Buna seara, Melania! – o carte politista magistrala

On January 10, 2012 in Carti, Suspans

Rodica Ojog Brasoveanu - Buna seara, MelaniaRomanul Buna seara, Melania! este unul dintre cele mai bune exemple ale calitatii literare inalte pe care le-a oferit Rodica Ojog-Brasoveanu de-a lungul vremii, mai ales ca vorbim de o continuare a intrigii din Cianura pentru un suras. Cartea ofera cititorului avid de suspans, mister si umor o combinatie cum nu se poate mai potrivita pentru a petrece cateva ore placute la gura sobei, in compania unei povesti si a unor personaje savuroase.

Melania Lupu si motanul Mirciulica ne incanta din nou cu peripetiile lor, desfasurate in tiparul definitoriu acestui “cuplu” – pitorescul replicilor si situatiilor intalnite, aerul inocent si modul optimist in care este vazuta lumea inconjuratoare.
In acelasi timp, Melania are si un adversar pe masura, in persoana maiorului Cristescu, cel nemultumit de solutionarea primului dosar, care i-a trezit atat admiratia cat si suspiciunea fata de femeia sexagenara.

Actiunea din roman se petrece in Bucurestiul sfarsitului de an 1975, la aproximativ 1 an de la “finalizarea” straniului caz al tablourilor de Goya si Rembrandt. Doru Matei, sculptorul, mai are putin pana va iesi din sanatoriu, iar acest fapt o determina pe Melania sa declanseze o “misiune-fulger” de capatare a tabloului mult-ravnit.

Intrarea in combinatia infractionala hazlie a inginerului Ionescu, a spargatorului Dascalu ori a lui Scarlat reprezinta tot atatea puncte forte in intriga cartii, aratand in mod cert nebunia actiunii de spargere a unui muzeu bine pazit, pentru cateva tablouri solicitate de o femeie “necunoscuta”.

Pe parcurs, Melania contribuie din plin la emotia si tensiunea personajelor urmarite, fiecare cu propriile asteptari si idealuri de la viata, “batranica” avand grija sa nu lase vreun semn incriminator in urma sa… Apare si un santaj sentimental la adresa familiei Miga, din partea bandei de hoti, cu urmari nebanuite, sau o crima bizara ca desfasurare, precum si moartea, survenita din hazard, a unui martor important in cazul “furtului” initial de tablouri. Rasturnarile de situatie, ancheta minutioasa a lui Cristescu, ajutat de Azimioara, reactiile imprevizibile ale motanului, grupul “pestrit” al infractorilor sunt doar o mica parte din motivele pentru care o astfel de lectura nu ar trebui ratata.

Care este mobilul central al furtului de tablouri?, Ce motivatii au hotii pentru o actiune atat de riscanta precum jefuirea unui muzeu?, Cine e in spatele acestor urzeli referitoare la jaf?, Care e rolul lui Alexandru Miga, pilot de profesie, in rezolvarea cazului anchetat de militie?, Unde se poate gasi dovada vinovatiei Melaniei de catre Cristescu si ceilalti politisti? A comis vreo imprudenta “capul” intregii “afaceri”, si daca da, care este aceasta? Ce personaj reprezinta factorul decisiv in solutionarea dosarului? sunt intrebari la care cititorul poate gasi raspuns, dupa lectura volumului Buna seara, Melania! Si in acest roman autoarea imprima naratiunii o inconfundabila nota de apartenenta la spatiul ex-sovietic, mai exact la spatiul carpato-danubiano-pontic, aducand autenticitate si naturalete descrierilor si dialogurilor…

Pentru aflarea restului detaliilor si necunoscutelor din povestea politista incitanta pe care a creat-o Rodica Ojog-Brasoveanu, va recomand calduros citirea cartii Buna seara, Melania!, eventual o imbinare optima intre romanul politist, tragicomedie si romanul burlesc. Spor la citit!

Material realizat de Ralf.

 

Articol postat de: Ralf


Adauga un comentariu

RSS