Istoria lui Dumnezeu – Karen Armstrong

On March 08, 2011 in Carti, Istorie, Religie

istoria lui dumnezeu

Istoria Lui este istoria noastra

Karen Armstrong prin aceasta carte infatiseaza o oglinda a umanitatii. Pentru ca trebuie sa fac referire la ceva din cuprinsul cartii, am sa stagnez in jurul unui monument al cuvintelor unui laic, de factura iluminista care anunta extrem de serios ca daca Dumnezeu nu exista , ar trebui inventat.

Nu am sa stau sa ii caut adevar sau falsitate in afirmatie, dar am sa ma uit putin in jur : acum locuitorii postmodernismului ( unde ne includem noi, cei din prezent) chiar daca ii neaga existenta, sau daca unii afirma ca a plecat sau, mai curajos in afirmatii cum ca a murit, o sociatate fara o credinta inglobata intr-o religie nu atinge un statut ferm al civilizatiei, pericicland insasi societatea.

Astfel autoarea accentueaza importanta unui panteon plural sau singular(dupa preferinta locala si temporala) care intr-un mod perfect actual cu necesitatea umana se metamorfozeaza furnizand un sprijin. In acest caz situatia poporului lui Israel confirma, IHVE deseori aparand drept un luptator pentru eliberare a poporului ales. Da, in carte se creioneaza un portret al zeitatilor, dar pe baza scierilor sacre, nedeplasandu-se de trasaturile usor umane.
Spre final trebuie sa admir tenacitatea si bibliografia ramuroasa pe care s-a bazat uriasa cronologie portretica, care cuprinde modul oamenilor de a intelege ce se afla dincolo de material, locul unde de proiecta felul lor de intelegere a lumii gazde, schitand astfel chiar de la inceput adevarate cosmogonii care tocmai prin diferente arata ca semanam asa de mult.

Material scris de Pontos Cristian

Articol postat de: Pontos Cristian


Adauga un comentariu

RSS