Lumea Ursulei K. Le Guin – Lumea lui Rocannon

On January 28, 2008 in Fantasy, SF

Ursula L le Guin - Mana stanga a intunericuluiAm citit prima data ” Lumea lui Rocannon” pe la inceputul anilor `90, intr-un fanzin. Pe vremea aceea bateam cinematografele si obisnuiam sa vad acelasi film de doua sau trei ori, asa incat, in pauzele dintre proiectii citeam reviste literare si tot soiul de fanzine sf. Nu e de mirare ca pentru mine “Lumea” este asociata cu revista “Tomis” si cu o poza a actritei Rita Hayworth. Primele impresii au fost entuziasmante.

Eram in sala de cinema si in acelasi timp in lumea lui Rocannon, o lume halucinanta, nostalgica, suava si colcaind de viata. Castele roase de vreme, femei ucigator de frumoase, coliere misterioase, nave spatiale, calatorii interstelare si temporale, cavaleri neinfricati, specii putin cunoscute, ingeri-vampiri, umbre cu puteri nebanuite, toate astea si altele similare ma asaltau din fiecare pagina.

Dupa aceea, pe parcursul mai multor ani, am citit si alte lucruri scrise de Ursula K. Le Guin: “Lumii ii spuneau padure“, “Mana Stanga a Intunericului“, “Deposedatii“. Iar dupa mai mult de zece ani am recitit “Lumea lui Rocannon”.

Sa mai spun ca am facut-o cu retinere si putina teama? Retinere pentru ca nu voiam sa fiu dezamagit si teama pentru ca nu vroiam ca re-lectura sa modifice impresiile initiale. Spre uimirea mea, pe masura ce inaintam printre cuvinte, regasind imagini si fraze pe care le uitasem, lumea lui Rocannon a inceput sa se ridice nu din memoria mea, ci din cartea Ursulei, din nou halucinanta, poate mai nostalgica, feerica intr-un mod ciudat, un joc pur al imaginatiei, o scufundare in cele mai adanci vise si in cele mai ascunse dorinte.

Incercarea de incadrare intr-un anumit gen literar nu este chiar asa de lesnicioasa. Pe de o parte lumea lui Rocannon este un univers fantasy dar, pe de alta parte, ea face parte dintr-o lume sf clasica , bine ierarhizata , in care Rocannon este un simplu functionar care isi indeplineste niste atributii de servici. Razboiul interstelar nu face nici el parte din universul fantasy, iar pana la urma, tot conflictul romanului se invarte de fapt in jurul unui conflict galactic. Asadar “Lumea lui Rocannon” este un roman sf si unul fantasy in acelasi timp, la fel cum Rocannon insusi este un erou mitic si un functionar obscur.

Este usor sa spui ca este o lume de inspiratie medievala. Sigur ca este asa ceva, dar asta nu o transforma intr-o pastisa a vreunei alte pastise, caci lumea lui Rocannon este vie, complexa, bine articulata si, de ce nu, frumos imaginata. Personajele sunt memorabile, construite cu pricepere si cu dragoste.

Se vede ca Ursula K. Le Guin isi iubeste personajele din felul in care le invaluie intr-un halo tremurator de tristete, din felul in care le priveste asezate in fata mortii sau a scurgerii inexorabile a timpului. Rocannon insusi este poate cel mai reusit personaj din toata proza autoarei, functionar modest al unei civilizatii tehnologice galactice, calatoreste in timp, in spatiu, intr-o civilizatie inchisa in ea insasi, ratacita in istorie, sfasiata de lupte intre specii care nu se cunosc, departata de tehnologie.

Rocannon calatoreste astfel in trecutul propriei sale rase, in memoria ancestrala a strabunilor sai, iar ceea ce il transforma din functionar in erou nu este aportul tehnologiei ci calitatile umane atemporale si atehnologice, in genul curajului, perseverentei, prieteniei, sacrificiului, iubirii. I

n final, devine lumea lui nu pentru ca a salvat civilizatia galactica, tehnologica, ci pentru ca el a conceptualizat-o , a smuls-o din statutul de lume uitata si periferica, a transformat-o , fara sa schimbe nimic din ea , intr-o bijuterie a carei valoare nu poate fi calculata, intr-un principiu de viata.

Lumea lui Rocannon este o lume a sentimentelor, a valorilor general-umane, iar locul ei nu este intr-un muzeu sau pe vreun raft al unei biblioteci prafuite, ci la gatul sidefiu al unei femei frumoase, in imaginea pe care fiecare o are despre sine.

