Arhive din May, 2012

In culisele absurdului

On May 28, 2012 in Carti

povestiri din al noualea cerAccesand un domeniu nu foarte familiar editurii Nemira – foarte apreciata pentru ale sale romane din colectiile Nautilus si Suspans – cartea “Povestiri din al noualea cer” scrisa de Valentin Nicolau reuseste ceea ce altor autori romani de teatru le-a fost aproape imposibil de atins. Trece peste bariera pretiozitatii operelor teatrale romanesti, atingand nivelul lui Eugen Ionescu sau cel al lui Matei Visniec.

Autorul, in cele trei piese prezente in acest volum, creaza lumi diferite, cu personaje total opuse si totusi interconectate printr-un fir al extraordinarului, care fascineaza cititorul si il apropie mai mult de lumea teatrului care din pacate este mult prea abstracta pentru mentalitatea romanului de rand.

Piesele sunt scrise intr-un stil usor de citit, captivant, cu dialoguri spumoase si pline de subintelesuri. Stilul se aseamana usor cu cel al lui Caragiale, cu ironia caracteristica adresata societatii in care traim.

Piesa care ne introduce in atmosfera lumilor imaginate de dramaturg se intituleaza “Aplauze pentru Lena”. Aceasta este poate cea mai “europeana” creatie dintre cele trei piese, apropiindu-se amenintator de teatrul absurdului. Tema este foarte actuala pentru situatia mondena din tara noastra, iar Dinu si Elena, personajele principale, sunt prototipurile oamenilor adusi in prim plan de media romaneasca. Desi la inceput am fost sceptic cu privire la reusita domnului Nicolau de a se apropia de titanii Ionescu si Visniec, am sfarsit prin a exclama plin de uimire: Aplauze pentru Valentin Nicolau! Read the rest of this entry »

Invidie – Anna Godbersen

On May 28, 2012 in Carti

invidieInvidie” este al treilea volum al seriei “Lux”. Continua povestea exact de unde s-a terminat precedenta carte “Suspiciuni”, cu destul scandal pentru a-i determina chiar si pe cei mai calmi cititori sa devina agitati.

Domnul Henry Schoonmaker – unul dintre cei mai cautati burlaci din New York, si dragostea vietii pentru Diana Holland – are o noua sotie, si nici macar el nu este deloc fericit. Cum ar putea fi, cand iubirea vietii lui nu este femeia cu care este acum casatorit ? Henry nici macar nu se poate uita la Penelope cu afectiune, atunci cum are de gand sa isi indeplineasca datoria de sot ? In timp ce Henry se imbata in fiecare noapte, sperand ca alcoolul ii va amorti simturile si ca ii va diminua durerea, Penelope unelteste.

Diana Holland – adevarata dragoste a vietii lui Henry, si motivul pentru care s-a casatorit cu Penelope in primul rand – este indurerata. Cu toate ca Henry i-a spus ca se casatoreste cu Penelope pentru a o proteja, ca Penelope a amenintat sa ii distruga reputatia Dianei spunand intregului New York ca Henry i-a luat acesteia virginitatea, vazandu-l cu Penelope tot timpul este o problema dureroasa. Acum ca nu mai este disponibil pentru o sotie, Diana face tot ce poate pentru a-si reprima sentimentale pentru Henry, dar dragostea este necrutatoare si o bantuie peste tot pe unde merge. Va fi in stare sa stea departe de el, mai ales atunci cand acesta i-o cere ?

