Acum cateva saptamani, discutam cu un bun prieten pe o tema interesanta si anume: stim despre diferite monumente sau creatii artistice straine, dar despre cele de la noi, te poti considera caz fericit daca le afli numele si ceva informatii lacunare. Am inceput astfel pentru ca incep sa cred ca aceasta situatie destul de jenanta (pentru mine) se schimba.
In acest mod, aceasta carte despre Manastirea Arnota mi-a furnizat detalii deosebite din istoria romanilor si despre stilul in arta, ce a conferit un adevarat complement in arta religioasa. Acest volum, Sfanta Manastire Arnota-istorie si spiritualitate, bifeaza la capitolul realizarii unui scurt istoric si la arhitectura, podoabe si remarcabila pictura, reprezentand registrul artistic.
Manastirea este ortodoxa, situata in judetul Valcea, comuna Costesti, poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si este socotita una din cele mai mari si reprezentative manastiri din Romania. Ctitorul ei este Matei Voda, a fost ridicata in intervalul 1633-1636 si le va servi drept mormant atat ctitorului, cat si Domnitorul Matei Basarab.
Un rol important l-a avut si Constantin Brancoveanu, care, cu ajutorul donatiilor sale, a infrumusetat acest lacas de cult. In carte gasim toate acele detalii ce inconjoara o creatie arhitecturala cu termenii de specialitate, pornind de la descrieri usor de inteles, mai ales pentru ca sunt sustinute si exemplificate prin frumoase ilustratii si fotografii ce ne arata frumusetea unui stil propiu al artei romanesti si al stilului bizantin. Gasim scene cu teme mistice traditionale: Mielul lui Dumnezeu, Impartasirea Apostolilor, Maica Domnului, Platitera, Invierea, Cina cea de Taina, dar si deosebita Rugaciune din gradina Ghetsimani, toate pictate intr-un mod deosebit de placut, caracteristic picturii din secolul al XVII-lea: expresivitatea chipurilor sobre si concentrate, conturarea siluetelor prin cateva tuse de culoare, medalioane din motive florale ce te fac sa realizezi ca esti intr-un loc sacru care prin miracol se gaseste in fata ta, in mainile tale si prins intre coperti.
Este un tezaur, atat datorita continutului, cat si prezentarii intr-un format accesibil si usor, o veritabila monografie a unei comori arhitecurale ce isi asteapta meritul de a fi recunoscuta, deoarece este un pacat sa nu te bucuri de frumusetea si valoarea ei.
Adauga un comentariu