 

Ioan Gabriel Patrascu

[ratings]

Articol postat de: admin


 1. crisscross a scris,

  Interesant,la inceput am avut impresia halucinantă că îmi citesc propriile cuvinte,aveam de gând să scriu despre Lumea lui Rocannon şi recenzia mea ar fi început la fel,doar că,din câte îmi amintesc eu,fanzinul se numea Orion…Până atunci fusesem o devoratoare de SF,tehnologia era singura mea religie,dacă pot spune aşa,însă,încetul cu încetul,odată cu înaintarea în vârstă,începusem să am senzaţia că eram înşelată,viitorul multvisat şi promis în aceste cărţi era foarte îndepărtat,eu una nu aveam să mai apuc să văd oamenii pornind să colonizeze planete îndepărtate,trecusem de adolescenţă,când te simţi oarecum nemuritor…Căutam ceva nou şi acel ceva a apărut la timp…După o vreme devenisem devoratoare de fantasy,cum sunt şi azi…magia e noua religie…Lumea lui Rocannon va rămâne pentru mine o piatră de hotar,o carte ieşită parcă din coliziunea lumilor lui Isaac Asimov cu cea a lui Tolkien…Deşi dragostea mea pentru fantasy a început cu mult înainte de Stăpânul Inelelor,cu Proscrişii şi Sabia lui Skryling.Şi,fiindcă tot am amintit de ele,editura Nemira are de gând să continue această trilogie rămasă neterminată?Ne-aţi lăsat cu ochii în soare,aşteptăm de peste zece ani să aflăm cum se termină povestea!

 2. nobody a scris,

  Salut,

  Si eu as fi extrem de interesat de continuarea seriei Rune Sword, inceputa cu Proscrişii şi Sabia lui Skryling. Ceva vesti de la Nemira, sau ne lasa nu ochii in soare?

 3. mihai-dan pavelescu a scris,

  Intrucat exista mai multe postari pe tema asta, as vrea sa ofer un raspuns “oficial”.
  Din cele 6 volume ale seriei Runesword, doar primele 2 au fost cumparate si publicate de Nemira in anii 1990; la momentul respectiv, n-au fost primite favorabil (si nu numai comercial), de aceea restul seriei n-a mai fost achizitionata.
  Continuarea seriei ar insemna si republicarea primelor 2 volume, asa cum s-a procedat cu Farmer, dar pe langa Lumea Fluviului (care este macar faimoasa), Runesword este in cel mai fericit caz mediocra, comparativ cu capodopere F/SF pentru care ne aflam in negocieri.
  In loc sa platim inca o data copyrighturi pentru autori modesti, am preferat autori de referinta, ca GRR Martin (aparut deja), Vernor Vinge, Dan Simmons, Robert Charles Wilson sau Alastair Reynolds (care vor aparea anul acesta).

 4. crisscross a scris,

  Sunt dezamagita dar macar acum stiu ca nu trebuie sa imi mai fac sperante.Intuisem acest deznodamant insa,intr-un final,tot ce doream era un raspuns oficial,eram sigura ca as fi primit unul daca as fi creat un curent de opinie,ceea ce s-a si intamplat.Oricum,multumesc pentru informatie.

 5. gillo a scris,

  Poate la vremea respectiva lumea nu era pregatita pentru fantasy,tin minte ca Proscrisii a aparut in primele zece carti editate in colectia Nautilus,nu toata lumea era familiarizata cu acest gen…alta e situatia acum…ma mir ca sunt considerate mediocre,mie mi-au placut;un pic mai violente decat se obisnuieste dar totusi…poate ar trebui sa cereti si parerea cititorilor!

 6. gillo a scris,

  Ar trebui postat un articol special pe tema asta,nu toti cititorii dvs au ocazia sa vada aceste comentarii care nu au de fapt legatura cu Lumea lui Rocannon,eu am intrat intamplator aici…deschideti o dezbatere pe tema seriei Runesword,ar fi cel mai corect pentru toti cei care asteapta de 15 ani o continuare.

 7. mihai-dan pavelescu a scris,

  1. Si eu cred ca “la vremea respectiva lumea nu era pregatita pentru fantasy” si tocmai asta ar fi problema… acum este pregatita.
  2. Gusturile nu se discuta. “Mediocritatea” apreciata de mine poate fi “verificata” de orice utilizator de Internet, prin Google: nici cei mai vajnici aparatori ai seriei Runesword nu s-au obosit sa ofere un review minim. Este nostalgia lecturilor de tinerete dublata de ineditul publicarii de sword-and-sorcery la momentul acela in Romania (perfect similara cu fenomenul cyberpunk in Romania); in realitate, seria este cu putin mai mult de un scenariu BD.
  3. Violenta citata nu ar fi un merit in sine, dar GRRM sau altii o imping chiar mai departe.
  4. Parerea am retinut-o. Dilema ar fi: sa cumparam urmarea la Runesword sau la GRRM? :)

 8. crocodilu a scris,

  Categoric la Runesword. Dupa mine povestea da clasa la orice Lord of the Rings sau alte bazaconii. Este unul din cele mai bune fantasy-uri, departe de a fi doar “mediocru”.
  Personal as cumpara oricand restul cartilor care nu au fost publicate.

