Recenzie – Revolta ( Jocurile Foamei #3 – Suzanne Collins ) – Cicatricea finala

On August 22, 2014 in Carti, SF

Jocurile Foamei: Revolta (paperback)Descriere:
“Katniss a supravieţuit calvarului Jubileului Pacificării şi, împreună cu familia ei şi Gale, este la adăpost în Districtul 13. Dar, în haosul final al jocurilor, Peeta a căzut prizonier în mâinile Capitoliului, iar preşedintele Snow îi pregăteşte o soartă aparte. În timp ce focul revoltei mistuie întreg Panemul, Katniss este sortită să devină simbol al revoluţiei. Pe măsură ce evenimentele se desfăşoară cu repeziciune, ea realizează însă că a fost mai degrabă un pion mutat pe tablă decât liderul celor asupriţi. Consecinţele devin de negândit pe măsură ce numărul victimelor creşte, iar Katniss trebuie să găsească o soluţie ce pare din ce în ce mai imposibilă.”

Parerea mea:

Incep prin a spune ca seria Jocurile Foamei este de departe favorita mea. Desi nu este una dintre publicatiile noi ale editurii Nemira si desi, din pacate sau nu, vazusem deja primele doua filme, seria si in special ultimul volum, Revolta, mi-au intrat la suflet iremediabil.

” Eu si Peeta ne revenim impreuna. Inca mai sunt momente in care el se ghemuieste in spatele unui scaun si se tine bine pana cand se incheie strafulgerarile amintirilor inoculate de venin. Eu ma trezesc tipand din cosmaruri cu mutanti si copii pierduti. Dar bratele lui sunt aici sa ma linisteasca.”

Modalitatea de evolutie a presonajelor pe parcursul revoltei (atat a personajelor principale cat si a celor secundare), felul in care relatiile se sudeaza si se destrama au reusit sa ma prinda in mreje si, inainte sa imi dau seama, am ajuns in mijlocul actiunii, implicandu-ma la fel de mult ca personajele ei. E imposibil ca aceasta ultima parte, imaginea revolutiei, a oamenilor luptand si sacrificandu-se pentru propria libertate sa nu te puna pe ganduri. Sa nu te faca sa reflectezi la realitatea zilelor noastre, la libertatea relativa de care ne bucuram cu totii. Oare noi am fi capabili de asemenea sacrificii ?

Jocurile FoameiActiunea in sine, revolta si incercarea de obtinerii a libertatii pentru cele 13 districte se contureaza subtil in jurul dorintei lui Katniss de a lua viata presedintelui Snow. Alegerile impulsive determinate de frica, de iubire sau accesele de nebunie provocate de durere, mentin un continuu suspans si o tensiune care te-ndeamna sa continui lectura. Scena pe care eu am considerat-o cea mai incarcata emotional o reprezinta sederea grupului plecat in misiunea de a-l ucide pe Snow in incaperea ascunsa a unui magazin din Capitoliu. Aici, discutia dintre Peeta si Gale la care asista imperceptibil eroina seriei scoate la iveala sentimentele si gandurile fiecaruia dintre personaje. De asemenea, scenele de razboi, de cruzime nevoalata, senzatia de frica transmisa cu dibacie prin cuvinte sunt alte plusuri ale firului narativ.

E inutil sa spun ca recomand aceasta carte (aceasta serie defapt) cu ardoare. Pentru mine este cea mai buna serie citita pana acum si mi-as dori ca toata lumea sa o aprecieze la justa ei valoare, nu doar pentru actiunea si personajele extraordinar conturate cat si pentru viziunea realista, detaliile veridice si asemanarea subtila cu realitatea zilelor noastre.

“Mâinile mi se întind automat, de parcă aş vrea să arăt întreaga oroare din jurul meu.
– Asta fac ei! Iar noi trebuie să ripostăm!
Mă apropii de cameră, purtată de furie.
– Preşedintele Snow spune că ne trimite un mesaj? Ei bine, am şi eu unul pentru el. Puteţi să ne torturaţi, să ne bombardaţişi să ne ardeţi districtele din temelii, dar vedeţi asta?
Una dintre camere mă urmareşte când arăt către avioanele în flăcări de pe acoperişul depozitului de vizavi. Stema Capitoliului de pe aripi străluceşte clară printre vâlvîtăi.
– Focul se răspândesşte! Ţip eu, fiindcă am hotărât că Snow nu trebuie să piardă nici un cuvânt. Dacă noi ardem, voi ardeţi împreuna cu noi!“

 

Articol postat de: Adre


Adauga un comentariu

RSS