Dune #2: Mantuitorul Dunei – Frank Herbert

On September 03, 2014 in Carti, SF

Mantuitorul Dunei - Frank HerbertDupa cum probabil va puteti imagina, aceasta noua carte continua drumul inceput de Paul Atreides sub aripa tatalui sau Ducele Leto. Dar oare cum evolueaza acest tanar? Va fi un adevarat mantuitor al Dunei sau va fi prins in mrejele ispitei si ale comploturilor? Acestea sunt doar cateva din raspunsurile oferite de acest volum.

In ceea ce ma priveste, am fost placut impresionat de lumea creata de autor, un univers izbitor de asemanator cu cel in care traim, dar totusi atat de diferit, de ostil. Lumi indepartate, planete secate de aproape orice urma de viata, unde doar oameni caliti in focul desertului pot supravietui. De asemenea tema apei, cea mai rara resursa a planetei, este omniprezenta. Importanta ei poate fi dedusa din reactiile fremenilor, crescuti intr-un spirit de conservare a obiceiurilor.

In urma bataliei pentru Arrakis, Paul Muad`Dib, Usul, unificatorul fremenilor, ocupa tronul lasat liber de Imparatul Padisah. Pe parcursul lecturii spectrul tradarii si al conspiratiei te lasa aproape fara suflare. Usul este incercat de conspiratorii sai, printr-un dar. O veche cunostinta, reintoarsa. Dar sub ce forma apare acest dar? Ce urmaresc acestia? Viziunile personajului principal nu inceteaza nici in acest volum, ba chiar apare o piedica, impusa de o entitate stranie, in jurul careia se dezvolta complotul inlaturarii Imparatului. Religia si frica se impletesc consolidand Imperiul, dar cu ce costuri? Vor mai fi fremenii aceiasi oameni langa care a luptat Muad`Dib ?

“Un asemenea incident nu se inscrisese niciodata pe ecranul viziunilor sale. In clipa de fata, orice abatere putea dezlantui violenta. Trebuia sa descopere un moment-pivot, un punct din care sa poata parasi viziunea”.

Am fost de-a dreptul fascinat de complexitatea personajelor create. Este o lectura neceseara unei minti obisnuite cu gandirea strategica. Poate fi chiar o lume a mileniului IV.

Articol postat de: Andrei Popa


Adauga un comentariu

RSS