Stephen King, Carrie

On August 11, 2008 in Horror, SF

carrieKing mentioneaza ca a fost foarte dezamagit cand a incercat sa puna in aplicare ideea sa, despre o fata cu puteri psihice, intr-o nuvela, pe care a ajuns sa o arunce la gunoi. Insa a fost incurajat de sotia sa sa o termine. Carrie este cea de-a patra nuvela a lui Stephen King, insa prima care a fost publicata. Personajul principal este Carrie, o fata de liceu, timida, care se foloseste de puteri telekinetice pentru a se razbuna pe cei care o tachineaza. Mama lui Carrie, Margaret, o credincioasa fanatica, are o personalitate vindicativa si instabila, iar de-a lungul anilor, Carrie a avut parte de amenintari si chiar abuzuri fizice.

Carrie nu se descurca mai bine nici la liceu, unde, din cauza aspectului sau, si a lipsei de prieteni, este tinta glumelor si umilintelor in public. La inceputul nuvelei, Carrie are prima sa menstruatie, in timpul unui dus, dupa ora de sport. Carrie este speriata, caci nu intelege ce este aceea menstruatie, din moment ce mama sa nu i-a spus niciodata nimic legat de asta. Colegele se folosesc de aceasta ocazie pentru a o umili, si incep sa arunce in ea cu tampoane si servetele sanitare. Cand profesoara de sport isi face aparitia, initial o cearta pe Carrie pentru stupiditatea ei, insa este consternata cand isi da seama ca fata nu stie ce s-a intamplat cu ea. O ajuta sa se curete si incearca sa-i explice. Carrie incepe sa-si descopere puterile telekinetice, pe care se pare ca le poseda inca de la nastere, neavand insa control asupra lor.

Incepe astfel sa-si antreneze puterile, descoperind ca se poate folosi chiar si de telepatie. Intre timp, Sue Snell, o fata de la liceu care initial a ras de Carrie, are remuscari, si ii cere prietenului ei Tommy Ross, unul dintre cei mai populari baieti din liceu, sa o invite pe Carrie la balul liceului, care va avea loc in curand. Carrie are suspiciunile ei, insa accepta. Mama sa insa nu este de acord cu asa ceva, spunand ca este un pacat, si ajunge sa mentioneze ca stie si de puterile lui Carrie, care se pare ca apareau in familia lor o data la trei generatii.

Carrie vede balul precum un nou inceput si face abstractie de amenintarile mamei sale. Initial, totul merge bine, Tommy simtindu-se chiar atras de ea. Insa o alta fata vrea sa o umileasca pe Carrie si pune o galeata cu sange de porc deasupra scenei. Continutul galetii cade peste Carrie si toata lumea incepe sa rada si sa faca poze, inclusiv profesorii. Asta o face pe Carrie sa-si piarda rabdarea si sa produca o adevarata catastrofa asupra oraselului.

Desi initial a fost o dezamagire pentru Stephen King, “Carrie” s-a bucurat de un mare succes la public, fiind vanduta in peste un milion de exemplare in primul an de la publicare, ajungand prima carte de succes a “Regelui”. Daca asta v-a atras catusi de putin atentia, va recomand cu tarie sa cititi nuvela “Carrie”,  pentru a umple golurile din scurtul rezumat si pentru a va putea bucura de final.

Adrian Calin

[ratings]

Post aparut in campania “Scrie ca sa primesti…o carte

 

Articol postat de: admin


  1. Mălina a scris,

    Sunt total interesată de carte. Mi s.a spus că e foarte bună şi abia aştept să mă apuc s.o citesc. Şi apropo,mi.a stârnit interesul tot mai mult acel rezumat!

Adauga un comentariu

RSS