O nouă enigmă – un nou roman de devorat

On March 09, 2012 in Carti, Suspans

Nemira continuă seria publicării romanelor polițiste autohtone ale Rodicăi Ogoj-Brașoveanu, cea considerată de către critici “doamna romanului poliţist românesc”, prin apariția recentă la Nemira a cărții “Enigma la mansardă“.

Cu o plăcere deosebită de a pune cap la cap mistere, de a ramifica situațiile și de a purta cititorul pe cât mai multe piste false fără să dea de înțeles că face într-adevăr asta, scriitoarea reușește prin romanele ei să aprindă în imaginaţia celor ce o citesc plăcerea de a se pune în locul marilor detectivi care rezolvă mistere şi crime ce par fără capăt. Tocmai acest fel al ei de a scrie şi de a trata situațiile i-au adus succesul și respectul pe care le merită.

În “Enigma la mansardă”, acţiunea se învârte în jurul unui bătrân profesor cu o viaţă personală ce se dovedește a fi mai ramificată și complicată decât se întâmplă în cele mai multe cazuri la această vârstă. Cadavrul acestuia este găsit într-o mansardă, acesta devenind motivul demarării unui efortsusținut de descoperire și pedepsire a ucigașului.

Desigur, ca întotdeauna, intriga nu poate fi clădită pe ceva atât de simplu și aici intervine imaginația deosebit de bogată și complexă a scriitoarei. La o analiză mai amănunțită se dovedește că din colecția victimei lipsesc câteva monede de o valoare foarte ridicată. De asemenea, înlocuit cu o reproducere, un tablou original de Ingres, dispărut din casa victimei, este adăugat pe lista destul de scurtă a indiciilor.

Întrebarea ce se conturează în mințile tuturor celor care vor citi cartea este specifică tuturor romanelor polițiste, bazate pe mister: “cine a făcut-o şi de ce?”. În scenă apar soția mai tânără a victimei, amantul acesteia, fiul ilegitim al bătrânului profesor, mama și amici ai celui lăsat fără viață.

Răspunsul iese la iveală odată cu desfășurarea firului narativ și citind îți dai seama că pentru a afla care este ucigașul trebuie mai întâi să iei în considerare toate posibilitățile și să te oprești asupra ipotezei care pare a fi cea mai probabilă. A fost o crimă pasională sau mobilul îngrozitorului act este jaful și goana după avere? E un roman ce trebuie citit lăsându-ți mintea deschisă la orice posibilitate, iar când consideri că ai dezlegat misterul, trebuie să-ți reconsideri părerea și să acceepți cc cel mai probabil ai fost atras departe pe o pistă falsă. Posibilitățile iluzorii ce par cât se poate de reale într-un anumit punct al acțiunii sunt destrămate cu degajare doar câteva capitole mai târziu.

Un roman intrigant, scris într-o manieră profesionistă, cu acțiuni și consecințe logice, bine structurate, scris de cea care nu mai are nevoie de nici o altă introducere. În “Enigma la mansardă” personajele îl îndrumă pe cititorul perseverent spre un deznodământ care răsplătește așteptarea cu rezolvarea misterului într-un mod la care puțini se vor aștepta.

Dincolo de aparenta atmosferă aspră a cărții, motivată de crima propriu-zisă, Rodica Ogoj-Brașoveanu reușește de fapt să clădească un cadru plăcut și relaxant pentru cititor prin talentul ei scriitoricesc, dovedit de atâtea ori până acum. O carte ce trebuie citită nu doar de cei împătimiți de astfel de romane, ci de toți cei care vor să se bucure de o lectură interesantă.

Articol postat de: Eduard Argatu


Adauga un comentariu

RSS