Cianura pentru un suras – primul pas in universul politist al Melaniei Lupu

On August 28, 2012 in Carti

ICoperta Cianura pentru surasmpulsul care m-a impins sa citesc Cianura pentru un suras a fost dorinta de a explora mai in amanunt acest gen literar, apeland desigur la creatiile marii doamne a sec. XX – Rodica Ojog Brasoveanu, care a creionat unele din cele mai fascinante aventuri politiste ale literaturii romane.
Insasi titlul m-a intrigat, imaginandu-mi poate o crima pasionala sau o poveste de dragoste ce se ascundea in spatele acelui ,,suras”, insa mobilul intregii actiuni este aparitia unui tablou valoros ca intriga in mijlocul unor locatari de bloc obisnuiti. Cu toate ca apar indiferenti initial unul cu altul, in scurt timp vor fi nevoiti sa colaboreze pentru a-si atinge fiecare scopul material egoist si de a face fata crimelor inexplicabile.

Recunosc ca in primele pagini lecturate, protagonista, Melania Lupu, m-a lasat indiferent si mi-a creat impresia fugitiva de un simplu personaj secundar care prin excentrismul de care dadea dovada parea sa nu apartina cadrului alaturi de colocatarii sai, ci intr-o lumea a sa, plina de inocenta si naivitate ce o impartea cu motanul Mirciulica. Totusi, cu cat dadeam mai rapid paginile si cu cat actiunea devenea mai complexa, Melania Lupu a reusit sa ma surprinda profund si totodata sa ma fascineze, asa cum l-a fascinat de-altfel si pe comisarul Cristescu, cel ce a avut ,,norocul,, dupa cum insusi el afirma, sa cerceteze cazul .

Inteligenta ce transpare din gasirea de solutii pentru crimele ce incep sa apara si sa restranga cercul de locatari si de suspecti, spiritul de lider si sangele rece de care da dovada, toate acestea dedublandu-se in batranica amabila si nevinovata, poate chiar putin senila, o fac un personaj unic. Cu toate ca incalca legea si simtul moral, iar uneori pare insasi personificarea cruzimii impletite cu o perspicacitate infailibila, iti impune admiratie si respect.

Autoarea creeaza niste personaje distincte, cu personalitati bine definite si in contrast una cu cealalta, ce sunt obligate in circumstantele neobisnuite sa colaboreze, deseori spre amuzamentul cititorului. Ironiile si sarcasmul spumos intalnit pe parcursul povestii vor fura indubitabil rasetele cititorului. Firul intamplarilor este descris printr-un real talent, cladind incetul cu incetul suspansul specific aventurilor politiste.

Cu toate ca spre final actiunea devine din ce in ce mai tensionanta si neprevazutul isi poate face aparitia oricand, autorul crimelor ramane pana in ultimele capitole necunoscut, indemnand sa nu lasi din mana cartea. Modul de ucidere a suspectilor crimei, cat si identitatea autorului lor vor surprinde pe oricine, creand un joc politist al intrigilor si al suspiciunilor in care insusi cititorul va fi prins, incercand sa gaseasca propriile raspunsuri. Toate acestea mi-au creat impresia unui simbolic joc de sah dintre Melania si detectiv, unde un al treila jucator muta piesele in locul lor, ce va fi descoperit in finalul povestirii.

In ciuda convingerii comisarului Cristescu a faptului ca Melania este cea care a manipulat personajele crimei si a condus intreaga actiune, finalul este frustrant pentru amandoi: tabloul ,,Doamna cu evantai” cu enigmaticul ei suras ii scapa printre maini batranei, iar vinovatia ei nu poate fi dovedita de catre comisar in lipsa dovezilor.

Continuarea insa sta in urmatoare carte a doamnei Rodica Brasoveanu : ,,Buna seara, Melania!” pe care n-am rezistat sa nu o parcurg dupa finalul primului volum al ciclului de intamplari marca ,,Melania Lupu”.

,,Cianura pentru un suras” este cartea de prezentare a protagonistei in care cititorul o cunoaste si o descopera pe Melania, batrana excentrica, dar plina de o aparenta candoare, cu multe fatete ce uneori inspaimanta si farmeca in acelasi timp lectorul in jocul ei psihologic; este cartea care deschide universul ,,Melaniei Lupu”.

 

Articol postat de: Mica Oana


  1. Andrew a scris,

    Frumoasa recenzie ! Melania Lupu este intr-adevar un personaj ce te captiveaza .
    Deja sunt in mijlocul lecturarii ” 320 de pisici negre ” , in care Melania evadeaza din inchisoare , si isi cauta motanul drag , Mirciulica !
    Recomand tuturor cartile Rodicai Ojog Brasoveanu , mai ales celor ce “devoreaza ” romane politiste .

Adauga un comentariu

RSS