Jack McDevitt, Exploratorul

On August 13, 2008 in SF

exploratorulNominalizat de paisprezece ori la premiul Nebula, Jack McDevitt reuseste cu romanul Exploratorul (Seeker)  sa-si adjudece in sfirsit acest premiu prestigios si atit de rivnit de multi scriitori de SF. Nu-mi ramine decit sa va prezint cuvintele altui mare scriitor de SF, Harlan Elisson: “Cum am putea sa nu il citim pe McDevitt?”

Autorul creioneaza cu o deosebita finete istoria civilizatiei umane la 10 000 de ani dupa cucerirea spatiului si raspindirea omenirii prin galaxie, punctind acolo unde este cazul evenimentele care au marcat aceasta istorie grandioasa, uluitoare si plina de suisuri si coborisuri. McDevitt ne introduce in lumea fascinanta a lui Alex Benedict si Chase Kolpath, vinatori de artefacte si pasionati de istorie, aflati intr-o competitie acerba cu mai multi rivali.

In urma achizitionarii unei cesti de ceramica, Alex si Chase isi propun sa elucideze una dintre cele mai mari enigme ale colonizarii spatiului de catre om, disparitia a cinci mii de oameni care au plecat spre o planeta numita Margolia, noua Atlantida (“acolo unde ne ducem noi nici Dumnezeu nu ne mai gaseste”). Chase porneste o adevarata vinatoare de informatii pentru a afla adevarul din spatele acestui mister si afla ca doi cercetatori descoperisera aceasta lume cu citiva ani in urma.

Mergind pe urmele celor doi soti Wescott, pasii lui Chase ne poarta printr-o galaxie in care gasim si citeva rase de extraterestri si chiar facem cunostinta cu rasa telepatica a Ashiyyurienilor si lumile lor pe care descinde pentru a recupera un cip din nava sotilor Wescott. In felul acesta aflam ca rasa umana, belicoasa de altfel din fire, a si purtat un razboi cu aceasta rasa de extraterestri,acum cele doua rase aflindu-se in pozitii neutre.

Alex si Chase gasesc Exploratorul, dar sunt pusi in fata unei enigme si mai mari: ce s-a intimplat cu cealalta nava, Bremerhaven, si cu supravietuitorii de pe Margolia? Intorcindu-se pe planeta lor, Rimway, cei doi sunt tinta unor atentate din care scapa ca prin urechile acului. Punind cap la cap toate informatiile adunate, Alex Benedict face o descoperire uimitoare.

Calatorii interstelare, actiune, intriga, inteligente artificiale care pot fi transformate in avataruri si descoperiri uluitoare, iata ce va afla cititorul in paginile acestei carti minunate. Deznodamintul este unul neasteptat,un final care pur si simplu iti taie respiratia.

Citeste Exploratorul pentru a nu rata o carte exceptionala.

Voicu Nicolae

[ratings]

Post aparut in campania “Scrie ca sa primesti…o carte

Articol postat de: admin


  1. Exploratorul « Blog de carti a scris,

    […] Ziarul Financiar Nemira Books […]

  2. Despre Margolia si idealismul uman « Blogul lui Gabitz a scris,

    […] coerente – nu ca a mea – ale Exploratorului puteti gasi aici in romana si aici in […]

Adauga un comentariu

RSS