Dansul dragonilor?

On February 13, 2012 in Carti, Fantasy

Cititorii seriei “A Song of Ice and Fire”/”Cantec de Gheata si Foc” (era sa scriu fanii, dar ce cititor al lui George R.R. Martin nu a devenit fan al seriei, dupa ce a lecturat primul volum?) s-au obisnuit, deja, cu titlurile incitante, oarecum poetice ale volumelor ce ne spun povestile Westerosului si a tinuturilor de dincolo de Mare, a Zidului de Gheata si a celor care pazesc lumea celor cu sange cald de Ceilalti?

In “A Game of Thrones” (tradusa de Nemira “Urzeala tronurilor”) ne familiarizam cu setting-ul povestii (primim informatii despre geografia, istoria, obiceiurile din lumea creata de George R.R. Martin) si aflam cine sunt pretendentii la infioratorul Tron de Fier al Westeros-ului, dupa moartea lui Robert Baratheon, cel care reunise cele sapte regate sub o singura conducere.

“A Clash of Kings” (tradusa de Nemira “Inclestarea regilor”) preia actiunea de unde a lasat-o “Urzeala tronurilor” – cele Șapte Regate din Westeros sunt devastate de razboi civil, intre diverse factiuni ce isi aroga Tronul de Fier, in timp ce “A Storm of Swords” (tradusa de Nemira “Iuresul sabiilor”) se concentreaza pe luptele sangeroase duse de cei cinci regi “eligibili” a ocupa Tronul de Fier – Robb Stark, Balon Greyjoy, Joffrey Baratheon, Stannis Baratheon si Renly Baratheon.

In “A Feast for Crows” (tradusa de Nemira “Festinul ciorilor”), razboiul celor cinci regi se apropie de sfarsit – majoritatea sunt, de altfel, morti – Tronul de Fier este ocupat de un rege pe care nu-l anticipase nimeni, iar “ciorile” – oamenii de rand, saraciti si dezradacinati, impanzesc Westerosul devastat, incercand sa-si refaca vietile date peste cap de luptele indelungate.

“A dance with dragons” (tradusa de Nemira “Dansul dragonilor”) se inscrie perfect pe linia titlurilor anterioare, ba chiar este, dupa parerea mea, cel mai frumos titlu dintre toate.

Nu acelasi lucru il pot spune insa, in ceea ce priveste calitatea acestuia de a indica tema tratata in carte. Daca in volumele anterioare, titlurile chiar indica rezumativ sau sugestiv cuprinsul acestora, in ce-a de-a cincea, am ramas cu impresia ca alegerea titlului (care, iarasi, suna mai mult decat foarte bine) a fost, mai degraba, o chestiune de marketing, de atragere a cititorilor (cine nu moare de curiozitate sa afle ce s-a mai intamplat cu dragonii), nu de concordanta cu povestea scrisa.

De ce spun asta?
In primul rand, ca George R.R. Martin vorbeste la un moment dat (cu vocea lui Tyrion Lannister, daca nu ma insel) despre un anume “dans al dragonilor”, dar nu ne da nici un detaliu, in afara de acela ca este un dans vechi. Atat! Un rand sau doua, intr-o mie si ceva de pagini. Daca nu era titlul volumului, cred ca nici nu i-as fi dat atentie!

Poate ca autorul s-a referit la dragonii lui Daenerys Targaryen, iar “dansul” nu-i nimic altceva decat o figura de stil, veti spune! Exact la asta m-am asteptat si eu cand am deschis cartea, numai ca, o spun cu ciuda, in tot volumul, doi dintre dragoni stau incarcerati in subsolul piramidei unde-si are palatul Daenerys, in timp ce al treilea este fugit in lume si nimeni nu stie nimic despre el pana apare, abia pe ultima suta de pagini. Și atunci, nu aflam prea multe, doar cat sa asteptam cu sufletul la gura urmatorul volum.

Mdaa, de asteptat, recunosc, abia astept sa termine de scris George R.R. Martin “The Winds of Winter” (“Vanturile Iernii”, titlul probabil in romana) si sa ne lamureasca ce se intampla cu dragonii care-ar fi trebuit sa danseze in a 5-a carte a seriei.

Totusi, “Dansul dragonilor” este un volum caruia, in afara titlului, nu am ce sa-i reprosez: aceeasi actiune plina de intrigi (derulata in paralel cu intamplarile din “Festinul Ciorilor”, de datat asta dincolo de Mare – in Cele Noua Orase Libere si Golful Sclavilor – si la Zidul condus de Jon Snow), trimiteri detaliate la trecutul locurilor si personajelor (inclusiv paginile lungi in care sunt prezentate adevarate paduri de arbori genealogici), personaje la fel de complexe si interesante ca si pana acum acum (Jon Snow si ai lui, Melisandre – Preoteasa Rosie, Daenerys cu supusii ei, de neam sau nu, piticul Tyrion si multi altii), elemente de magie in doze relativ mici, dar nu mai putin surprinzatoare, pana si ultimele pagini (ca nu pot sa spun despre vreunul din cele 5 volume ca ar avea un final) absolut brutale si, cel putin in ceea ce ma priveste, extrem de triste. Da, moare unul din personajele pe care eu le indrageam.

Macar dragonii sunt bine sanatosi, acum mari si capabili (cel putin unul dintre ei) s-o poarte pe Daenerys pe spate in timp ce zboara. Sa vedem cum s-or descurca cand vor incepe sa bata “Vanturile Iernii”.

Articol postat de: Narcisa Stoica


  1. Dan a scris,

    Da, “Dansul Dragonilor”, dar eu cred ca titlul se refera nu atat la animalele fantastice, cat la urmasii “dragonilor” Targaryen, Daenerys si nepotul ei. Este, daca vreti, lupta , framantarile, urzelile, asa spus dansul in care sunt prinsi cei doi in incercarea de a recapata tronul inaintasilor.
    In alta ordine de idei, si eu sunt dezamagit intr-un fel; pai, Martin ii omoara pe toti cei pe care ne-am obisnuit sa-i vedem ca fiind “baietii buni”: Ned a murit, Robb a murit, Catelyn, numai vie nu se poate numi, iar acum si Jon !? Si toti in urma tradarii celor din jurul lor. Ce mai urmeaza ?

Adauga un comentariu

RSS