E timpul sa actionam!

On August 08, 2011 in Amintiri, Autori, Carti, Eseu, Istorie, Politica

Un material de Roman Diana Manuela

Indignaţi-vă
Stéphane Hessel

Un manifest politic care atrage atenţia, în primă fază, datorită personalităţii celui care l-a scris, pentru ca mai apoi să şocheze prin profunzimea mesajului transmis. Un manifest care se ridică împotriva stării de resemnare a societăţii civile, în general şi a celei franceze în particular. Indignarea a fost trăsătura specifică a rezistenţei franceze faţă de ocuparea hitleristă. Prin indignare oamenii se pot opune degradării valorilor importante, fiind totodată premisa acţiunii civice.

Deşi criticat că susţine indignarea fără alte manifestări civice precum ieşiri stradale, revoluţie sau răsturnarea guvernelor, Hessel susţine că indignarea prin ea însăşi îi determină pe oameni să se organizeze şi să găsească singuri modalităţi de acţiune. Indignându-se, oamenii refuză să accepte prezentul şi caută alternative la viitorul care se reflectă în acest prezent.

Cu toate că mesajele lui Hessel au fost adresate francezilor, ele se potrivesc oricărei societăţi unde atmosfera social-politică este comparabilă, prin prezenţa corupţiei, a idealurilor pierdute, prăpastiei dintre bogaţi şi săraci şi unde dictează pieţele financiare. Aşadar, mesajul său poate fi adaptat întregii Europe, inclusiv României….dacă nu, în special ei.

Autorul susţine că atunci când ceva ne indignează, cum a fost nazismul în cazul Franţei, devenim bătăioşi, hotărâţi şi angajaţi. El a fost inspirat de opera lui Sartre care spunea că noi, în calitate de indivizi, suntem responsabili. Cea mai rea atitudine este indiferenţa, prin care ne pierdem capacitatea de indignare şi cea de a acţiona.

Cele mai mari provocări din ziua de azi sunt reprezentate de prăpastia existentă între cei foarte săraci şi cei bogaţi, alături de problemele legate de drepturile omului şi starea planetei. El aduce în atenţia cititorului şi problema palestiniană din Fâşia Gaza şi Cisiordania, pe care le numeşte “închisori fără gratii sub cerul liber” şi critică acţiunile israeliene din aceste zone, uimit fiind de faptul că evreii pot comite ei înşişi crime de război.

Hessel îndeamnă la nonviolenţă, la armonia dintre diferitele culturi, deoarece speranţa a fost întotdeauna una din forţele dominante ale revoluţiilor şi insurecţiilor, iar violenţa întoarce spatele speranţei. El consideră că primii ani ai secolului XXI au însemnat un regres deoarece oamenii îşi doresc tot mai mult în plan financiar, ştiinţific şi etnic şi ajung să ignore chestiunile de etică, dreptate şi echilibru. Autorul critică mandatul lui George W. Bush, evenimentele de la 11 septembrie şi războiul din Irak şi cheamă la luptă împotriva mijloacelor de comunicare în masă care promovează o societate de consum, dispreţul faţă de cei mai slabi şi faţă de cultură şi amnezia generală.

După cum spuneam la început, manifestul se pliază foarte bine pe situaţia existentă în România la ora actuală, despre care se vorbeşte în prefaţa realizată de Valentin Nicolau. Poporul român este prea obişnuit să se supună, să suporte umilinţe, să îşi accepte soarta şi conducătorii corupţi. Însă tocmai lipsa indignării ne face complici la acţiunile îndoielnice ale clasei politice româneşti.

În realitatea românească preocuparea “puterii politice faţă de cetăţeni se rezumă la a ne impune “solidaritatea” cu jefuitorii pentru proria noastră jefuire”. Adevărul este că statul se dezice de responsabilităţile faţă de proprii cetăţeni iar politica de dezbinare socială este practica preferată a guvernului. Însă noi ce facem? Îi lăsăm pe alţii să se indigneze în locul nostru. Ne complacem cu ideea că nu avem alternative, pentru a ne justifica de fapt lipsa de acţiune civică.

“Trădările cele mai mari le-am făcut însă faţa de propriile noastre idealuri”, spunea Valentin Nicolau. Putem însă să schimbăm situaţia actuală, deoarece stă în puterile noastre; trebuie să ne indignăm în mod paşnic pentru a ne sincroniza gândurile cu vorbele, iar vorbele cu faptele.

Un material scurt, însă cu un mesaj extrem de profund, care pe mine m-a emoţionat şi indignat, făcându-mă să realizez că nu totul este pierdut şi că stă în mâinile noastre să schimbăm situaţia actuală, cu condiţia să ieşim din starea de amorţeală şi să acţionăm, să nu ne mai lăsăm călcate în picioare idealurile şi mai ales drepturile ce ni se cuvin!

Articol postat de: Roman Diana Manuela


  1. Dorin a scris,

    In strainatate cartile care apar cu coperti cartonate sunt scoase pe urma si cu coperti necartonate la preturi mai accesibile. Dumneavoastra de ce nu procedati asa?

Adauga un comentariu

RSS