Cianura pentru un suras – Rodica Ojog-Brasoveanu

On May 03, 2010 in Autori, Carti, Suspans

0Prima data cand am citit titlul Cianura pentru un suras gandul mi s-a indreptat spre o parte intunecata a unei lumi pe care urma sa o descopar citind paginile cartii ce imi statea in fata …

Uimirea mare mi-a fost data cand pe masura ce dadeam pagina de pagina placerea lecturii ma captiva iar protagonista Melania imi facea pofta de bomboane si fondante ori alte soiuri de prajituri pe care i le dadea lui Mirciulica, personaj rasfatat in romanul Cianura pentru un suras.

O zi notata in calendar la sfarsitul verii lui `44 avea sa pastreze in taina timp de 30 de ani Femeia cu evantai pana cand intr-o noapte Valerica Scurtu dorind sa-si faca un ceai pentru a-si recapata confortul personal tipa disperata vecinilor ca din spatele scrinului curge apa si se teme de inundatie cand… secretul se volatilizeaza lasand locatarii adunati muti de uimire la vederea “femeii cu broboada de dantela care le zambea din spatele evantaiului”.

E momentul in care pe buzele Melaniei Lupu zambetul incremenise, desi ea este cea care zambeste tuturor vorbindu-le duios si manifestand prietenie. Celorlalti colocatari nu le vine sa creada ca cele doua suluri din mainile lor sunt un Goya si un Rembrand, fapt dovedit de facturile din aceeasi ascunzatoare care le atesta autenticitatea.

Masurara toti panzele cu ochii luciosi… nevenindu-le sa creada!

O replica a Melaniei Lupu m-a facut sa imi imaginez continuarea actiunii fiindca, spune ea “Nimeni nu si-ar fi batut capul sa ascunda atat de bine niste falsuri.”

Rodica Ojog-Brasoveanu, incontestabila marea doamna a policer-ului romanesc, descrie printr-o maniera psihologica fiecare personaj in parte creandu-le o personalitate proprie si bine definita, fiecaruia atribuindu-i o cota parte de sarcasm, misticitate si totusi lasand sa se subinteleaga din context  pofta personajelor si egoismul care ii fac pe protagonisti sa dea culoare si viata povestii.

La propunerea Valericai Scurtu de a preda cele doua tablouri statului cu scop de a primi recompensa, vocea Melaniei Lupu spunea timida ca detine numarul de telefon al unui “prieten” din Amsterdam care ar fi interesat si ar plati foarte bine pentru cele doua tablouri de valoare inestimabila.

Vazand in asta sansa de a se imbogati, locatarii hotarasc sa pastreze secretul existentei celor doua tablouri pentru a le vinde mai apoi peste granita. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, lucrurile iau o intorsatura neasteptata si, citind, aflam ca dupa cateva ore unul dintre colocatari – Panaitescu – moare. Melania Lupu ofera o solutie prin care sa se evite anuntarea politiei si astfel divulgarea secretului, inscenandu-i un suicid din care nu lipsesc biletul de adio nici paharul cu cianura din care Panaitescu, satul de viata ar fi sorbit o inghititura. Aceasta sinucidere perfecta le atrage atentia politistilor, a caror ancheta se suprapune cu eforturile disperate ale celorlalti locatari de a face fata numarului crescand de cadavre.

Ingenioasa Melania Lupu, o batrana cu aere feciorelnice, pasionata de motanul Mirciulica, caruia ii spune povesti, cu care se sfatuieste si pe care il rasplateste cu o sumedenie de bunatati, se dovedeste a depasi standardele detectivului amator demonstrand agilitate si perspicacitate, intuitie si spirit practic, autoarea creionandu-i o minte agera  in ciuda simplitatii aparente, conducand-o pana la puncte in care pare a fi diabolica “calcand peste cadavre” cu o gratie “cu care ar defila pe un podium”.

Comisarul Cristescu desi fermecat de atitudinea, inteligenta si comportamentul Melaniei, cu ajutorul motanului Mirciulica o demasca si aceasta petrece “un sejur” la inchisoare de unde va evada spectaculos participand in urmatorul volum 320 de pisici negre la o adevarata aventura…

Summer *

Mai multe detalii gasiti pe site-ul editurii la pagina dedicata romanului.

Articol postat de: admin


  1. ioana a scris,

    Chiar m-a captivat recenzia ta… dar parca nu trebuia sa ne dezvalui chiar atat de mult din actiunea ei… Cred ca merita citita, oricum!

  2. Suspans.ro » Blog Archive » Cianură pentru un surâs a scris,

    […] Văzând în asta şansa lor de a se îmbogăţi, locatarii hotărăsc să păstreze secretul pentru a vinde peste graniţă cele două tablouri. Dar cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, lucrurile iau o întorsătură neaşteptată: după câteva ore unul dintre colocatari, Panaitescu, moare. Melania Lupu oferă o soluţie prin care să se evite anunţarea poliţiei înscenând un suicid din care nu lipsesc biletul de adio, nici paharul cu cianură din care Panaitescu,  sătul de viaţă ar fi sorbit o înghiţitură. Această sinucidere perfectă le atrage atenţia poliţiștilor, a căror anchetă se suprapune cu eforturile disperate ale locatarilor de a face faţă numărului crescând de cadavre (continuarea acestei recenzii este disponibilă pe NemiraBooks). […]

Adauga un comentariu

RSS