Arhive din October, 2014

JFK – thriller psihologic, cu o doza perfecta de romantism

On October 24, 2014 in Carti, Suspans

Stephen King - JFK 11.22.63JFK este, in umila mea opinie, cel mai bun roman al lui Stephen King (cel putin dintre cele 14 citite). Spun asta, desi sunt un fan infocat al psihologiei horror-ului lui King, iar in JFK nu (prea) exista elemente horror.

In primul rand, un sfat important daca nu esti interesat de istorie, politica, etc.: Daca prima impresie, cand vezi titlul, nu este tocmai una placuta, nu te lasa pacalit! E King, stie ce face. N-o sa scrie un roman plictisitor. De asemenea, daca citesti vreo mini-descriere a cartii (eventual coperta din spate) sa nu pleci de la premisa ca o sa gasesti tot felul de clisee legate de calatorii in timp, pentru ca din nou te vei insela. Dezvolta niste idei foarte interesante in privinta acestui subiect, dar mai mult nu zic – descopera tu!

Daca ai mai citit carti de King, ii cunosti stilul inconfundabil si te astepti la o atmosfera tipica lui, te astepti probabil sa te ademeneasca sa intri sub pielea personajelor si sa traiesti o adevarata provocare psihologica. Read the rest of this entry »

320 de pisici negre – Rodica Ojog-Brasoveanu

On October 21, 2014 in Carti, Suspans

320 de pisici negreRodica Ojog-Brasoveanu este in mod incontestabil geniul romanelor politiste romanesti, amestecand in scrierile sale suspans, umor, ingeniozitate, remarcabile cunostinte psihologice si nu in ultimul rand o usoara ironie.

In romanul “320 de pisici negre” inegalabila Melania Lupu ne incanta iarasi cu initiativele ei curajoase, cu imaginatia sa efervescenta si cu mintea analitica, apanaje ale unui veritabil gangster. Ajungand la inchisoare, aceasta nu se descurajeaza si e pregatita sa evadeze…antrenand in acest timp o intreaga grupare infractionala. Englezul Ned Morton vrea sa-si incheie cariera de pe scena mafiei cu un ultim dans rasunator, dar are vreo sansa in fata fermecatoarei Melania?

Romanul este practic o continuare a scrierilor “Cianura pentru un suras” si “Buna seara, Melania”, in care stimata Melania Lupu cade victima pasiunii pentru cele doua tablouri semnate Goya si Rembrandt. Regretand si deplangand decizia pe care trebuie sa o ia, Maiorul Cristescu este nevoit sa o aresteze, lucru care o lasa impasibila pe “eroina” noastra deoarece, dupa cum ne-a obisnuit, aceasta nu se descurajeaza si impleteste itele unui plan halucinant. Read the rest of this entry »

Psihologia unui model feminin atipic – “Dolores Claiborne” a lui Stephen King

On October 20, 2014 in Carti, Horror

Stephen King - Dolores ClaiborneDespre femei, implicit despre psihologia femeii in toate ipostazele ei, s-au scris nenumarate pagini. Poate ca niciodata, insa, cartea lui Stephen King, “Dolores Claiborne”, ne ilustreaza un model psihologic al femeii-criminal, aratand ca tiparul femeii diafane si fragile devine un mit in universul acestui roman.

Am lecturat aceasta carte cu un oarecare dezgust, deoarece atmosfera romanului este apasatoare, densa, cu un fir narativ intensificat de un limbaj cologvial, deloc eufimizant. Astfel, socul unor imagini ce provoaca in prima faza repulsie, compatimire pentru personajul principal, Dolores Claiborne, devin din ce in ce mai pregnante pe masura ce actiunea se dezvolta. Cert este ca acum, la aproximativ 2 ani dupa lecturare, inca mai am o senzatie foarte puternica in raport cu acest roman si o memorie clara asupra evenimentelor definitorii din cadrul cursului narativ.

Cartea aduce in prim-plan imaginea unei femei trecute printr-o viata atipica provincialitatii in care aceasta isi duce existenta, care ajunge la concluzia ca cea mai buna varianta pentru sine ar fi sa confeseze crima care o va redefini in ochii mentali ai cititorului. Read the rest of this entry »

,,Jocul Lui Ender” sau ,,Cum sa devii comandant de la o varsta frageda”

On October 07, 2014 in Carti

Jocul lui EnderPanica, agitatie, tensiune, cautari disperate pentru un erou care sa salveze planeta, dar mai ales, disciplina! Asa te cuprinde romanul lui Orson Scott Card din primele randuri si te introduce perfect in universul futuristic „pictat” progresiv cu idei neobisnuite.

Considerat un clasic, influentul roman il prezinta pe Andrew Wiggin, poreclit Ender. Aparent, viitorul salvator al rasei umane care se afla sub amenintarea unei rase de extraterestrii, poreclite simplu „Gandacii”, sau mai formal, „Formicii”. Antrenat de mic copil in a deveni un geniu militar, destinul lui este scris de mainile inaltilor din conducere. Luat de pe bancile scolii si trimis in „Scoala de Lupta”, un complex spatial menit sa ii antreneze pe viitori conducatori si luptatori, Ender isi pierde orice urma de umanitate, recurgand la violenta foarte des, marcat fiind de fratele sau, Peter, care, deseori il chinuia pe Ender, provocandu-i traume adanci. In aceasta ,,Scoala de Lupta”, Ender invata cum sa isi controleze si sa isi verse furia intr-un joc organizat de profesori, care presupune lupta intre doua echipe, in imponderabilitate, pentru a simula luptele spatiale, si, implicit, viitoarea lupta cu „Gandacii”. Marcat de brutalitatea fratelui sau si atras de puterea dragostei pe care sora lui, Valentine, i-a induso, Ender trebuie sa gaseasca un balans intre cele doua atribute, pentru a ajunge la o stabilitate psihica demna de un conducator de armata. Ceea ce se dezvaluie ca fiind o incercare mult mai grea pentru Ender decat aparentele cursuri si lupte. Evolutia psihologica a lui Ender este unul dintre cele mai captivante aspecte ale romanului. Read the rest of this entry »

RSS