,,Jocul Lui Ender” sau ,,Cum sa devii comandant de la o varsta frageda”

On October 07, 2014 in Carti

Jocul lui EnderPanica, agitatie, tensiune, cautari disperate pentru un erou care sa salveze planeta, dar mai ales, disciplina! Asa te cuprinde romanul lui Orson Scott Card din primele randuri si te introduce perfect in universul futuristic „pictat” progresiv cu idei neobisnuite.

Considerat un clasic, influentul roman il prezinta pe Andrew Wiggin, poreclit Ender. Aparent, viitorul salvator al rasei umane care se afla sub amenintarea unei rase de extraterestrii, poreclite simplu „Gandacii”, sau mai formal, „Formicii”. Antrenat de mic copil in a deveni un geniu militar, destinul lui este scris de mainile inaltilor din conducere. Luat de pe bancile scolii si trimis in „Scoala de Lupta”, un complex spatial menit sa ii antreneze pe viitori conducatori si luptatori, Ender isi pierde orice urma de umanitate, recurgand la violenta foarte des, marcat fiind de fratele sau, Peter, care, deseori il chinuia pe Ender, provocandu-i traume adanci. In aceasta ,,Scoala de Lupta”, Ender invata cum sa isi controleze si sa isi verse furia intr-un joc organizat de profesori, care presupune lupta intre doua echipe, in imponderabilitate, pentru a simula luptele spatiale, si, implicit, viitoarea lupta cu „Gandacii”. Marcat de brutalitatea fratelui sau si atras de puterea dragostei pe care sora lui, Valentine, i-a induso, Ender trebuie sa gaseasca un balans intre cele doua atribute, pentru a ajunge la o stabilitate psihica demna de un conducator de armata. Ceea ce se dezvaluie ca fiind o incercare mult mai grea pentru Ender decat aparentele cursuri si lupte. Evolutia psihologica a lui Ender este unul dintre cele mai captivante aspecte ale romanului.

,,Mi-a trebuit mult timp să-mi dau seama de lucrul ăsta dar, crede-mă, aşa-i! Mă urăsc pe mine însumi. Şi am ajuns la următoarea concluzie: în clipa când îmi înţeleg cu adevărat inamicul, când îl înţeleg îndeajuns de bine ca să-l pot învinge, în acel moment eu îl şi iubesc. Cred că-i imposibil să înţelegi cu adevărat pe cineva, ce vrea el, ce crede el şi să nu-l iubeşti aşa cum se iubeşte el pe sine. Şi atunci, în clipa aceea, când îl iubesc… Îl distrug! Fac în aşa fel încât să-i fie imposibil să-mi mai facă rău vreodată. Îl strivesc şi-l zdrobesc, până nu mai există.” Asa isi justifica Ender actiunile extrem de violente, care il propulseaza in topul elevilor si il finiseaza pentru viitoarea sa cariera de comandant.

Vorbitor in numele mortilor (paperback)Bucurandu-se de nenumarate premii, romanul este de asemenea un studiu asupra psihologiei comandantului si ofera lectii de metodologie, conducere și, de asemenea, etica, de aceea este inscris ca lectura obligatorie in cadrul „United States Marine Corps”.

Inainte sa inchei, trebuie sa mentionez finalul romanului. Este genul de final care iti da peste cap sufletul, te zapaceste complet cu o rasturnare de situatie neprevazuta si pune in miscare bazele universului creat de Card.

Asadar, recomand cu caldura romanul „Jocul lui Ender”, pentru lectiile de lider pe care ti le ofera, pentru ideile pe care ti le pune in miscare in cap si nu in ultimul rand pentru universul pe care ti-l pune in vizor.

,,Vorbitor In Numele Mortilor”, vezi ca urmezi!

 

Articol postat de: Theodor Inelus


  1. florin-iulian hrib a scris,

    Acest roman constituie dovada ca pina si analfabetii sau agramatii ori pur si simplu cei care nu se pricep deloc sa scrie ramin atit de miscati dupa citirea capodoperei lui O.S. Card, incit simt nevoia sa-si exprime admiratia in scris. Ma intreb daca d-l Inelus a luat sau va lua bac*-ul la limba romana… Indiferent care este scuza autorului „recenziei” de mai sus, administratorul acestui site nu are nicio scuza pentru ca a permis publicarea acesteia, fara o minima corectura!

Adauga un comentariu

RSS