Apocalipsa – Stephen King

On June 02, 2011 in Carti

Apocalipsa de Stephen King

Apocalipsa de Stephen King

Apocalipsa este unul dintre cele mai spectaculoase romane ale renumitului autor Stephen King. Cartea este atat de apreciata deoarece satisface cele trei cerinte importante are unui roman de calitate. Prima cerinta este prezenta unei teme interesante si importante. Descrierile impresionante, memorabile folosind cuvinte expressive, clare si dramatice sunt cea de-a doua cerinta. Cea de-a treia cerinta este prezenta personajelor realiste cu care cititorul se poate identifica.

In primul rand Apocalipsa are la baza o tema clara si impresionanta, care prezinta dualitatea dintre natura sociala/cordiala si cea agresiva/ostila a rasei umane. La scurt timp dupa ce un virus scapat din laboratoarele de cercetare a ucis 99% din populatia Pamantului, doua dintre personajele principale, Stu Redman si Glen Bateman, poarta o conversatie: “… Sa iti povestesc ce ne-a invatat sociologia despre rasa umana?… Arata-mi un barbat solitar sau o femeie singura si iti arat un sfant. Arata-mi-i impreuna si o sa se indragosteasca. Arata-mi trei oameni si o sa inventeze acel lucru minunat pe care il numim „societate“. Arata-mi patru si o sa construiasca o piramida. Arata-mi cinci si unul va fi exilat. Arata-mi sase si vor reinventa prejudecatile. Arata-mi sapte si in sapte ani vor reinventa razboiul. Poate ca omul a fost facut dupa imaginea lui Dumnezeu dar societatea umana a fost facuta dupa imaginea opusa Lui si incearca intotdeauna sa ajunga acolo.” In acest fragment Bateman explica felul in care oamenii se comporta. Ne arata ca oamenii sunt pasnici si cordiali atat timp cat sunt aproape solitari. Cand numarul lor creste apar probelemele. In plus, aceasta tema este cruciala pentru firul povestii. Virusul mortal a fost creat datorita inclinatiei oamenilor de a se omori unii pe altii. Din aceste motive tema prezentata mai sus sta la baza cartii si este unul din motivele principale pentru care Apocalipsa a avut un succes atat de mare.

Urmatoarea componenta de success a romanului este prezenta descrierilor impresionante. Aceste descrieri apar pe tot parcursul cartii creand multe imagini vizuale, orale, cinetice si tactile. Intreaga carte depinde de aceste imagini pentru a capta atentia cititorului. Folosind aceste imagini, fiecare scena este prezentata cititorului ca o secventa dintr-un film. De exemplu, autorul prezinta simptomele virusului intr-un mod foarte detaliat. Iata o descriere a unui asemenea caz: “… Amandoi erau morti. Gaturile li s-au umflat ca niste tuburi interioare iar carnea de pe ele avea o culoare purpuriu inchis, ca o vanataie. Carnea de sub ochi era umflata de asemenea…ochii orbi iesind din orbite… Secretii groase le-au iesit din nas si acum erau inchegate. Mustele roiau in jurul lor intrand si iesind din gurile deschise.” Oricine citeste aceasta descriere isi poate imagina cu usurinta cum aratau cele doua victime, fiind in acelasi timp dezgustat de detaliile morbide. Autorul foloseste de asemenea imagini dinamice, in special pentru a descrie personajul negativ Randal Flagg. Aceste descrieri sunt atat de complete incat imaginea sa ramane adanc intiparita in mintea cititorului cu mult dupa finalul cartii. Intr-adevar, descrierile spectaculoase dau nastere la carti spectaculoase.

Tema si descrierile sunt elemente importante ale unei carti, dar partea cea mai importanta a fost si ramane prezenta unor personaje memorabile. Spre deosebire de romanele mediocre, personajele din Apocalipsa nu sunt doar “cel bun”, “cel rau”, “cel prost” sau “cel amuzant”. Fiecare personaj are propriul set complex si distinct de caracteristici. Fiecare ne prezinta o gama larga de emotii si de comportamente care depind, de multe ori, de mediul inconjurator si de situatia in care personajul se afla. Aproape fiecare actiune unui personaj are la baza o cauza, iar actiunea in sine influenteaza actiunile ulterioare ale personajului respectiv sau a altor personaje. Doua exemple tipice sunt cele ale lui Harold Lauder si Larry Underwood. Lauder ajunge sa fie un personaj negativ in marea majoritate a povestii desi la inceput nu a fost asa. De fapt, actiunile sale fac ca Underwood si Nadine Cross sa o gaseasca pe Mama Abigail. Totusi el devine malefic atunci cand, aflat sub influenta lui Randall Flagg, incepe sa creada in mod gresit ca toata lumea comploteaza impotriva sa. Aceasta schimbare este cauzata de experientele lui anterioare si de lucrurile care se intampla in jurul lui. Situatia lui Underwood este similara. El este prezentat cititorului ca o persoana egoista, caruia ii place sa ia lucruri. Pe masura ce povestea se desfasoara, Underwood realizeaza ca trebuie sa se schimbe, pentru ca, asa cum il descrie o cunostinta, “nu e un tip de treaba”. Aceste caracteristici fac ca personajele sa fie realiste si umane.

Apocalipsa este intr-adevar opera unui geniu. Tema, descrierile prezentate cititorului si personajele memorabile fac din aceasta carte un roman spectaculos.

Un material de Florin.

Articol postat de: Florin


  1. seby a scris,

    Foarte buna descrierea ta
    Este o carte extraordinara care merita citita.As mai adauga un lucru: Stephen King pastreaza si in aceasta carte ca si in celelalte acelasi gen de a scrie: Face tot posibilul sa te simti intr-un fel in care nicio alta carte nu te poate face:Dupa ce citesti o carte a regelui vei simti frica

Adauga un comentariu

RSS