Urzeala Tronurilor: cartea vs serialul

On June 26, 2014 in Carti, Fantasy

Cantec de Gheata si FocCantec de Gheata si Foc, de George R.R. Martin, este seria de carti ce sta la baza celebrului serial Urzeala Tronurilor.

Aceasta recenzie este adresata celor care urmaresc serialul, dar nu au inceput inca sa citeasca si seria de carti. Printre aceste persoane m-am numarat si eu pana de curand. Mult timp, am urmarit doar serialul si, desi stiam de existenta cartilor, speriat de numarul lor mare de pagini, credeam ca e o pierdere de timp sa incep sa citesc aceasta serie. Nici nu ma puteam insela mai mult!

Cand am terminat sa citesc Urzeala Tronurilor, primul volum din serie, mi-am dat seama ca, desi serialul este extrem de bun, asa cum se intampla intotdeauna, cartea este si mai reusita. Am citit primul volum, de peste 800 de pagini pe nerasuflate. Apoi, imediat dupa ce l-am terminat, am inceput sa il citesc si pe al doilea. Si chiar daca stiam dinainte ce personaje urmeaza sa moara si cam ce urmeaza sa se intample, pentru ca vazusem deja primele trei sezoane, nu am avut nicio secunda senzatia de plictiseala. Am descoperit ca o multime de personaje nesemnificative din serial joaca uneori roluri mult mai importante in carte. Am reusit sa cunosc eroi carora nici macar nu le retinusem numele urmarind primul sezon din Urzeala Tronurilor si am inteles mult mai bine gandirea celor deja celebri, precum Tyrion, Ned Stark, Arya, Sansa, Catelyn sau Daenerys Targaryen, fiindca fiecare capitol din carte este scris din perspectiva unui personaj principal. Lucru foarte ingenios!

Daca ar fi fost scrisa dintr-un singur punct de vedere, o carte atat de voluminoasa ar fi fost cu siguranta mult mai plictisitoare. Asa insa, facand incursiuni in mintea fiecarui personaj si observand cum gandeste, pe langa faptul ca intelegi mult mai bine ce ii determina actiunile, se creeaza si un suspans urias, caci niciodata nu cunosti decat atat cat cunoaste si personajul, traiesti o data cu el si descoperi secretele din jur o data cu acesta.

De asemenea, a fost foarte intersant sa vad cum au fost adaptate cele mai importante scene din carte in serial. Desi serialul respecta cu destul de multa fidelitate cartea, scenele sangeroase, bataliile si evenimentele importante sunt totusi prezentate mult mai detaliat in carte. In serial se pierde mult din maretia luptelor – probabil pentru ca ar fi mult mai costisitor sa fie realizate la scara in care sunt prezentate de Martin – insa in carte toate aceste batalii sunt mult mai grandioase.

Si un ultim avantaj de a citi seria de carti: aceasta este deja ajunsa la volumul 5, in timp ce serialul a fost realizat deocamdata numai dupa primele 3 volume! Asa ca, daca sunteti curiosi sa aflati mai repede ce urmeaza sa se intample, apucati-va de citit cartile (incepand cu prima, bineinteles!).

Deci, pe scurt, merita sa cititi seria Cantec de Gheata si Foc. Este cu totul o alta experienta!

 

Articol postat de: Vlad


Adauga un comentariu

RSS