Orasul bantuIT – un roman mestesugIT si extrem de bine slefuIT

On March 04, 2013 in Carti

Orasul bantuitAsa cum insusi autorul marturiseste: „Orasul bantuIT este suma a tot ce am facut si am invatat in viata mea”. Intr-adevar, daca ar trebui sa fac un singur comentariu referitor la acest roman, as zice ca este:

Captivant. Original.
Amuzant. Natural.
Emotionant. Real.
Savant. Monumental.
Terifiant. Regal.

Cu o asemenea introducere, romanul „Orasul bantuIT” nu mai are nevoie de nicio prezentare. Am sa fac totusi un rezumat al acestei carti doar de dragul argumentatiei si pentru a informa oarecum cititorii despre minunata poveste ce se desfasoara pe parcursul a peste o mie de pagini (in paranteza fie spus, acesta este singurul motiv pentru care nu i-am acordat romanului nota 10, ci nota 9,99; pur si simplu lungimea neobisnuita a cartii te face sa o lasi deoparte in biblioteca pentru mult timp de la prima lectura, spre deosebire de alte capodopere semnate de Stephen King, precum „Shining” sau „Fugarul”, care te indeamna sa le recitesti mai des tocmai datorita numarului lor mai mic de pagini).

Romanul este centrat pe vietile a sapte americani adulti, care se vad nevoiti sa se confrunte inca o data cu Monstrul („IT”) – o creatura hidoasa si misterioasa, ascunsa in adincurile orasului lor natal –, dupa ce reusisera in copilarie sa o anihileze temporar. Actiunea incepe in toamna anului 1957, „cu opt luni inainte de inceperea adevaratului cosmar si cu douazeci si opt de ani inainte de rafuiala finala”. Cei 7 protagonisti sint prezentati pe rind de autor, incepind cu liderul lor, William Denbrough (sau Bill Bilbiitul, in vorbirea celorlalti, de profesie scriitor), continuind cu Stanley Uris (Stan era un evreu devenit cel mai bun expert contabil din Atlanta), Richard Tozier (Richie Gura-sparta lucra la radio ca disc-jokey), Benjamin Hanscom (Ben se transformase dintr-un copil gras intr-un adult suplu, de profesie arhitect), Eddie Kaspbrak (un ipohondru ajuns patron al unei companii de limuzine), Beverly Rogan (numele de fata al lui Bev fusese Marsh inainte de a se marita si a deveni foarte apreciata ca designer vestimentar) si terminind cu Michael Hanlon (Mike era singurul negru din grup si, totodata, singurul ramas in orasul natal, in postura de bibliotecar-sef, ceilalti raspindindu-se prin toata America, dupa evenimentele tragice care le marcasera copilaria in vara anului 1958).

Niciunul dintre cei sapte eroi nu isi mai aminteste exact ce s-a intimplat in copilarie si cum au reusit sa invinga Monstrul. Dar toti isi aduc aminte de promisiunea solemna pe care au facut-o cind erau copii, anume de a reveni in Derry daca atrocitatile vor continua. Si cum raul cuibarit in Derry recidiveaza cam la 27-28 de ani, in functie de bioritmul Monstrului, si fiindca acesta „niciodata nu mai cunoscuse durerea, niciodata nu mai cunoscuse frica” pina la confruntarea cu cei sapte copii din vara anului 1958, acum, in primavara anului 1985, Monstrul se trezeste din nou si vrea razbunare.

Ceea ce face si mai infricosatoare povestea este preferinta macabra a Monstrului pentru carnea frageda de copil, premisa suficient de horror ca sa bage spaima printre locuitorii orasului Derry din statul Maine al SUA, regiune predilecta a lui Stephen King pentru a-si plasa majoritatea intrigilor din cartile sale. Iar pentru a-si atrage victimele, Monstrul se recomanda sub diverse nume (Pennywise Clovnul sau domnul Bob Gray) si ia diferite forme inselatoare, in functie de imaginatia fiecaruia: uneori este o pasare gigantica sau un ochi urias, alteori este o mumie sau un lepros, un vircolac sau un paianjen; „si toate sclipirile nu erau decat oglinzi, fireste, reflectand spectatorului ingrozit cea mai rea imagine pe care-o avea in propria-i minte”.

