Insemnarile secrete ale lui Descartes

On December 10, 2012 in Carti

Prezenta carte se doreste a fi o incursiune in viata atat de controversatului Rene Descartes. Autorul , Amir Aczel , beneficiaza de o bursa a fundatiei memoriale John Simon Guggenheim si astfel poate aprofunda cercetarile privind misterioasa viata si opera a lui Rene Descartes.

Pornind de la biografia scrisa de Baillet la finele secolului 17 si care a ramas de referinta, fiind apropiata de epoca marelui filozof , Amir Aczel se axeaza pe aspectele invaluite in mister din viata lui Descartes.

Dintre manuscrisele pastrate de la marele filozof aflam ca a existat si un carnet cu scrieri secrete si criptice , care a ramas nedescifrat publicului larg pana la finele secolului 20 cand Pierre Costabel o face in 1987 dupa copiile realizate de Leibniz. Se presupune ca Leibniz cand copiaza din carnetul secret al lui Descartes , identifica secretul cifrului aplicat de Rene Descartes. Insemnarile secrete ale filozofului apar in urma reactiilor dure ale Inchizitiei impotriva lui Galilei si a teoriei heliocentrice a acestuia. In acest fel Rene se protejeaza de eventuale reactii similare.
Pornind de la geometria euclidiana privind corpurile geometrice regulate , Descartes realizeaza unirea geometriei cu algebra in cadrul analizei matematice.

Cea mai mare realizare a lui Descartes o reprezinta reprezentarea carteziana a unui numar.

Leibniz gaseste carnetul lui Descartes la un prieten al marelui filozof-Clersselier-fost traducator si editor al lucrarilor sale.
Descartes se naste in regiunea Poitou in oraselul La Haye aflat in Touraine in zona central vestica a Frantei. 

Studiaza la colegiul iezuit La Fleche- donat de Henric al iv-lea de Bourbon si inaugurat in 1604. Este admis la selectul colegiu imediat dupa Pastele anului 1607. Datorita starii de sanatate precare din perioada adolescentei Rene primeste o derogare speciala sa se alature colectivului la ora 10. La Colegiu studiaza bazele matematicii grecesti : Euclid , Pitagora , Arhimede. Imediat dupa colegiu , Rene se muta in 1615 la Poitiers unde isi sustine teza de doctorat in drept in 1616 la data de 10 noiembrie. Dupa aceasta se muta la Paris considerand ca este suficient de matur ca sa traiasca pe cont propriu. Gaseste Parisul in epoca romantica a lui Ludovic al XIII-lea si a muschetarilor lui Dumas. Dupa un an in care se bucura din plin de viata , Descartes simte nevoia sa se mute si sa se ascunda de prieteni pentru a putea sa se concentreze asupra scrisului.
In cautare de aventura , Rene pleaca in 1618 la Breda pentru a se alatura trupelor protestante conduse de printul Maurice.
In data de 10 noiembrie –o data cheie in viata lui Descartes- se intalneste cu Isaac Beeckman alaturi de care rezolva o serie de probleme matematice si isi descopera potentialul urias in materie de matematica.
Ulterior se alatura armatei ducelui Maximilian de Bavaria. De aici dateaza « cuptorul » lui Descartes. Aici in data de 10-11 noiembrie 1619 se intampla acel ceva care schimba viata lui Descartes si produce o rafinare a ideilor sale.
Intre problemele de matematica celebre pe care le rezolva cu succes este si problema dublarii Templului de la Delos pe care atenienii il rezolvasera eronat cu dublarea tuturor dimensiunilor.
In anul 1620, Rene se desparte de trupele ducelui Maximilian si se intalneste cu Jonathan Faulhaber –un matematician talentat preocupat de misticism si presupus rozacrucian. Astfel se naste controversa care persista si astazi : posibila apartenenta a lui Descartes la acest curent novator. In favoarea speculatiei sta limbajul filozofului care este in tenta rozacruciana , pe de alta parte Descartes s-a dezis ferm de rozacrucieni ori de cate ori a avut ocazia.
Contributii importante ale lui Descartes se remarca si la rezolvarea ecuatiilor de gradul trei si patru.
Intre putinele femei din viata lui Rene se afla si doamna de Rosay pentru care are un duel spontan la Orleans si cand isi cruta adversarul pentru ochii frumosi ai doamnei.
Manat de dorinta de aventura , Descartes asista la asediul cetatii La Rochelle in 1628.
Intre 1629 si 1633 , Descartes lucreaza la o opera a sa de fizica si metafizica intitulata « Le Monde » . Prin calcule elaborate ajunge la concluzia ca teoria heliocentrica a lui Galilei era adevarata. Vestea procesului lui Galilei il sperie si evita sa mai publice lucrarea.
Ca filozof , Descartes pornea de la ideea ca matematica era cheia abordarii oricarei stiinte si pledeaza pentru o metoda universala aplicata in stiinte. De la marele ganditor porneste curentul filozofic cartezian care a starnit controverse imense in epoca.
La Amsterdam, la cativa ani dupa ce se mutase in Olanda , Descartes are o relatie cu servitoarea sa Helene Jans , de la care are o fetita in 1635- Francine.
In 1637, Descartes publica opera sa de referinta : « Discurs asupra metodei » care starneste mare valva in lumea stiintifica a epocii.
De referinta in viata lui Rene , ramane si relatia cu printesa Elisabeth de Boemia cu care corespondeaza pe parcursul intregii sale vieti si se presupune ca a existat si o latura intima a acestei relatii.
In 1639 , Descartes este protagonistul « incidentului de la Utrecht » ; in esenta un dialog ideologic mai putin ortodox cu Gisbert Voetius . In esenta , Voetius il acuza pe Descartes de ateism. In cele din urma , tematorul Descartes i-a trimis in 1644 o scrisoare oficiala de scuze.
Ultimul an din viata lui Rene este marcat de curtarea sa intensa de catre regina Christina a Suediei. Desi are foarte multe ezitari premonitorii in cele din urma , Descartes se imbarca la Amsterdam pentru Suedia in toamna lui 1649 la straduintele lui Chanut.
In Suedia , Descartes e nevoit sa –si schimbe viata radical , astfel daca anterior se trezea la ora 10 acum e nevoit sa se trezeasca la ora 5 pentru a-i preda reginei filozofia. Clima aspra a Suediei a contribuit si ea la moartea marelui filozof in februarie 1650.
Toate manuscrisele marelui filozof au intrat in posesia cumnatului lui Chanut si anume Claude Clersselier. De la acesta are acces Leibniz sa copieze carnetul secret al lui Descartes in 1676. Geniul lui Leibniz il ajuta sa descifreze imediat cheia scrierii secrete a lui Descartes.
Intre aplicatiile neasteptate ale descoperirilor lui Descartes se afla si conceptualizarea unor modele fizice de format al universului de catre NASA la inceputul anului 2000.

 

Articol postat de: Nicolae Mateescu


  1. Cartea săptămânii (VI) « Dan Ghenea a scris,

    […] O scurta descriere a cartii – aici […]

Adauga un comentariu

RSS