 9. matyas a scris,

  Daca s-ar reedita seria Runesword as fi si eu printre primii care ar cumpara-o. Cred ca piata sci-fi romaneasca e suprasaturata cu teme prea intelectuale. Mai avem nevoie si de un pic de divertisment usor si de calitate!
  Tot asa sunt si cu Jack Vance, care a aparut la o alta editura si de atunci nu s-a mai auzit nimic de el in Romania.

 10. daciacp a scris,

  Aveam vreo 16 ani cand am citit Proscrisii si Sabia lui Skryling, iar acum la 30 sunt la fel de nerabdator ca atunci sa aflu continuarea. Sunt din Arad si tin minte ca am sunat atunci un prieten din Bucuresti sa mearga la sediul editurii Nemira sa intrebe de urmatoarele volume. Dezamagire mare, insa acum parca imi dati sperante. Intotdeauna mi-am imaginat o ecranizare a acestor carti si a povestei “negurei” peste cea din Stapanul Inelelor de Tolkien, insa e nevoie de geniul unui Peter Jackson pentru asa ceva. Pana atunci m-as multumi cu publicarea celor 6 volume care mi-ar intra repede de tot in biblioteca…

 11. rreugen a scris,

  Domnul Pavelescu da dovada de acelasi tact si aceeasi politete de care se folosea cand raspundea scrisorilor pe vremea CPSF.
  Ma tem ca nu sunt de acord cu el. Seria Runesword NU este “mediocra”. Este sub-mediocra.
  Scriitura este puerila, ideile banale iar world-building-ul este facut cu stangacia unui copil de 5 ani care incearca sa-ti descrie ultima joaca inventata de prietenii sai.
  De ce trebuie irosit timpul unui traducator profesionist cu asa ceva? Nu inteleg…Genul ‘fantasy’ are atat de multe de oferit, ii are pe Neil Gaiman, Viriconium-ul lui Harrison, GGRM, Peter S. Beagle, Gene Wolfe! Chiar trebuie sa ajunga in Romania toate rebuturile si cititorii sa ramana cu impresia ca fantasy sunt povestile alea ceva mai plictisitoare decat istorioarele strabunicii din noaptea de sf. Andrei?

  In plus, de unde aceasta indolenta? Cum e posibil sa astepti cu anii sa apara o carte in Romania cand ai internet-ul la dispozitie? Cu cativa dolari iti cumperi TOATE cartile din seria respectiva (“used copies”). Dumnezeule mare,, primul volum costa 1 cent pe Amazon!

 12. richardmg a scris,

  @rreugen
  1- nu toti suntem la fel de prolifici in limba engleza precum suntem in limba romana pentru a lectura 6 volume din seria sabiilor runice achizitionate online.
  2- cred ca un tiraj similar cu cel initial s-ar epuiza in primele 10 zile
  3- intr-o “scriitura” un limbaj mai pretentios nu este intotdeauna mai bun
  4- condescendenta dvoastra nu isi are locul aici… dumnezeule mic, copia de pe amazon nu era tiparita in Romania, nu-i asa?
  si nu in ultimul rand, toti avem fixatiile noastre, indiferent de concept, stil sau moment toti cei care cer continuare seriei, o cer fiindca acel stil pueril, mediocru sau sub-mediocru le-a placut. Nu putem pune in paralel Silmarillion si Proscrisii dar asta nu inseamna ca nu exista oameni care sa nu le guste pe ambele…

 13. paul a scris,

  Si mie mi-au placut cele doua volume cind le-am citit si atunci cind le-am recitit .Cit de mult inseamna drepturile de autor pentru aceasta serie comparativ cu cele pomenite anterior ca fiind mult mai celebre?? Mi-ar fi placut sa le gasesc si pe celelalte volume in limba romana . Nu stiu ce fel de investitie considerati ca ar fi continuarea seriei…. O zi buna va doresc si sper sa va mai ginditi din cind in cind la o continuare ,poate merita.

 14. paintball a scris,

  Si eu doresc continuarea seriei Rune Sword ! As cumpara-o imediat ce ar aparea ! Deci cerere exista, de ce nu si oferta ??
  Daca nu apare pana la sfarsitul lui 2011, promit sa o cumpar eu de pe Amazon si sa o traduc si sa o postez pe torrente.
  Daca Nemira se transforma din comerciant in critic literar si comenteaza prin reprezentantii sai gusturile cititorilor …

Adauga un comentariu

RSS