Cine nu are Stephen King, să-și cumpere! (JFK. 11.22.63)

On September 29, 2014 in Carti, Suspans

JFK - Stephen King Știți vorba aceea, “cine nu are un bătrân, să-și cumpere”? Ei bine, o să modific vorba de dragul discuției și o să declar “cine nu are un Stephen King, să-și cumpere”. Și chiar dacă în trecut aș fi fost tentată să recomand unui începător romanele mai vechi ale sus-numitului, azi pot spune cu mâna pe inimă că “JFK” e unul dintre cele mai bune romane ale lui Stephen King și că oricine vrea să citească o carte plină de intrigi spectaculoase și un plot inteligent ar trebui să dea fuga la librărie și să pună mâna pe ea.

Romanul începe frumos și “ca la carte” cu personajul principal, Jake Epping, un profesoraș de limba engleză (cine a citit mai multe scrieri ale lui SK a observat, cu siguranță, lait-motivul profesorului de engleză), care își amintește una dintre experiențele trăite în timp ce preda cursuri unor oameni care nu au reușit să finalizeze liceul. Una din temele date de Jake studenților săi a fost un eseu cu tema “Ziua care mi-a schimbat viața”. Printre zeci de eseuri neimpresionante, Jake dă peste lucrarea lui Harry Dunning, un îngrijitor cu multiple handicapuri, unde povestește despre ziua în care tatăl lui i-a omorât mama, cei trei frați și l-a lăsat cu leziuni ale creierului și infirmitate. Emoționat de sinceritatea lucrării, Jake îi dă nota 10+ lui Harry, iar acesta, fericit peste măsură, îl invită la o cină care urma să aibă loc la localul lui preferat, deținut de Al Templeton. Puțin avea să știe profesorul că aceasta va fi ziua care îi va schimba si lui viața.

Acțiunea se mută în anul 2011, unde Jake descoperă cu ajutorul lui Al un portal al timpului, situat în debaraua localului. Al îi mărturisește lui Jake că a trăit în trecut 4 ani, între 1958 și 1962, încercând să împiedice asasinarea președintelui J.F. Kennedy, dar că planul lui a eșuat din cauza cancerului la plămâni, care s-a dezvoltat în timp ce el trăia în trecut, fără acces la îngrijiri medicale moderne. Ultima dorință a lui Al este ca Jake să îi preia planul și să încerce să împiedice asasinarea președintelui. După ce profesorul se asigură că portalul este adevărat și calatoreste în trecut timp o oră, decide să accepte provocarea lui Al și se întoarce în trecut, plănuind, pentru început, să salveze de la moarte familia lui Harry, îngrijitorul infirm.

De aici încolo, Jake își schimbă ideintitatea și încearcă să țină piept destinului care nu vrea să fie schimbat. Stephen King ne surprinde pe parcurs cu o poveste de dragoste complexă pe fondul acțiunii principale, romantism ce arareori își are locul în lucrarile lui. Romanul este pur suspans și mai mult ca sigur îl vei citit oriunde vei apuca: acasă, în pauzele de muncă, pe bancă, în mașină, în timp ce mănânci, niciun loc nu e greșit pentru devorarea acestei capodopere. Trebuie să specific faptul că romanul este mai mult istoric și aproape deloc politic, întrucât SK nu a adoptat niciodată scrieri cu aere politice.

Așadar, citește-l! Nu contează cum: citește-l printre rafturi la magazine, implor-o pe vânzătoare să nu te dea afară, împrumut-l de la bibliotecă, prieteni, caut-l în fiecare anticariat sau, și mai bine, cumpăr-l, fiindcă JFK e cu siguranță un roman pe care ai vrea să-l ai aproape de tine!

Stephen King

Articol postat de: Nicoleta Sabina Ivan


Adauga un comentariu

RSS