Jack McDevitt – Exploratorul

On January 30, 2009 in SF

Exploratorul, de Jack McDevitt, este un roman care demonstreaza iar valoarea ridicata a colectiei Nautilus SF a editurii Nemira, acesta fiind un roman distins cu Premiul SESF (2006) si cu Premiul Nebula (2007) . De altfel, de-a lungul timpului, Jack McDevitt a fost nominalizat de doua ori la Premiul Hugo si de inca paisprezece ori la Premiul Nebula, aceasta recunoastere oficiala a calitatii scrierilor lui McDevitt reprezentand-o succesul suprem al Exploratorului, victorie binemeritata de autor.

Referitor la romanul Exploratorul putem spune ca autorul a reusit sa gaseasca, pe cat posibil, o combinatie (aproape) ideala, sau macar potrivita, intre elementele specifice SF-ului, thriller-ului politist, romanului de aventuri, avand partial si trasaturile unui roman biografic. Termenii stiintifici sunt bine legati de elementele fictiunii si anticipatiei, pentru crearea unei povesti captivante, cititorul parcurgand filele cu destul interes si relativa usurinta.

Personajul principal este Alexander Benedict, un om de afaceri, cautator de artefacte, un fel de arheolog. Un alt personaj important in carte e si Chase Kolpath, subordonata lui Alex. Relicvele sau artefactele descoperite de Alex Benedict si Chase Kolpath sunt de cele mai multe ori extrem de valoroase, apartinand mai multor culturi sau civilizatii. Prin intermediul firmei pe care o conduce, Alex pune in vanzare pe piata obiectelor de arta sau cu valoare istorica respectivele artefacte, asigurandu-si asadar prin descoperirea unor situri arheologice o activitate profitabila, desi nu lipsita de batai de cap, adversarii sai din acest domeniu fiind de multe ori lipsiti de scrupule. In acelasi timp apar mereu noi dusmani si oponenti nemultumiti de metodelor folosite de Benedict.

Miza actiunii il constituie dovedirea existentei unei colonii, Margolia , asemanatoare Atlantidei, formata din oameni de elita – savanti, politicieni, ingineri,etc. – care decid sa paraseasca Pamantul la sfarsitul secolului al XXVII-lea, din cauza viziunii diferite fata de cea a puterii politice, a guvernarii, in legatura cu drepturile si libertatea omului . Pentru a dovedi existenta acestei lumi, utopice la prima vedere, Alex Benedict si Chase Kolpath vor fi nevoiti sa descopere mai intai nava “Exploratorul”, despre care se stia ca poate transporta 5000 de oameni (pe o alta planeta). Alaturi de nava aceasta se pare ca margolienii mai detineau o nava de dimensiuni ceva mai reduse, “Bremerhaven”, nava care isi va dovedi importanta in reusita misiunii lui Alex si Chase, prin indiciile oferite de pozitionare. Pe parcursul cartii vom intalni si o civilizatie extraterestra, “mutii”, sau Ashiyyurienii, creaturi care comunica prin telepatie. In aceasta carte putem intalni un ritm destul de alert al actiunii, cititorul nefiind, in opinia mea dezamagit de calitatea si tempo-ul scrierii . Stilul lui McDevitt este caracteristic unui povestitor de marca, naratiunea desfasurandu-se de multe ori la persoana I, nu doar la persoana a III-a, lucrul acesta asigurand o si mai accentuata atractie pentru cititor, care se poate identifica in unele momente cu eroii povestii si deciziile acestora. Prin urmare te cufunzi, vrand-nevrand, in actiunea captivanta a romanului, iar cartea nu va mai putea fi abandonata pana la ultima pagina, care incheie aventura eroilor.

Exploratorul este caracterizat de abundenta rasturnarilor de situatie, intrigi mai mult sau mai putin evidente, tradatori, arme, nave, instrumente specifice genului SF care lasa cititorul impresionat, si multe alte trasaturi ce pot fi descoperite doar prin lecturarea acestei carti magnifice. Cred ca oricine poate fi de acord cu recenziile celor de la Publishers Weekly (“o ametitoare calatorie prin sisteme stelare si o intriga detectivista, […] personaje minunat construite”) sau New York Times Book Review (“Jack McDevitt zugraveste o imagine a viitorului perfect suprapusa peste viitorul asteptarilor noastre”). Totodata se poate intelege si aprecierea primita de McDevitt din partea unor scriitori precum Harlan Ellison. Ca incheiere, edificator si relevant pentru roman si subiectul acestuia este un citat folosit de Jack McDevitt la inceputul ultimului capitol: “Viata omului e inconjurata de mister : experienta noastra ingusta e o mica insula in mijlocul unei mari nemarginite” (citat din John Stuart Mill). Asadar Exploratorul este o carte prezentabila drept must-read si must-have, investitia in ea fiind incomparabil mai mica in raport cu beneficiile.

Aceasta recenzie face parte din campania Fan SF

Alexandru Trandafir

[ratings]

Articol postat de: admin


  1. Mi-am luat SF-uri de la Bookfest « Blogul lui Gabitz a scris,

    […] sa incep lectura cu ‘Exploratorul’, pentru ca e o combinatie “…intre elementele specifice SF-ului, thriller-ului politist, romanului de aventuri” si pentru ca daca s-ar cere voluntari pentru o expeditie de explorare a altor planete, m-as duce cu […]

Adauga un comentariu

RSS