Timperfect – Gregory Benford

On May 07, 2008 in SF

Timperfect - Gregory BenfordCartea lui Gregory Benford ia o teorie stiintifica si o particula ipotetica si transforma premisele acestora intr-o poveste captivanta despre calatoria in timp.

Gordon Bernstein este un om de stiinta din anii ’60 ce face experimente de rezonanta spontana si antimonit de indiu.

In schimb in 1998 (cartea este scrisa in 1980) oamenii de stiinta se lupta cu problemele generate de un dezastru ecologic. Datorita situatiei disperate in care se afla Pamantul se ia in considerare trimiterea unui mesaj in trecut pentru a permite oamenilor de stiinta din anii ’60 sa cerceteze problema fara insa a rezolva in totalitate dezastrul ecologic pentru a evita paradoxul bunicului.

Paradoxul bunicului este unul dintre cele mai cunoscute probleme ale calatoriei in timp. Astfel se presupune ca daca un om calatoreste in timp si isi ucide bunicul inainte ca acesta sa o cunoasca pe partenera sa (bunica calatorului), se va crea un paradox deoarece unul dintre parintii calatorului (si implicit calatorul) nu vor mai exista, astfel incat uciderea bunicului nu va mai fi posibila. Totusi, pentru ca uciderea bunicului nu este posibila rezulta ca parintii calatorului au conceput un copil si prin urmare acesta ar putea sa mearga in trecut pentru a-si ucide bunicul. Exista o gramada de teorii prin care uciderea bunicului ar fi posibila insa acestea nu sunt scopul recenziei.

Plecand de la incitanta premisa a mesajelor care calatoresc inapoi in timp, Benford construieste o poveste puternica, cu personaje bine conturate.

Tensiunea creata de povestile paralele, cea in care omul de stiinta incearca sa inteleaga ce ii strica experimentele si cea in care intreaga omenire se confrunta cu extinctia, culmineaza cu o concluzie uimitoare ce va fi o rasplata pentru paginile mai dificile de hard sf in care autorul dezvolta notiuni de biologie, astronomie, genetica si fizica.

Per total o lectura placuta, in special pentru cei cu inclinatii catre stiintele exacte.

Gregory Benford este autorul a nenumarate carti de fictiune, nuvele, carti non-fiction si a Legii Controversei:

“Pasiunea este invers proportinonala cu volumul de informatie disponibila”

Lectura placuta.

Ovidiu Covaciu

[ratings]

Articol postat de: admin


Adauga un comentariu

RSS