Serge Brussolo – Krucifix

On March 09, 2009 in Suspans

Serge Brussolo - KrucifixFiind un fan al lui Stephen King, am fost curios daca eticheta aplicata lui Serge Brussolo (de Stehen King al Frantei) se justifica. Dupa prima mea lectura a acestui scriitor, tind sa raspund afirmativ.

Krucifix este o carte cu un subiect  captivant, care evita orice cliseu al genului horror. O sa spun doar ca nu e vorba de vampiri, fantome sau exorcizari, daca asta v-a venit in minte, judecand dupa titlu. Actiunea cartii se petrece pe fondul unui razboi sangeros purtat de catre “vestici” pe un teritoriu asiatic neprecizat cu exactitate, caracterizat in mare parte de o jungla densa si umeda, iar mai apoi pe o insula necartografiata din Pacific. Iti da pe undeva acelasi “feeling” ca relatarile despre razboaiele din Coreea sau Vietnam. Un conflict aprig, brutal fara a avea un scop bine definit. Desi nu se precizeaza explicit timpul in care se desfasoara luptele, este vorba de un viitor suficient de apropiat incat trupele sa fie transportate cu masini si nave maritime conventionale, dar suficient de indepartat incat armele de asalt pe care le foloseste infanteria sa nu lase nicio sansa de supravietuire inamicului atins. Naratiunea este la persoana I, din perspectiva unui fost soldat (cu nume necunoscut), ulterior sofer de ambulanta militara, care tine un jurnal in care consemneaza o inlantuire de evenimente, incepand cu o permisie indelung asteptata, dar intrerupta anticipat si terminand cu confruntarea unui cosmar greu de imaginat, ce are loc pe insula Tamata.

In prima parte a cartii sunt prezentate ororile razboiului, fara menajamente pentru cititor, care sunt suficiente in sine pentru a ne da fiori. Exista si momente de umor – evident, negru – de mare impact. Un mic exemplu: armele cu proiectile explozive cu care se lupta sunt atat de distructive, incat cel lovit este “imprastiat” pe o distanta de zeci de metri. Astfel, sarcina echipei medicale se reduce de cele mai multe ori la a colecta diversele parti anatomice ale victimelor si a le potrivi in vederea incinerarii, folosindu-se de numerele de serie tatuate obligatoriu pe cap, trunchi si fiecare membru.

“- Said, am un picior drept etichetat 28 456 FP. Uita-te pe computer sa vezi daca mai ai ceva din aceeasi familie
– Un cap, sefule. Si un picior de origine indoielnica.
– Ce intelegi prin <<origine indoielnica>>?
– Numarul e in parte sters, sefule.
Aveam senzatia ca joc loto, cu diferenta ca in loc sa scot din sacul meu jetoane de lemn, scoteam bucati de carne inegrite” (pag. 49). Frumos, nu?

Permisia pe care toti soldatii o utilizau pentru a scapa de demonii razboiului cu ajutorul alcoolului se intreupe in momentul in care comandamentul decide trimiterea unei expeditii pe insula Tamata, cu scopul formal de a potoli bastinasii, care au intrat in conflict cu taberele de colonisti recent stabilite acolo. Evident, nimic nu e ce pare a fi… Echipa medicala ajunge pe insula cu intarziere fata de de infanteristi datorita unor probleme de navigatie. Surpriza acestora va fi faptul ca odata debarcati, nu ii gasesc pe soldati, care parca au fost inghititi de pamant. Singurele urme sunt corturile goale si armele din care nu s-a tras niciun foc. Ceva i-a luat prin surprindere chiar si pe cei mai experimentati veterani. In incercarea de a rezolva misterul, echipa medicale, formata din 3 oameni va afla ca natura oricum aspra de pe insula Tamata a devenit ostila, la modul cel mai activ. In plus, eroul nostru afla ca in termen de trei zile armata va declansa un bombardament total asupra insulei. Purificare prin foc…

Mai mult nu spun, pentru a nu strica surpriza si placerea lecturii. Rezumand in cateva cuvinte, Krucifix este incitanta, imprevizibila si terifianta. Nu va veti plictisi o clipa. Inca un aspect pe care l-am apreciat este finalul atipic care poate pe unii ii va irita, dar cred ca majoritatea cititorilor ii vor aprecia originalitatea. Aici Brussolo nu pacatuieste, asa cum face Stephen King uneori, introducand in scena un “Deus Ex Machina” pentru a pune lucrurile la punct. Pe corperta cartii apare o atentionare: Atentie, pericol! Trebuie sa spunem raspicat, sa anuntam autoritatile: Brussolo e un drog tare, un dealer de fantasme extrem de periculos… Eu tocmai am luat prima doza din acest drog si, intr-adevar, e tare!

Bogdan Vreja

[ratings]

Articol postat de: admin


  1. costy1 a scris,

    Cine iubeste suspansul trebuie sa citeasca si aceasta carte. Sunt convins ca nu o va lasa din mana pana nu o va citi. Subiectul este o lupta inegala intre soldatii de varf ai unei armate si necunoscutul unei insule. Nu va dezvalui mai mult. Va spun doar sa o cititi !

  2. emutza_34 a scris,

    e superba cartea…o adevarata poveste horror..care te tine blocat

  3. Bebelinda a scris,

    acum am terminat de citit cartea. mi-a placut la nebunie. nu o puteam lasa din mana….cu toate ca ma infiora cu fiecare fraza pe care o citeam, am simtit ca nu pot sa o las din mana. este genul de carte care te prinde in paginile ei….ti-e frica, tremuri, dar nu poti sa nu te intrebi ce va urma….eu asa m-am simtit citind Krucifix…..e bine tare la suprafata…..o recomand cu caldura.!

Adauga un comentariu

RSS