Stilet cu șampanie sau O crimă de Revelion

On April 05, 2012 in Carti

Romanul “Un stilet cu șampanie” (reeditare la “Scriptul 2000”, conform unuia din ultimele interviuri acordate de Rodica Ojog Brașoveanu în presa scrisă) ne aduce în prim-plan o anchetă criminalistică încâlcită condusă de simpatica fostă profesoară de matematică, actualmente maior de securitate, Minerva Tutovan, asistată de fostul ei elev, în prezent locotenentul Dobrescu.

Crima, căci acesta este elementul care atrage atenția încă de la începutul romanului, este descoperită într-o dimineață de 1 ianuarie, iar victima, întinsă „lângă rafturile bibliotecii”, este inginerul Dan Manu (posesorul a cinci invenţii importante la activ, în domeniul militar), înjunghiat cu un cuțit între omoplați.

După cum ne-a obișnuit deja Rodica Ojog-Brașoveanu (în celelalte romane care au ca protagoniști pe cei doi anchetatori atât de diferiți, dar care se completează atât de bine unul pe celălalt, precum ”Spionaj la mânastire” sau ”Omul de la capătul firului”), din clipa în care la locul crimei ajung maiorul Tutovan și, ceva mai târziu, nedormitul locotenent Dobrescu, ancheta începe să se deruleze spectaculos, ținându-ne cu sufletul al gură, pagină după pagină.

Ca de obicei, calitățile deductive ale Minervei Tutovan nu încetează să uimească cititorii, concurându-l serios pe faimosul Sherlock Holmes, atât în ceea ce privește abilitățile native de extrage informații esențiale dintr-o mare de detalii aparent nesemnificative, precum și în ceea ce privește ciudățenia caracterului și personalitatea neobișnuită.

În același timp, intervențiile împiedicatului locotenent Dobrescu, mereu intimidat de fosta sa profesoară și un pic buimac, din fire, ne provoacă zâmbete și chiar hohote de râs. Asta nu înseamnă că nu este un bun polițist ci, mai degrabă că, fiind la început de drum în carieră, mai are încă multe de învățat. Norocul lui că are cine să-l ajute în acest sens!
Descoperirea condițiilor și mobilului crimei se transformă, datorită calităților narative indiscutabile ale Rodicăi Ojog-Brașoveanu, într-o poveste irezistibilă, plină de suspans și întorsături de situație, care transformă lecturarea acestui volum într-o plăcere pentru orice pasionat al genului policier.

Criminalul se ascunde atât de bine în spatele mai multor personaje din roman, încât cu greu poate fi ghicită identitatea acestuia, chiar și de către un cititor foarte bine familiarizat cu lecturile din acest gen literar, înainte de finalizarea anchetei.

Cât despre modul în care sunt conduse cercetările de către Minerva Tutovan și unde ne conduc acestea, ei bine, nu vă spun decât că trebuie să citiți romanul pentru a afla cum gândește o anchetatoare strălucită și cum povestește despre ea ”marea doamnă a literaturii polițiste din România”, Rodica Ojog-Brașoveanu.

Articol postat de: Stoica Ruxandra


Adauga un comentariu

RSS