Iuda, preaiubitul – Gerald Messadie

On December 07, 2009 in Autori, Carti, Religie

Iuda preaiubitulDesi multi scriitori acorda o atentie excesiva personajului feminin, din randul discipolilor lui Iisus, Maria Magdalena, Gerald Messadie, dupa multi ani de studii, cercetari, analize si traduceri ale Evangheliei dupa Iuda – un text apocrif si gnostic- isi indreapta atentia in Iuda, preaiubitul catre acest personaj, Iuda Iscarioteanul.

Astfel, Gerald Messadie afirma in Iuda, preaiubitul ca acest apostol “este, intr-adevar, al doilea mare personaj al crestinismului. Daca el nu ar fi tradat, Iisus nu ar fi fost crucificat, iar crestinismul ar fi aratat cu totul altfel.”

Sirul faptelor din Iuda, preaiubitul incepe de la intrarea in Ierusalim a lui Iisus Hristos, pana la spanzurarea lui Iuda. Gerald Messadie prezinta atat jocurile politice ale romanilor si ale marilor preoti ai Templului, cat si dezordinea si revolta creata de aparitia urmasului lui David, noul Mesia.

Acesta este un Mesia mult asteptat, care desi nu face decat sa predice dupa Deuteronom, este arestat, biciuit si rastignit. In ciuda tuturor acestor faradelegi, Iisus invie din morti, precum L-a inviat pe Lazar.

Spre deosebire de relatarile biblice, care sunt pline de erori lingvistice, lucru datorat multiplelor modificari ale textelor
componente, Evanghelia dupa Iuda face lumina in aceasta privinta. Astfel, Iuda este asezat in postura personajului principal dupa Iisus si chiar mai mult decat atat, Messadie prezinta in romanul sau coexistenta a mai multor Dumnezei, unul Creator si indiferent si altul Bun, Dumnezeul lui Iisus. Desi pare o blasfemie, preotii templului sunt de acord cu acest aspect.

Chiar daca nu face altceva decat sa asculte si sa execute planul lui Iisus, Iuda este privit drept tradator si va fi pedepsit pentru pacatul lui. Mielul sacrificial,care ar fi trebuit sa fie Iisus, se transforma in Iuda. Iisus in ciuda faptului ca este rastignit, in urma unei intelegeri intre Iosif din Arimateea si Nicodim cu Pilat din Pont si garzile romane, este coborat de pe cruce, ingrijit, vindecat, dupa care ia drumul Siriei.

In opinia mea,Gerald Messadie isi demonstreaza inca o data talentul sau artistic si capacitatea de a combina elementele biblice, istorice, filozofice si sociologice intr-un exceptional thriller biblic, care prezinta o alta relatare a vietii lui Iisus, decat cea cunoscuta din evangheliile canonice.

Stefan Stamate

Mai multe detalii gasiti pe site-ul editurii la pagina dedicata romanului.

Articol postat de: admin


  1. Patrascu Ioan a scris,

    Mda … si pana la urma ajunge in India si descendentii lui vor fonda dinastia marilor moghuli . Asta spre deosebire de cealalta elucubratie care o are in prim plan pe Maria Magdalena care a dus in Franta alta linie de descendenti care a pus bazele dinastiei merovingiene . Sunt mirat ca nu s-a mers pana la capat . Pleaca in Siria… Slab , lipsit de imaginatie , parerea mea . Dar cel mai bine era daca pleca in Japonia si gasea acolo cele 10 triburi pierdute ale lui Israel si impreuna cu ele fonda imperiul japonez , stabilea dinastia si crea si shogunatul . Probabil ca asta urmeaza in vreun alt roman scris in colaborare cu Dan Brown , ceva de genul Codul Shogunului Preaiubit .
    P.S. Iar la final vom afla ca Graalul ( plansete isterice in batistuta ) se gaseste in templul Kiyomizu-dera din Kyoto si ca americanii au invadat Japonia in cautarea lui . Dar nu l-au gasit . Inca il mai cauta .

Adauga un comentariu

RSS