Urzeala Tronurilor – apogeul genului fantasy

On April 10, 2012 in Carti, Fantasy

Ca multi din generatia mea, am crescut o data cu personajele din seria Harry Potter. Ne-am lasat vrajiti de o lume imaginara, de personaje din cele mai diverse si de un fir narativ care parca nu-ti ingaduia sa mai lasi cartea din mana o data inceputa. Cu toata sinceritatea spun ca n-am crezut ca o sa mai citesc vreo carte care sa ma fascineze si sa ma duca asa departe in lumea creata de autor.

«Urzeala Tronurilor » nu numai ca m-a facut sa renunt la aceasta prejudecata, ci a dus la urmatorul nivel ideea de fictiune, atat prin personajele complexe, cat si prin detaliile uimitoare in care autorul descrie universul imaginar in care se petrece actiunea.

Multi prieteni mi-au recomandat cartea,partea ciudata fiind ca la intrebarea « Despre ce e vorba in Urzeala Tronurilor ? » , niciunul dintre ei nu a stiut sa imi raspunda clar. Acum ca am citit cartea,pot spune ca ii inteleg. In comparatie cu celelalte “basme moderne”, ar fi injust sa spunem ca subiectul cartii il reprezinta lupta dintre bine si rau. Personajele sunt numeroase si foarte complexe, fie ei membrii ai unor case nobile, bastarzi sau salbatici.

Aceste personaje devin cu atat mai autentice pentru cititor,cu cat fiecare capitol e vazut prin prisma unuia dintre ei. Personal, am o slabiciune pentru personajul Daenarys Targaryen, fata de obarsie nobila, exilata alaturi de fratele ei pe taramuri indepartate, dupa ce familia ii este detronata printr-un complot al mai multor dinastii si ucisa de catre ser Jaime Lannister, «Regicidul» . Nu am sa intru in detalii legate de evolutia personajului, dar am sa scriu un citat cu o replica de-a ei din carte :

“Nu, ar fi vrut ea sa-i strige, nu, bunule cavaler, nu te teme pentru mine . Focul este al meu. Sunt Daenarys Stormborn din casa Targaryen, fiica dragonilor, mireasa dragonilor,mama dragonilor,nu vezi? Nu VEZI? ”.

La inceputul fiecarui volum din serie se afla o harta a tinutului Westeros unde are loc actiunea, iar la sfarsit apare o anexa cu descendenta tuturor caselor nobile ce apar in carte. Avand aceste doua elemente, pot spune ca mi-a fost mult mai usor sa urmaresc actiunea, cu toate intrigile ei politice si amoroase, confruntari intre dinastii rivale si lupte impotriva unor forte misterioase de dincolo de Zid.

As vrea sa mai mentionez un aspect tehnic foarte important, cu care marturisesc ca ma confrunt des cand vine vorba de carti. Cand m-am decis sa cumpar cartea, m-am intrebat ce varianta ar fi mai bine sa cumpar : cea in engleza sau cea in romana ? Limbajul fiind mai arhaic pe alocuri, lectura in engleza ar fi fost un pic anevoioasa, dar in acelasi timp exista riscul ca traducerea in romana sa nu fie bine facuta, problema frecventa pe piata de carte din Romania. Ei bine, mi-am asumat riscul si am cumparat-o in romana, iar traducerea mi s-a parut clara, autentica si corecta, ceea ce din punctul meu de vedere reprezinta un mare, mare plus.

Concluzionez prin a spune ca ”Urzeala Tronurilor” reprezinta un must pentru fanii genului fantasy si mai mult decat o carte, reprezinta o intreaga experienta.

„When you play the game of thrones you win or you die. There is no middle ground.”

(Cersei Lannister)

Articol postat de: Smara Cosurba


Adauga un comentariu

RSS