinţa morţii, momentul acela în care înţelegi că vei muri, când eşti copleşit de gândul morţii, este probabil cel mai tulburător din întreaga existenţă şi se pare că nimeni nu este cruţat, mai devreme sau mai târziu.

Julian Barnes nu ne oferă prea multe speranţe: moartea e capătul de linie. După, neantul. Extincţie totală (perspectivă anihilaţionistă).

Să fie oare numai atât? Câteva zeci de ani – dacă eşti suficient de „norocos”- şi gata? Eu unul nu cred. Nu, nu cred că viaţa asta e totul. Ar fi extrem de nedrept ca totul să se încheie când murim, să nu existe Dumnezeu, nici Înviere, nici Judecată, într-un cuvânt, să nu existe nimic din ceea ce pentru Creştinism şi alte mari religii e fundamental. Read the rest of this entry »

“Love: It will kill you and save you, both.”

On August 08, 2014 in Carti

DeliriumDelirium”, o carte care pune in lumina reflectoarelor o altfel de viata a unei tinere adolescente. Prin ochii ei lumea care ne inconjoara pare mult mai diferita decat cum o stim noi.

Ca si fiinte umane, cele mai stranse legaturi le formam prin iubire si prin compasiunea pe care o purtam unii pentru ceilalti. Dar daca acest lucru ar fi total gresit? Daca ne este interzis sa simtim si sa impartasim orice urma de dragoste? Fiecare dintre noi a trecut macar o data printr-o despartire, fiecare a avut inima sfasiata jurand ca va fi ultima data cand se va indragosti. Cum v-ati simti daca v-as spune ca au gasit leacul?

Astfel toate problemele se vor rezolva..sau nu?
In Portland, orasul in care se petrece toata actiunea, la varsta de optsprezece ani fiecare tanar este obligat sa efectueze vaccinul impotriva bolii numita amor deliria nervosa, cunoscuta si sub numele de iubire. Societatea considera ca astfel toata lumea va fi fericita si in siguranta pentru totdeauna, dragostea fiind considerata un lucru ingrozitor, distrugator. Dupa procedura, persoana vindecata este ‘cuplata’ de societate cu o anumita persoana, deci fara libertate de alegere. Read the rest of this entry »

RSS