Dan Simmons – Hyperion

On June 24, 2009 in SF

Dan Simmons - HyperionHyperion de Dan Simmons este povestea a sapte pelerini si a drumului lor spre un loc enigmantic numit Criptele Timpului aflat pe indepartata planeta Hyperion. Aceste cripte sunt lacasul lui Shrike, o entitate misterioasa, criminala, de neoprit si de necunoscut, care pare a sfida legile fizicii si probabilitatii. Cei sapte au fost alesi de catre Biserica lui Shrike pentru un ultim pelerinaj in timp ce conducerea civilizatiei umane, numita
Hegemonie, se pregateste de razboi.

Cartea a fost comparata cu Povestirile din Canterburry de Chaucer. La fel ca in acestea, fiecare membru al pelerinajului isi spune povestea. Ceva ii uneste pe acesti oameni si poate punandu-si unii altora aceste povesti, vor afla motivul. Aici sta frumuseatea si ineditul acestui roman. Fiecare poveste este spusa cu o voce si un ton distinctiv. Fiecare caracter este astfel foarte bine conturat. Fiecare poveste este captivanta, epica dar si emotionanta. Prin aceste povesti se creioneaza un minunat tablou viu al societatii in care personajele traiesc. O societate in care calatoriile instantanee si informatiile infinite sunt la ordinea zilei. Legile lor sunt facute de o democratie atat de adanc inradacinata, incat fiecare cetatean poate participa la fiecare minut al guvernarii. Dar intreaga civilizatie este intretinuta de Inteligente Artificiale ajunse aproape la omnipotenta.

Prin povestile lor aflam ca fiecare personaj a fost in contact la un moment dat cu Hyperion, cu Shrike sau cu Criptele Timpului. Unul dintre pelerini este un tata care cauta leacul pentru boala necunoscuta a ficei lui. Ceilalti sunt un poet, un soldat, un detectiv particular, un anarhist, un diplomat, dar toti sunt cumva conectati cu entitatea misterioasa. Astfel prin povestile lor aflam nu numai despre ei, cat si despre misterele care il inconjoara pe Shrike, mistere de care poate depinde supravietuirea rasei umane.

Exista putine carti care reusesc intr-o asemenea masura sa creeze atat un univers  convingator cat si sa il populeze cu personaje credibile. De fapt termenul de Science Fiction este mult prea limitat pentru a descrie acest roman care este pe lange SF si fantasy, si mystery, si teologie, si poveste de dragoste. Astfel acestea carte are pe langa meritul de a emotiona cititorii, pe acela de ai ridica deasupra naratiunii si de ai face sa contemple conditia umana.

Aceasta carte este o bijuterie rara meritand pe deplin laudele care i-au fost aduse si premiile cu care a fost incununata. Este un roman aproape perfect. Singurul lucru care lipseste este de fapt finalul (dar pentru asta exista Caderea lui Hyperion, aparuta si ea la editura Nemira). Cu toate acestea, Hyperion poate fi citit ca un roman de sine statator atat pentru povestirile din care este compus (povestiri care le insele pot fi citite cu placere si separat) cat si petru efectele profunde pe care le va avea asupra constiintei cititorilor.

[ratings]

Tudor Ciocarlie

Articol postat de: admin


  1. Hyperion « Blog de carti a scris,

    […] Blog Nemira Cititor SF Balin Feri Nemirabooks 1 Nemirabooks 2 […]

Adauga un comentariu

RSS