O viață mizerabilă sau o moarte fără chinuri?

On March 19, 2012 in Carti, Horror

Stephen King este, fără îndoială, unul dintre cei mai prolifici scriitori de romane horror cu implicații complexe în latura psihologică a umanului din zilele noastre. Este cunoscut faptul că cele mai multe romane și povestiri scurte scrise de el au devenit bestselleruri traduse și adaptate în numeroase limbi, la doar foarte puțin timp de la publicarea lor. Ecranizările după cărți sunt, la rândul lor, spectaculoase și apreciate de către majoritatea populației cinefile, aducând încă un plus de popularitate autorului american.

Misery prezintă povestea lui Paul Sheldon, un foarte cunoscut scriitor care, după publicarea celei mai faimoase sale serii de romane, ceva cam siropoase chiar și pentru gusturile autorului, decide că a venit momentul cu care toți autorii mari hotărăsc să se confrunte: își omoară protagonista pentru a se putea consacra altor romane. Chiar dacă ar putea părea un moment dificil, din perspectiva lui Paul, punctul pus după ultima propoziție îi aduce o ușurare neașteptată, fapt ce adaugă un plus de dramatism ulterior.

O călătorie cu mașina se termină cu un accident tragic ce declanșează un șir de evenimente ce nu ar fi putut fi prevăzute. Scriitorul este salvat în ultima clipă de către Annie Wilkes, auto-intitulată cel mai mare fan al seriei lui Sheldon. Totul părea că merge mai bine decât s-ar fi putut aștepta cineva, până când Annie decide că marele final al seriei Misery este cu totul nepotrivit pentru așteptările ei. Scriitorul devine așadar prizonierul fostei asistente medicale care îl tratează în secret, însă doar în condițiile în care Paul acceptă să scrie un nou roman Misery sub atenta ei supraveghere. Pus în situația de a învia morți fictivi cu motive pertinente, scriitorul se vede nevoit să readucă la viață caractere din hârtie pentru a-și umple propria existență de materialitate.

Cu doar două personaje principale și într-un cadru restrâns în majoritatea timpului la o singură cameră, Stephen King reușește totuși să creeze personajul din întreaga literatură citită de mine împotriva căruia am simțit cea mai multă adversitate. Oricât de lipsit de adevăr ar putea suna, am urât-o pe Annie Wilkes poate chiar mai mult decât se lasă de înțeles că a făcut-o Paul Sheldon, cel care a suferit direct de pe urma acțiunilor ei. Transmiterea acestui puternic sentiment prin paginile unui roman este, fără îndoială, cel mai mare merit al lui King. Personajele trăiesc și transmit la fel de multe ca oamenii înrădăcinați în realitate, iar ca cititor te găsești martor al unei întâmplări pe care poate ai prefera să nu o fi întâlnit.

Într-un stil inconfundabil ce impune epuizare psihică prin adâncire în mintea personajului, Misery, chiar dacă nu cel mai bun dintre romanele “regelui”, face totuși dovada talentului scriitoricesc ce l-a impus pe King ca maestru al horrorului. Prin ce trece protagonistul, ce descoperiri face și care este limita dintre imaginație și adevăratul deznodământ sunt întrebări la care doar citind cartea se poate răspunde.

Articol postat de: Micșunica Argatu


Adauga un comentariu

RSS