Despre femei, implicit despre psihologia femeii in toate ipostazele ei, s-au scris nenumarate pagini. Poate ca niciodata, insa, cartea lui Stephen King, “Dolores Claiborne”, ne ilustreaza un model psihologic al femeii-criminal, aratand ca tiparul femeii diafane si fragile devine un mit in universul acestui roman.
Am lecturat aceasta carte cu un oarecare dezgust, deoarece atmosfera romanului este apasatoare, densa, cu un fir narativ intensificat de un limbaj cologvial, deloc eufimizant. Astfel, socul unor imagini ce provoaca in prima faza repulsie, compatimire pentru personajul principal, Dolores Claiborne, devin din ce in ce mai pregnante pe masura ce actiunea se dezvolta. Cert este ca acum, la aproximativ 2 ani dupa lecturare, inca mai am o senzatie foarte puternica in raport cu acest roman si o memorie clara asupra evenimentelor definitorii din cadrul cursului narativ.
Cartea aduce in prim-plan imaginea unei femei trecute printr-o viata atipica provincialitatii in care aceasta isi duce existenta, care ajunge la concluzia ca cea mai buna varianta pentru sine ar fi sa confeseze crima care o va redefini in ochii mentali ai cititorului. Aceasta are in ingrijire o buna parte din viata sa o doamna ce apartine unei caste superioare protagonistei noastre, Vera Donovan, slujba ce ii alimenteaza lui Dolores o furie pe care aceasta o constientizeaza episodic si ii amplifica haosul interior. Dupa noaptea mortii suspecte a Verei Donovan, protagonista este interogata, iar cititorul pare a vizualiza intreaga viata a lui Dolores Claiborne cu ocazia interogatoriului – o tehnica narativa ce ofera credibilitate si autenticitate captivanta intregului roman. Cea mai tulburatoare replica a protagonistei care conclude intreg sirul evenimentelor firului narativ este pe cat de tulburatoare, pe atat de edificatoare: “Tot ce-am facut a fost din dragoste” – replica ce naste polemici cu raspunsuri variate: oare dragostea poate naste crime?, protagonista este oare un criminal fara scrupule sau o femeie incoltita, ce simte mult prea multe emotii? Raspunsul pe care doresc sa il ofer catorva dintre aceste posibile intrebari vizeaza faptul ca infernul existentei acestui model feminin nu este decat declansatorul unui mecanism psihologic de autoaparare extrem, insa justificat. Iata, insa, si paradoxul: exista justificare pentru crima? Nu, clar nu, dar poate ca ar trebui sa redefinim “crima” in acceptiune adaptata universului acestui roman: poate crima poate fi si inrobirea, uzura sentimentala, degradarea umana dusa pana la extirparea demnitatii, disperarea, toate cauzate de un om constient de aceste efecte pe care le produce. Ei bine, daca acceptam aceasta definitie, protagonista a fost victima unui omor precedat de tortura, chin si furtuni interioare, asa ca restaurarea demnitatii si a unei oarecare linisti devine pur si simplu mobilul unei crime fizice, tulburatoare prin toate aspectele ei. Astfel, personal, consider ca elementul catartic in acest roman pare a fi, tulburator, insasi moartea, extirparea raului. Descoperim, cu ocazia acesta, noi dimensiuni ale psihologiei criminale ce spulbera orice in calea sa sub imperiul unui scop maret – dragoste. In acest fapt consta, de fapt, si nebunia protagonistei, insa si luciditatea sa tulburatoare. Nasterea acestor dualitati si paradoxuri face din aceasta creatie a lui Stephen King un roman complex nu doar din perspectiva psihologiei criminalului, dar si din cea a nasterii unor intrebari ce invita cititorul la redefinire si reinventare intelectuala.
Lectura este foarte intensa in amploarea sa, fiecare pasaj ofera o noua latura a personalitatii personajului, inspirationala si motivanta in analiza cat mai atenta a psihologiei criminale. Am descoperit in urma lecturii un model feminin al unei nebunii aparente si distructive, al stapanirii extraordinare de sine concomitent cu tumultul interior, al unei filosofii de viata ce merita analizata cu o minte deschisa. Incurajez astfel cu deosebita caldura lecturarea acestui roman in care ne este oferita si o perspectiva noua asupra talentului acestui scriitor ilustrativ pentru horror-ul supranatural, care exploreaza dimensiuni ale terorii umane, ale laturii intunecate, monstruoase ale firii umane in cadrul acestei creatii. Imi ramane doar sa va invit cu caldura sa descoperiti ineditul acestui roman al lui Stephen King! Lectura placuta!
Adauga un comentariu