Pistolarul – un roman special

On May 28, 2010 in Autori, Carti, Suspans

0“Omul in negru fugea in desert si pistolarul se tinea dupa el”, este fraza care incepe – intr-un mod pe cat de simplu pe atat de incitant – povestea odiseei lui Roland Deschain, Pistolarul in cautarea Turnului Intunecat, Nexul Timpului si al Marimii. Desi initial am fost reticent in a-mi achizitiona acest prim volum dintr-o serie ce Stephen King numeste a fi capodopera sa, am decis sa las dubiile deoparte si sa vad daca Regele s-a intrecut sau nu pe sine insusi. Si uitati la ce concluzie am ajuns.

Pe de-o parte, Pistolarul nu este cea mai buna opera a lui King. Nu este din cauza faptului ca unele actiuni ale personajelor sunt nejustificate – pentru ca, daca ma gandesc mai bine, asta se intampla in majoritatea cartilor sale. Nu este din cauza modului in care este scrisa – caci desi uneori cartile Regelui au cateva scapari in ceea ce priveste storyline-ul, autorul manevreaza cuvintele intr-un mod uimitor, capabil de a descrie orice peisaj, situatie, miscare sau gest fara a se incurca in propriile-i formulari. Este din cauza faptului ca se termina abrupt, finalul te face mai confuz decat majoritatea episoadelor din Lost si ca romanul nu este altceva decat startul unei serii epice – a carui infulenta o primeste, dupa cum marturiseste autorul in prefata, de la “Stapanul Inelelor” al lui Tolkien – si trebuie tratat ca atare.

Pe de alta parte, romanul are o multime de puncte forte. Personajul principal, Roland Deschain, este conturat intr-un mod specific operei lui Stephen King, adica includerea in povestire a unor capitole-flashback din viata acestuia, dandu-ne sansa sa aflam mai multe despre el si despre unele alegeri pe care le face.

Randall Flagg, Omul Intunecat, este din nou antagonistul principal. Pe mine m-a bucurat enorm prezenta acestuia, nu numai pentru ca incepusem sa-i duc dorul dupa terminarea romanului “Apocalipsa”, dar si pentru ca scriitorul ne-a dezvaluit lucruri importante despre el – ca nu trage toate sforile si ca raspunde in fata cuiva, o forta superioara acestuia.

Cel mai important aspect al cartii este insa acela ca reproduce cu autenticitate atmosfera Vestului Salbatic, chiar personajul principal fiind inspirat dupa eroul din filmul “The Good, The Bad and The Ugly”, jucat de catre legendarul Clint Eastwood. Asadar, ca in orice Vest Salbatic care se respecta, avem pistolari curajosi, baruri in care acestia se cupleaza, dar se si iau la bataie cu altii care dau replici la locul nepotrivit, la timpul nepotrivit si, bineinteles, insotitorul pistolarului. Jake Chambers, un baiat de 11 ani ce are amintiri dintr-o lume paralela (adica lumea noastra), ii tine de urat lui Roland pana la intalnirea acestuia cu Omul in Negru. Despre ceea ce urmeaza mai departe nu are rost sa spun pentru ca, in primul rand, nu intentionez sa fac un rezumat si sa stric placerea posibililor cititori si, in al doilea rand, nu pot sa vorbesc despre ceva ce nu am inteles in totalitate.

Un lucru e sigur. Bun sau rau, romanul este special si nu se uita prea repede. Nu numai ca te face sa ravnesti dupa raspunsurile legate de actiunea propriu-zisa, dar iti si amplifica dorinta de a-ti raspunde la intrebarile existentiale ale vietii: Ce este Universul? Este supranaturalul doar o nascocire? Mai sunt si alte lumi in afara de aceasta?

Faceti bine si cititi si continuarea, “Alegerea celor trei”. Nu, nu va va ajuta sa gasiti adevarul absolut, dar macar va reusi sa clarifice cateva lucruri la carora, sunt sigur, ca toti cei care au citit Pistolarul vor sa le dea de cap.

Duca Madalin

Mai multe detalii gasiti pe site-ul editurii la pagina dedicata romanului.

Articol postat de: admin


 1. DarkClauds a scris,

  M-au incercat cam aceleasi sentimente in momentul in care am citit Pistolarul. Cand afirmi ca nu este cea mai buna opera a lui King nu uita ca volumul se numara printre primele scrise de autor si chiar el recunoaste, in prefata editiei revizuite, ca prima carte a seriei are mici scapari specifice varstei la care a scris-o. Tot acolo, in prefata, autorul isi recunoaste sursele, pe de o parte filmele cu cowboy si pe de alta romanele lui Tolkien plus nota specifica fictiunii care ar putea la fel de bine sa ii poarte numele lui King.
  Recomand, celor care pot, sa citeasca seria in limba engleza fiindca eu am inceput prin a citi Pistolarul, pe care l-am reluat in engleza, si am continuat cu lectura urmatoarelor volume tot in engleza iar textul e cu totul altul in exprimarea lui King.
  Am ajuns la jumatatea volumului al IV-lea si profit de orice clipa libera pentru a avansa cu lectura fiindca istoria lui Roland si a prietenilor care apar in volumele urmatoare, devine tot mai complexa si mai atractiva.
  Eu am scris despre volum aici: http://darkclauds.wordpress.com/2010/05/12/the-dark-tower-the-gunslinger/

 2. Blogul Editurii Nemira » Arhiva de blog » Ecranizarea “Turnului Întunecat” de Stephen King, un proiect realizabil! a scris,

  […] Mai multe despre cărțile seriei “Turnul Întunecat” puteți afla citind recenziile cit… […]

Adauga un comentariu

RSS