Peter James – Viu sau mort

On September 09, 2009 in Suspans

Snobismul intelectual cunoaste diferite forme si directii de manifestare. Una dintre aceste directii vizeaza o mentalitate,din pacate curenta (si recurenta!), care proclama, cam cu prea multa lejeritate, insignifianta romanului de tip policier in ierarhia produselor literare. A considera ca romanul politist este (a devenit) o Cenusareasa a literaturii mi se pare, deopotriva, simplist si excesiv.

Argumentul cel mai pregnant si mai frecvent cu care se incearca discreditarea acestui tip de literatura il constituie o asa-zisa carenta valorica a thriller-ului. Se vehiculeaza, asadar, ideea ca romanul politist aluneca fatalmente in facilitate, pacatuind printr-o viziune strict evenimentiala si, implicit, incompleta asupra realitatii, din care decupeaza doar aspecte spectaculoase sau morbide, incercand in acest fel obtinerea unui succes minor la cititor.

Seria regala de autori publicati de Editura Nemira(John Sandford, Peter James   Patricia Cornwell) dinamiteaza cu succes o asemenea prejudecata. Nu e neaparat necesar sa fii fanul unui estetism conjunctural ca sa percepi,la lectura autorilor mai sus pomeniti, ineditul si valoarea.Si,atunci cand se realizeaza un melanj inspirat intre elementul de suspans si valoarea stilistica(deci,literara)a acestor romane, reusita este deplina. Este meritul Editurii Nemira de a propune asemenea autori incitanti, ale caror romane schimba fundamental si decisiv optica asupra acestui gen de literatura, prea des (si prea usor) tratat in raspar, cu o grabita si inexplicabila superficialitate.

Peter James, un autor britanic de succes pretutindeni in lume(cartile sale s-au tradus in numeroase tari,atingand tiraje absolut impresionante),este,fara indoiala,unul dintre regii recunoscuti ai thriller-ului mondial.Romanele sale (”Viu sau mort”,”Sa mori frumos!”,”Aproape mort” si ”Pe urmele mortului”), aparute succesiv la Editura Nemira, s-au bucurat de o larga notorietate si de o difuzare pe masura,detasandu-se net prin rigoarea compozitiei, prin atentia speciala acordata dialogurilor si, inainte de toate, printr-o epica densa, incitanta.

Pastrand conventiile consacrate ale genului thriller, Peter James aduce in prim-plan o intriga palpitanta si seducatoare, gravitand in jurul unor subiecte originale si extrem de abil puse in scena. Romanul ”Viu sau mort”, care inaugureaza seria cazurilor detectivului Roy Grace, atinge performanta genului in care se incadreaza prin actiunea trepidanta si spectaculoasa  si, paradoxal, prin atmosfera de profunda umanitate pe care o degaja.

Fiindca, dincolo de episoadele terifiante(claustrarea lui Michael Harrison intr-un sicriu ingropat in pamant,cu explorarea starilor de teroare paroxista prin care trece protagonistul macabrei farse puse la cale de prietenii sai), dincolo de relevarea unor psihologii infractionale abisale,se remarca demersul profesionist si tenace al detectivului Roy Grace, care, impreuna cu echipa sa, lupta fara ragaz pentru anihilarea raului.

Peter James poseda talentul unic de a imagina situatii electrizante, de a creiona portrete viabile si psihologii verosimile, dar si meticulozitatea de a releva detaliul semnificativ. In plus, insertia subtila si credibila a paranormalului in reteaua frusta a realitatii aduce un element de interes suplimentar. Roy Grace, detectivul profesionist si ingenios, apeleaza fara complexe la factorul paranormal, incluzandu-l in recuzita metodelor sale de investigatie.
   

Ca si celelalte romane ale lui Peter James, din seria Roy Grace,”Viu sau mort” constituie o transpunere moderna, in cheie policier, a eternei infruntari dintre Bine si Rau, incheiata cu triumful Binelui.

GEO GALETARU

[ratings]

Articol postat de: admin


  1. diana a scris,

    viu sau mort e o carte super scrisa de peter james……sa se faca si un film dupa ea…

  2. Un raliu cu Peter James « P o l i c i e r a scris,

    […] Şi două apărute la Nemirabooks: Peter James – Viu sau mort, de Silvia Chindea, 17 iulie 2007; Peter James – Viu sau mort, de Geo Galetaru, 9 septembrie […]

Adauga un comentariu

RSS