Noua Penelope Schoonmaker ii urmareste pe Henry si Diana agera ca un vultur. Nu este proasta, si poate vedea modul in care cei doi se uita in continuare unul la altul. Ii este urat sa se gandeasca ca ochii sotului ei cauta pe altcineva in multime, dar sincer, la ce se astepta ? La mituit ca sa se casatoreasca cu ea. Penelope stie prea bine ca singura modalitate de a-si pastra barbatul este prin a-l manipula si mitui in continuare. Dar va mai rezista Henry mult timp ? Daca dragostea vietii tale ti-ar aluneca printre degete, ce ai face pentru a fi cu ea ? Read the rest of this entry »

Ai să mori mâine

On May 28, 2012 in Carti

ai sa mori maineÎn anul 2006 editura Nemira lansa în colecția “Suspans” prima carte din seria Roy Gace ce îl are ca autor pe Peter James, unul din cei mai citiți scriitori de romane polițiste din lume. “Viu sau mort” a fost urmat la scurt timp de “Să mori frumos!” apoi în 2007 de “Aproape mort” și în 2009 de “Pe urmele mortului”. “Ai să mori mâine” este cea de a cincea carte ce îl are ca protagonist pe detectivul din Brighton. Ca în majoritatea seriilor polițiste cazul prezentat este de sine statător, cunoașterea carților anterioare aducând însă un plus în evoluția personajului principal.

Pentru Lynn Beckett viața nu a fost tocmai roz: a trecut printr-un divorț, se luptă cu depresia și munca pe care o face nu-i aduce prea multe satisfacții. Pe lângă toate acestea fiica ei, Caitlin, este deja în al șaselea ei an de luptă împotriva unei boli grave de ficat. Un cronometru invizibil începe să ticăie amenințător în momentul în care doctorii o anunță pe Lynn că viața fiicei sale se apropie cu pași repezi de sfârșit. Singura soluție ar fi un transplant.

În apropiere de Shoreham, fostul soț al lui Lynn, își desfășoară munca pe un vas. La un moment dat echipajul face o descoperire macabră când una din pompele de lucru se înfundă cu cadavrul unui tânăr.

Detectivul Roy Grace este prins până peste cap în diverse cazuri iar orele suplimentare alocate muncii fiind scăzute din orele personale alocate relației sale cu Cleo. Cu toate acestea Roy va declanșa o anchetă în cazul tânărului descoperit pe malul mării și în scurt timp bucățelele puzzle-ului vor începe să se așeze. Ne vom scufunda astfel în lumea traficului de organe, o lume în care moartea unor oameni este motiv de îmbogățire pentru traficanți dar mai alea șansa vieții pentru clienți. Read the rest of this entry »

Cât de reală este, în realitate, realitatea?

On May 28, 2012 in Carti, SF

coperta ubikÎnainte de a citi romanul “Ubik“ de Philip K. Dick, m-am interesat puțin de impresia lumii despre el și unul din primele lucruri pe care cred că a meritat să le rețin a fost clasarea acestuia în topul 100 a revistei “Time” ca unul dintre cele mai bune romane în limba engleză publicate din 1923. Inițial apărut în 1969, chiar dacă plasat în situații și cadre de tip science-fiction, romanul își asumă tendințe horror și psihologice de înaltă calitate. Are tocmai echilibrul de care este nevoie pentru a reuși să trezească în cititor senzația de neliniște și de înclinare spre meditație, chiar dacă neintenționată sau nedorită. O să vă treziți privind în gol și analizând pe toate părțile consecințele unei eventuale conversii la realitate a unor scenarii cu care trebuie să se confrunte personajele.

Acțiunea se petrece în cadrul Confederației Nord Americane la începutul anilor `90, unde, ca în orice SF clasic, lumea evoluase suficient încât călătoriile interstelare să fie la ordinea zilei. Protagonistul este Joe Chip, angajatul unei companii cu profil neobișnuit pentru zilele noastre, care este trimis împreună cu câțiva dintre colegii săi într-o misiune pe Lună. Ajunși acolo, intriga se declanșează și în mișcare se pune un lanț de evenimente care pare să aibă logică doar pentru o scurtă perioadă de timp pentru ca mai apoi indiciile să îl facă pe cititor să-și schimbe unghiul din care privește întâmplările. Read the rest of this entry »

RSS