Serge Brussolo – Cosmar de inchiriat

On September 30, 2009 in SF

Serge Brussolo - Cosmar de InchiriatSerge Brussolo este un scriitor francez a carui copilarie i-a marcat activitatea literara de mai tarziu. Universul dezolant in care a trait, copil fiind, relatiile tensionate cu familia au constituit surse de inspiratie pentru romanele sale.

Aflate la granita dintre science-fiction si horror, scrierile francezului au revolutionat literatura prin temele sale care, desi par rupte din imaginatia bogata a autorului, au totusi un sambure de realitate.

Cosmar de inchiriat” aduce in prim-plan o familie linistita: Andy, Isa si baiatul lor David de numai 12 ani. Saturati de vacarmul orasului si grosolania vecinilor, cei trei cauta un coltisor de natura, cu aer curat pentru a duce o viata tihnita la tara. Increzatori in oferta agentului imobiliar, familia pleaca spre Willoughby Point, inceputul unui nou capitol pentru ei.

De la inceput insa nimic nu este cum ar trebui sa fie: totul pare de rau augur. Oraselul mult visat nu este nicidecum ceea ce visasera ei: strazile erau pustii, obloanele trase, gratii acopereau ferestrele caselor. Un caine aparent turbat care se arunca in fata masinii lor vine sa completeze peisajul halucinant de dezolant. Incercand sa-si reprime frica si sa nu dea frau liber gandurilor negre ce-i torturau mintea, David este singurul care realizeaza ca ceva nu este in regula. Odata ajunsi la casa mult dorita, baietelul este, din nou, cel care simte ca ceva ingrozitor e pe cale sa se intample. Aici intervine imaginatia lui Brussolo, alimentata atat de experienta proprie cat si de cursul firesc al lumii.

Aflati sub malefica stapanire a casei, parintii lui David incep sa se transforme in niste fiinte abominabile, insetate de sangele ce le inunda ratiunea si ii indeamna la niste fapte reprobabile. Copilul este singurul care poate pune capat acestui blestem care se perpetua de un veac incoace. Acesta trebuie sa savarseasca pacatul suprem, acela de a-si omori proprii parinti. Va fi el oare capabil de o asemenea fapta sau urgia se va napusti din nou peste oraselul de la poalele colinei?

Serge Brussolo creaza in “Cosmar de inchiriat” un univers grotesc-tragic in care “animalitatea” este cuvantul de baza. Scena cu care debuteaza drumul familiei spre casa visurilor, cea in care cainele practic roade din caroseria masinii in ciuda faptului ca ii lipsea o bucata din craniu pierduta in urma accidentului, marcheaza pecetluirea destinelor celor trei. Sunt relevati acum indicii dramei care se prefigureaza. Un amalgam de imagini vizuale violente, chiar gretoase, vine sa amplifice momentele de tensiune prin care trece David impreuna cu parintii lui. Acestia din urma insa vor fi curand stapaniti de o forta invizibila, o forta malefica ce ii reduce la niste bestii in care este inoculata doar dorinta de a se hrani. Ratiunea, moralitatea, umanitatea, toate le sunt obnubilate iar instinctele lor sunt cele atavice, primare.

Brussolo configureaza o lume in care omul redevine o bestie fara constiinta si fara sentimente, capabila sa-si devoreze propria odrasla. Mediul in care aceasta traieste este si el unul la fel de grotesc: o casa-fortareata, cu ferestre inguste prin care soarele nu poate sa-si trimita lumina binefacatoare. Universul este unul detestabil, in care frigul ingheata sentimentele umane iar atmosfera viciata de mirosurile pestilentiale este peste limitele firesti ale omului.

Cei condamnati se abandoneaza impulsurilor primare si lasa deoparte vesmintele amagitoare ale civilizatiei imbracand acum hainele monstruozitatii.

Sfarsitul este unul tragic, izbavirea finala intarziind sa apara in ceea ce-l priveste pe tanarul David. Acesta este damnat sa traiasca intr-un mediu familial inchistat si violent, gasindu-se fortat sa creasca in chingile unei frustrari mereu alimentate de trecutul sau.

Adela Diaconu

 

Alte informatii despre cartea Cosmar de inchiriat, de Serge Brussolo, puteti gasi pe pagina dedicata romanului de pe site-ul editurii.

Articol postat de: admin


  1. gabriel vaduva a scris,

    Super cartea ! O recomand amatorilor de gen ! Pe langa S.King, D.Koontz sau G.Masterton il recomand si pe Brussolo.

Adauga un comentariu

RSS