Christine – Stephen King

On November 09, 2009 in Autori, Carti, Horror, SF, Suspans

christine“La naiba! Altceva nu ai gasit?”, mi-a spus prietena mea cand a vazut ca am luat de pe raftul librarii mele favorite cartea Christine. “Iar Stephen King? Inca nu te-ai saturat?”, a completat prietena mea, care de la o vreme a inceput sa se obisnuiasca sa vada ca renunt la niste titluri de carti mai pompoase pentru o carte semnata de Stephen King.

Da, si spun asta cu mandrie, sunt total dependenta de acest autor si de tot ceea ce este scris de el.

Poate ca o sa ti se para ciudat la inceput, dar Christine nu este o femeie, nu este nici macar o fiinta. Christine este o masina, mai exact este un Playmouth din 1957 care are darul de a-ti face pielea de gaina.

Romanul este structurat in trei parti. Prima parte este povestita de Dennis, prietenul cel mai bun al lui Arnie. Acesta povesteste despre ciudateniile relatiei care s-a nascut intre masina si Arnie. Pana la intalnirea cu masinaria, Arnie era un baiat cuprins de complexele adolescentei si se transformase in batjocura baietilor cool din liceul sau.

Pe parcursul romanului, Dennis este substituit incetul cu incetul de catre Christine, in timp ce Arnie deja isi petrece impreuna cu aceasta cea mai mare parte a timpului. De exemplu, o repara intr-un timp record in momentul in care nimeni nu-i dadea nicio sansa de reusita. De altfel, masina este considerata o rabla ce trebuie aruncata la cimitirul de masini. Insa, Christine pare ca are viata ei proprie, iar Arnie ii descopera una cate una aproape toate tainele.

De asemenea, alaturi de Christine, baiatul incepe sa urce pe scara sociala si reuseste sa ii atraga atentia chiar si lui Leigh Cabot, cea mai populara fata din liceu, de care Arnie este indragostit.

Din acest moment, totul se transforma intr-un veritabil triunghi amoros care o are in centru pe, surpriza, Christine. Aceasta este geloasa pe Leigh. Da, exact cum am scris, masina este geloasa pe iubita lui Arnie si, dupa un timp, se dovedeste ca aceasta este insusi intruchiparea diavolului.

Partea a doua a cartii surprinde viziunea lui Arnie despre Christine si ilustreaza cum masina reuseste sa intre in constiinta lui. Practic de aici incepe adevaratul festin al groazei care caracteriseaza fiecare carte a lui Stephen King.

Dintre toti, Leigh este prima care observa ceva intr-adevart ciudat in legatura cu masina. Si de aici lucruile o iau razna la propriu. Arnie si Christine se transforma intr-un cuplu macabru, complementar: Arnie gandeste si isi doreste, iar Christine ii indeplineste dorinta fara sa se tina cont de nicio restrictie.

Ultima parte este povestita tot de Dennis care primeste ingrata sarcina sa puna capat controlului pe care Christine in exercita asupra lui Arnie.

Am omis multe evenimente importante ale cartii care m-au impresionat profund, dar consider ca acestea trebuie descoperite de fiecare cititor in parte. De altfel, consider ca romanul Christine este o adevarata capodopera a genului horror care merita cumparata si citita.

Gabriela Danila

Mai multe detalii gasiti pe site-ul editurii la pagina dedicata romanului.

Articol postat de: admin


 1. roxana a scris,

  bravo gabi>:D

 2. anonim a scris,

  mi-a placut recenzia ta:), bravo,insa, am observat o mica greseala, poate din graba ai scris ‘Playmouth’, in loc de ‘Plymouth’, si din cate stiu eu, partea a2a a cartii e scrisa din perspectiva naratorului si nu a lui Arnie( dar aici s-ar putea sa ma insel, si imi cer scuze daca asa e).

 3. eddy a scris,

  Stephen King e un personaj interesant el a scris multe romane legate de masini posedate sau camioane whatever, dar tre sa recunosc “Christine”mia placut cel mai mult in primul rand din cauza modelului masinii. Dupa numele modelului iti dai seama de ce e in stare (57 Playmouth FURY)
  Ias da 9.5 din 10

 4. cititoare a scris,

  iubesc aceasta carte, m-am atasat de ea destul de mult, probabil. a fost prima carte citita de Stephen King si nu am fost DELOC dezamagita :)

Adauga un comentariu

RSS