Pe scurt, „Orasul bantuIT” ne prezinta o poveste despre copilarie si prietenie, despre iubire si curaj, toate aceste teme impletindu-se ingenios intr-un ritm alert si la fel de specific scrierilor lui King precum limbajul licentios dar spumos si firesc in cotidianul vietii. La finalul cartii autorul concluzioneaza: „e bine sa fii copil, dar e bine si sa fii om mare si sa ai puterea de a cugeta la misterul copilariei… la credintele si dorintele ei”.

Mai tin sa mentionez si ca pelicula „It” (aparuta in 1990 ca o miniserie TV), turnata dupa cartea omonima, este doar o palida imitatie a acesteia din urma, spre deosebire de filmul „The Shining” (aparut in 1980, regizat exemplar de Stanley Kubrick si interpretat magistral de Jack Nicholson), care a reusit sa egaleze valoarea deosebita a cartii ce i-a servit drept sursa de inspiratie… Nu intimplator am facut mentiunea respectiva, deoarece insusi Stephen King stabileste o conexiune intre cele doua romane ale sale prin unul dintre personajele secundare, un negru pe nume Dick Hallorann.

In fine, traducerea excelenta a lui Mihnea Columbeanu si conditiile grafice la fel de bune constituie argumente suplimentare pentru achizitionarea acestei reeditari din 2013 a romanului. Totusi, am o intrebare pentru editura Nemira: de ce exista atit de multe formate hardcover (eu am numarat vreo patru!)? O asemenea inegalitate a dimensiunilor cartilor arata destul de inestetic intr-o biblioteca, nu credeti?…

Si pentru ca la inceputul recenziei am pomenit inca doua romane semnate de regele horrorului, iar intr-o alta recenzie aminteam de clasamentul personal intocmit vizavi de opera acestuia, m-am gindit sa prezint aici si lista cartilor de Stephen King citite de subsemnatul, in ordinea notelor pe care cred eu ca le merita:

1. FUGARUL („The Running Man”, in original, 1982) – nota 10 cu felicitari;
2. SHINING („The Shining”, in original, 1977) – nota 10;
3. APOCALIPSA („The Stand: The Complete & Uncut Edition”, in original, 1990) – nota 9,99;
4. ORASUL BANTUIT („IT”, in original, 1986) – nota 9,99;
5. MISTERUL REGELUI. DESPRE SCRIS („On Writing: A Memoir of the Craft”, in original, 2000) – nota 9;
6. TALISMANUL („The Talisman”, in original, 1984) – nota 8,90;
7. MOBILUL („Cell”, in original, 2006) – nota 8,80;
8. MARSUL CEL LUNG („The Long Walk”, in original, 1979) – nota 8,70;
9. CHRISTINE (idem, in original, 1983) – nota 8;
10. SALEM’S LOT („’Salem’s Lot”, in original, 1975) – nota 7,90;
11. LUCRURI PRETIOASE („Needful Things”, in original, 1991) – nota 7,80;
12. CASA INTUNERICULUI („Black House”, in original, 2001) – nota 7,70;
13. BLAZE (idem, in original, 2007) – nota 7,50;
14. CIMITIRUL ANIMALELOR („Pet Sematary”, in original, 1983) – nota 7;
15. CARRIE (idem, in original, 1974) – nota 5,50;
16. POVESTEA LUI LISEY („Lisey’s Story”, in original, 2006) – nota 5 cu indulgenta.

 

Articol postat de: Florin-Iulian HRIB


Adauga un comentariu

RSS