Pentru ca nu putem trai fara PULS

On December 21, 2011 in Amintiri, Autori, Carti, Eseu, Literatura contemporana

Un material de Ioana Ghita

Puls, de Julian BarnesCautam o carte buna… Cautam o carte care sa nu ma dezamageasca.

Poate ca initial am fost tentata sa caut un roman de dragoste, dar nu, nu imi doream sa cad prada unei stari euforice, nostalgice, optimiste in sensul romantic al cuvantului. Asa ca… mi-am amintit subit de ce il iubeam atat de mult pe Julian Barnes. Nu el fusese cel care m-a facut sa citesc nu una, nici doua, ci sapte romane? Nu el fusese cel care m-a convins ca pot exista carti savuroase, de un realism aproape comic? Asadar, am accesat nemira.ro, cu speranta ca voi gasi macar un roman scris de Julian Barnes, pe care sa nu il am deja in biblioteca.

Era acolo, ma astepta… Titlul, coperta, succinta descriere a romanului, parca toate emanau aer, parca aveau… “PULS”.

Citindu-l pe Julian Barnes, am sentimentul ca ascult o persoana apropiata mie, o persoana ca si mine. Reuseste cu un talent incontestabil sa faca haz de necaz, iar un simt al umorului asemanator lui, rar intalnesti.

Este ironic, fara a fi insensibil, capteaza esenta lucrurilor, analizeaza si cele mai mici detalii si poate transforma o banala discutie purtata la cina intr-o adevarata piesa de teatru (Acasa la Phil si Joanna).

Politica, sex, dezamagire, iubire, esenta vietii, toate sunt abordate intr-o maniera atat de naturala, incat nu ai cum sa nu ii impartasesti parerile sau macar sa tinzi sa ii dai dreptate si sa reflectezi. Nu ai cum sa nu ii devii complice: „Ceva mai devreme am folosit cuvantul „complicitate”. Imi place cuvantul asta. O intelegere nerostita intre oameni, un fel de prezenta, daca vreti. Adica prima aluzie la faptul ca s-ar putea sa va potriviti, inaintea stradaniilor anevoioase de-a afla daca „impartasiti anumite interese”, daca aveti acelasi metabolism…”

Puls. Un amestec atat de firesc al lucrurilor marunte, dar esentiale ale vietii.

Puls. O colectie minunata de eseuri, scrise cu umor si rafinament.
Puls. Realitatea, prezentata asa cum nici prin gand nu ne trece sa o privim, intr-un limbaj complex.
Puls. Cea mai colorata gama de sentimente, ganduri, idei.
Puls… si atat.

P.S. Cand prietenele mele ma vor mai intreba de ce sunt o fana atat de impatimita a lui Julian Barnes, o sa le raspund cu cea mai mare convingere: pentru ca este un autor diferit, pentru ca simt pulsul in scrierile sale.

Articol postat de: Ioana Ghita


Adauga un comentariu

RSS