De ce “Urzeala tronurilor”?

On December 13, 2013 in Carti, Fantasy, SF

Cantec de gheata si focDe ce “Cantec de gheata si foc”? Chiar, de ce? Probabil ca, la fel ca mine, ai inceput sa citesti cartile dupa ce a aparut serialul si iti pot spune ca, desi este superb realizat, cartile sunt de un million de ori mai bune. George R. R. Martin, autorul, are o modalitate unica de a scrie: pe langa lipsa capitolelor conventionale, acestea fiind inlocuite de pasaje pe care le citesti doar din perspectiva unui personaj, fiecare capitol decurge cum banuiesti pana la un punct doar ca sa se termine cum nu te astepti si sa vrei sa citesti urmatorul capitol al personajului respectiv. Crezi ca vreun personaj nu e important? Te inseli. Niciodata nu stii cand George se decide sa iti arunce in fata un personaj pe care l-ai remarcat in treacat intr-o fraza si sa descoperi ca este unul dintre cele mai importante cu putinta.

Asa-numitele plot twist-uri sunt atat de dese, incat dupa un timp refuzi sa mai incerci sa iti dai seama de ce urmeaza sa faca personajele. Sa nu uitam de vise si premonitii. Atat de vag descrise, atat de ambigue, dar pana la urma atat de importante. Ca tot suntem la partea de fantastic, la partea de basm, tin sa va amintesc de dragoni. Adica serios acum, o carte cu dragoni, in zilele noastre…Da! Da! Da! Pe langa faptul ca prezenta dragonilor iti trezeste copilul din tine, sunt descrisi atat de bine, nu doar fizic, ci si de cum reactioneaza, incat poti sa ii vezi si sa ii simti. Nu doar dragonii sunt mistici in roman: avem si zombi, vrajotori, animale ajutatoare, uriasi etc. Sincer, cartea asta e un basm pentru oameni mari si spun asta nu pentru ca exista anumite scene cu conotatii sexuale descrise foarte detaliat, nu pentru ca este greoaie in anumite momente, ci pentru ca, mai devreme sau mai tarziu realizezi ca te poti regasi intr-un personaj sau altul, ca ai cate putin din fiecare, ca ai fi facut aceleasi lucruri, incepi sa plangi cu ele, razi cu ele, le urmaresti, te imprietenesti cu ele si in final astepti sa vezi ce se mai intampla.

Drama, comedia, tragedia, romantismul, erotismul, actiunea, razboiul, istoria, geografia. Toate sunt puse la punct. Toate sunt impecabile. De la un fulg de zapada, la vechea Valyrie, de la un trandafir, la castelele leilor, de la salbatici si ciori, la cerbi si foc, de la pesti la krakeni, de la soimi la pirati. Toate casele, toate castelele, toate padurile, toate obiceiurile, toate detaliile la care ai crede ca te poti gandi sau nu intr-o singura scriere monumentala. Toate acestea doar ca in urmatoarele 10 pagini sa mai afli ceva nou la care nu te puteai gandi sau sa ti se explice ceva ce nu ai inteles. Ce e un “Cantec de gheata si foc”? Dupa mine, una dintre cele mai epice, incredibile, fascinante, geniale si spectaculoase scrieri din literatura universala.

 

Articol postat de: Guta Stefan


Adauga un comentariu

RSS