Misterul mortii din strada Jubilee – Ann Granger

On January 12, 2010 in Autori, Carti, Suspans

0Cunoscuta autoare britanica Ann Granger ne propune Misterul mortii din strada Jubilee, un roman al genului politist, care are drept eroina o tanara rebela, Fran. Aceasta este un detectiv atipic si nu are vreo pregatire speciala, dar nimereste intotdeauna in miezul tuturor problemelor. De altfel, Fran locuieste impreuna cu alti patru tineri intr-o casa parasita situata pe strada Jubilee.

Planurile celor patru de a locui in continuare in casa de pe strada Jubilee sunt amenintate de iminenta evacuare, pusa in opera de consiliul local sub motivatia demolarii casei pentru un proiect imobiliar ambitios. In acelasi timp, cautarile lor de a-si gasi o noua locuinta sunt zadarnicite de un eveniment tragic: una dintre tinerele ce locuia impreuna cu Fran este gasita spanzurata de cuiul unui lampadar, intr-una din camerele casei pe care o imparteau. Din acest moment Fran devine detectivul fara voie.

Ann Granger descrie cu umor situatiile in care sunt pusi cei trei prieteni atunci cand sunt anchetati de politie. Fran da dovada de inteligenta si reuseste sa se strecoare printre intrebarile -capcana puse de inspectorul  Janice Morgan. Intalnirea cu Alastair Monkton, unchiul fetei decedate, o determina pe Fran sa accepte, in schimbul unei sume de bani, sarcina de a descoperi cine a ucis-o pe prietena ei.

Indiciile descoperite de Fran duc spre ferma detinuta de Ariadna, sora lui Alastair Monkton, in apropiere de Winchester. Vizita la ferma lamureste o parte dintre semnele de intrebare ridicate de disparitia anchetata si o pune pe eroina romanului in posturi inedite  si periculoase in care ii este amenintata viata.

Este de remarcat, dincolo de actiunea propriu-zisa a romanului, modul in care Ann Granger ne prezinta diverse aspecte ale vietii intr-o metropola precum Londra. Astfel, cosmopolitismul este una din caracteristicile Londrei: Fran este o tanara de origine ungara, bunicii si tatal sau emigrand in Anglia dupa revolutia din Ungaria, in timp ce prietenul sau, Ganesh Patel, este de origine indiana.

Problema spatiului locativ este la fel de actuala in Londra ca si in Romania. Drogurile, proiectele imobiliare impresionante ce ameninta viata tihnita a locuitorilor cartierelor marginase ale Londrei sunt alte aspecte pe care autoarea le atinge in paginile romanului.

Misterul mortii din strada Jubilee descrie intr-un stil alert, condimentat cu umorul tipic britanic, aventurile acestei eroine atipice, rebele, inteligente si ambitioase, Fran Varady, ce devine un nou model de detectiv care prin atitudinea sa va atrage cititorii s-o descopere.

Marian Rusu

Mai multe detalii gasiti pe site-ul editurii la pagina dedicata romanului.

Articol postat de: admin


Adauga un comentariu

RSS