Furtuna pe Windhaven

On October 04, 2013 in Carti, Fantasy, SF

Furtuna pe WindhavenAlaturi de consacratul George R.R. Martin apare si Lisa Tuttle o debutanta a genului. Rezultatul este un roman antrenant cu situatii neprevazute. Recunoastem stilul consacrat al lui George R.R. Martin care creeaza o lume noua si inedita, oferindu-ne o harta a acesteia, lucru intalnit in toate operele sale.

Planeta Windhaven face parte dintr-un sistem solar indepartat. O caracteristica a acesteia este proportia covarsitoare a oceanului si prezenta slaba a uscatului alcatuit din cateva grupuri de insule razlete si de un continent inghetat in nord, numit Artellia.

Planeta Windhaven devine camin pentru supravietuitorii unei nave interstelare, corabierii stelari asa cum sunt numiti in carte. Autorii amintesc doar vag de acest eveniment petrecut cu 700-800 de ani in urma.

Supravietuitorii accidentului se asaza in insule, iar legatura dintre ei este asigurata de zburatori, o categorie privilegiata a supravietuitorilor, alaturi de insulari (guvernatori ai insulelor). Zburatorii isi transmit din generatie in generatie aripile, acestea fiind confectionate de prima generatie de naufragiati din materiale provenite de pe nava interstelara. Astfel, la implinirea varstei de 13 ani, copiii preluau aripile de la parintii lor. Trecand deja peste 700 de ani de la momentul naufragiului, foarte multe din perechile de aripi fusesera pierdute in diverse accidente petrecute pe suprafata oceanului nesfarsit si neprimitor.

Zburatorii alcatuiesc o casta in care se intra foarte greu, iar apartenenta la aceasta casta ofera beneficiul unui trai indestulat, ceea ce nu era putin lucru pentru un locuitor al planetei Windhaven care era atat de saraca in resurse.

Acest lucru e ilustrat de traiul mai mult decat modest al micutei Maris, orfana de tata, si care isi castiga existenta alaturi de mama sa, cautand in lungul plajelor resturi aduse de valuri dupa desele furtuni. Este elocventa perceptia de adevarati semizei, de care se bucura zburatorii in randul acestor cautatori de nimicuri.

In cursul unei astfel de cautari, Maris il cunoaste pe Russ unul dintre zburatorii insulei Mica Shotan. Acesta e cucerit de naturaletea si talentul pentru zbor al micutei Maris dar si pasiunea si daruirea ei in a deprinde tainele zborului.

Peste ani, cand Russ sufera un accident in urma caruia ramane infirm, Maris preia aripile de la aceasta, devenit intre timp tatal sau adoptiv. In calea fericirii ei intervine un eveniment neprevazut: Russ are un fiu natural: Call si care in virtutea traditiei zburatorilor avea sa preia aripile tatalui sau la varsta de 13 ani.

Se naste o controversa majora in mica comunitate insulara atata timp cat Call are frica de inaltime si de zbor si e atras mai degraba de cantat, avand ca mentor pe apreciatul Barrion, in timp ce talentata Maris este nevoita sa predea aripile catre acesta.

Call refuza in cele din urma aripile pe care le revendica Maris. In urma unui consiliu al zburatorilor – un eveniment major pe planeta Windhaven- aripile ii sunt atribuite lui Maris si se ia decizia infiintarii unor academii de zbor unde puteau fi formati si inradacinati care puteau castiga aripile provocand la duel zburatori consacrati.

Cu toate bunele intentii, mare parte din aceste academii se inchid, candidatii acestora avand un handicap greu de surmontat in fata unui copil de zburator care se putea antrena zi de zi cu aripile parintelui. Supravietuieste doar academia Aripiaschie de la Coltul Marii unde Maris era colaboratoare alaturi de venerabila profesoara Sena.

Dintre elevii academiei, Val O Aripa si S’Rella isi castiga aripile prin duel cu zburatori consacrati. Dupa decenii de serviciu ca zburator, Maris are un accident cumplit in insula Thayos in urma caruia isi rupe picioarele, un brat si sufera o lovitura severa la cap. Doar priceperea si perseverenta unui vindecator local pe nume Evan, dar si un timp indelungat ii ofera lui Maris o recuperare miraculoasa.

In urma recuperarii, Maris constata ca si-a pierdut iremediabil simtul echilibrului. Este pusa in situatia de a renunta la aripi si in disperarea situatiei se apropie de Evan. Insularul din Thayos, un om apreciat si cu multe realizari in insula, este cuprins de paranoia si de febra razboiului cu o insula vecina si devine imprevizibil si cu decizii foarte nocive pentru mica sa comunitate.

In urma disputelor cu insula vecina, ii cade victima un zburator pe nume Tya care provine din zburatorii de o aripa, adica cei formati de academii si care denatureaza mesajele razboinice ale insularului si impiedica astfel declansarea razboiului. Este executata pentru tradare si astfel se naste un conflict major intre zburatori si insulari. Conflictul este transat in favoarea zburatorilor de carisma si personalitatea puternica a lui Maris, insularul este destituit.

In cele din urma, Maris se intoarce la Coltul Marii la Academia Aripiaschie unde continua sa formeze noi generatii de zburatorii. Este insotita si de Evan.

Cartea este practic o fresca a unei societati rigide, condusa de traditii din care se pot abate cu greu, fapt care genereaza o stare de involutie si lipsa de progres, atata timp cat nu exista spiritul de competitie si de creatie.

Concluzia este ca atata timp cat societatea se inchisteaza in reguli obtuze, lipsite de esenta si logica, nici progresul si evolutia nu pot fi inregistrate.

Articol postat de: Nicolae Mateescu


  1. OptimizarePlus a scris,

    Sa imi fie rusine ca nu am citit nimicde George R.R. Martin…

  2. Ana Irina a scris,

    Interesant. Tocmai ce voiam sa ma pun la curent cu literatura sf si acest roman pare un inceput bun.

Adauga un comentariu

RSS