Haine marca Pablo Picasso

On December 12, 2011 in Autori, Carti, Clasici, Literatura contemporana, Suspans

Un material de Csiki Veronica

Editura Nemira şi-a propus să ne încânte cu o colecţie de lux – Opere alese – de Rodica Ojog Braşoveanu, autoarea care de-a lungul timpului ne-a făcut să uităm de gerul de afară, de căldura toridă, de zilele grele de muncă sau orele plictisitoare de la şcoală, prin cărţile pe care le-a scris cu situaţii neprevăzute, crime, mistere, furturi, amanţi, toate acestea fiind combinate într-un şir de întâmplări presărate cu comicul situaţiei.

Romanul „O toaletă a la Liz Taylor” se concentrează asupra lui Dragu, care este prezentat ca fiind un bărbat superb, de neînlocuit în meseria de inginer, un Don Juan bogat de un cavalerism până la a-şi da viaţa pentru a salva reputaţia domniţelor pe care le-a cucerit.

Deşi atât de bine situat şi ştiindu-se fără duşmani, primeşte mai multe notiţe de ameninţare.

Olga este de părere că „La prânz îi voi suna la uşă… verdele de Paris avea să desăvârşească restul”. Doctorul Alfred Mircescu „puse inelul alături de o fiolă cu un lichid de un verde identic cu cel al smaraldului” pentru întâlnirea dintre el şi Dragu stabilită pentru ziua de sâmbătă. Octavian Nanu, solitarul care vorbeşte singur între pereţii camerei închiriate scrâşneşte „E ultima vineri pe care o trăieşti, tovarăşe inginer Dragu!” Chiar propria lui soţie îşi propune să-i administreze cianură pe periuţa de dinţi.

După mai multe ameninţări cu moartea, Dragu se adresează maiorului Cristescu, speriat că „în cursul zilei de azi am primit cinci avertismente aproape identice. Ai să mori!… Telefoane, o scrisoare anonimă, ameninţări formulate de un vecin şi chiar nevastă-mea.”

După nici 48 de ore de la întrevederea cu maiorul, Dragu este găsit mort. Pe parcursul anchetei fiecare suspect afirmă că ar fi călăul inginerului Dragu, apoi îşi schimbă declaraţiile cum că de fapt nu ei l-ar fi omorât. Între timp intră în scenă formidabila Melania Lupu care îi dă peste cap teoriile maiorului Cristescu. Faptul că Melania era implicată în  sustragerea tablourilor Rembrandt şi Goya, maiorul este interesat dacă şi dispariţia tabloului Picasso are drept complice faimoasa bătrânică.

Ce legătură are titlul cărţii cu Melania, tabloul lui Picasso, moartea inginerului şi ancheta maiorului Cristescu? De ce cinci persoane care nu se cunosc între ele decid să-l omoare pe Dragu în ziua de sâmbătă la orele amiezii? De ce Mirciulică este aruncat de la etajul trei şi şi-a rupt o lăbuţă? Care este misterul incendierii căsuţei Melaniei?

Răspuns la aceste întrebări veţi găsi citind romanul “O toaletă a la Lyz Taylor”, o carte pe care eu am savurat-o, un roman care îţi lasă impresia că trăieşti acele vremuri. Volumul este spectaculos, replici picante, dueluri de cuvinte, comicul situaţiei, intrigă, frică, tensiune, un amestec presărat cu dulciuri şi băuturi rafinate.

Articol postat de: andreea


Adauga un comentariu

RSS