Ken Grimwood – Replay

On January 16, 2009 in SF

Replay este in mod sigur una dintre cele mai bune carti pe care am avut ocazia sa le citesc in ultima vreme. Mi-am procurat cartea la foarte scurt timp dupa ce am citit o recenzie de pe blog. Sa fiu sincer, nu am citit decat cateva fragmente ca sa nu-mi stric placerea lecturarii, dorind sa fiu surprins de fiecare pagina, dar a fost mai mult decat suficient pentru a-mi atrage atentia. Si am fost cu adevarat surprins. Pot numara pe degetele de la o mana cartile din a caror lectura pur si simplu nu ma puteam opri. Ei bine, Replay al lui Ken Grimwood este una din acele carti.

In mod socant, personajul principal, Jeff moare foarte devreme in evolutia naratiunii. Insa dupa cum se spune, fiecare sfarsit este un nou inceput. Jeff se trezeste in camera sa de camin din facultate, alaturi de fostul sau coleg. Initial totul i se pare o farsa, insa pana la sfarsitul zilei se vede nevoit sa recunoasca adevarul, si anume ca s-a intors, intr-un mod pe care nu este capabil sa le inteleaga, cu 25 de ani in trecut. Fiind la varsta de 18 ani, se afla in fata unor noi alegeri, noi experiente si trairi. Fiecare dintre noi si-a pus cel putin o data in viata intrebarea cum ar fi daca ar putea sa se intoarca in trecut si sa schimbe un eveniment, sau sa retraiasca o zi cu posibilitatea de a o schimba. Cat de mult s-ar schimba vietile noastre? Care ar fi oare repercursiunile unei astfel de intamplari? Si ar afecta ea doar viata noastra, sau si pe cea a persoanelor din jurul noastru, sau poate ar schimba realitatea intregii omeniri? Putini sunt cei care isi pun si acest tip de intrebari, ceea ce este, de altfel de inteles. Jeff face foarte repede schimbari majore in viata sa personala.

In urma unei curse de cai, pe care a pariat absolut tot ce avea de valoare – fiind, bineinteles sigur de rezultat – reuseste sa obtina o suma considerabila, de care se poate folosi mai departe pentru a ajunge sa obtina o adevarata avere. Intors cu 25 de ani in urma, in 1963, Jeff stie tot ceea ce se va petrece in urmatoarele 2 decenii si jumatate, de la firme cunoscute ce se infiinteaza, noi descoperiri si pana la asasinat prezidential. Incearca sa obtina tot ceea ce nu a avut in viata precedenta si considera initial ca o avere uriasa ii va putea oferi asta. Dezamagirile, insa se tin lant, ajunge sa-si imparta viata cu o femeie pe care nu o iubeste si care nu-l face fericit, iar unica sa bucurie devine fiica sa Gretchen. Incet, incet, se apropie de varsta la care a murit. In ultimele clipe din viata sa precendenta, simtise dureri puternice in piept, asa ca de data asta decide sa-si faca din timp analize, insa rezultatele sunt foarte bune. In urma unei plimbari pe proprietatea sa, moare singur, intins pe iarba.

In urmatoarea clipa, se trezeste in 1963, alaturi de iubita sa din facultate, reluand totul de la capat. Posibilitatile sunt aproape nelimitate, insa suntem nevoiti sa vedem si aspectele mai putin placute din aceasta experienta deosebita a lui Jeff. Placerea de a trai vine din dorinta de a explora necunoscutul. Ne formam in general o imagine despre viitor, iar aproape mereu, acel viitor ajunge sa fie total diferit de imaginea formata de noi. Insa ce ar insemna oare daca nu am putea sa ne formam acea imagine, deoarece nu poate exista un viitor? Ceea ce pentru unii poate parea o binecuvantare – sansa unor noi vieti, pline de posibilitati – ajunge sa fie pentru personajul principal un adevarat blestem. Apare dorinta de a schimba lucrurile la o scara mai larga, insa nu are cum sa estimeze consecintele actiunilor sale, iar rezultatele ajung sa fie catastrofale.

Finalul romanului este unul pe masura, iar singura dezamagire este ca a trebuit sa se termine.  L-am recomandat si altor persoane si, spre marea mea bucurie si-au exprimat intr-un mod similar entuziasmul  pe parcursul lecturarii. Replay este o carte care, in opinia mea trebuie incercata de orice cititor.

Aceasta recenzie face parte din campania Fan SF

Calin Adrian

[ratings]

Articol postat de: admin


Adauga un comentariu

RSS