Complimente. Mic tratat de intrebuintare a complimentelor-Gloria Beck

On October 19, 2011 in Amintiri, Autori, Carti, Eseu, Ghiduri, IQ, Literatura contemporana

Un material de Pontos Cristian

Saptamana trecuta, vineri, m-am regasit in templul cartilor, vulgar numita de mirenii epocii contemporane librarie. Este un loc unde, de regula, ochii iti cad pe un volum sau doua, in functie de camaruta de piele a banilor nu tocmai fertili, sau te regasesti cu o noua carte a unui autor preferat. Am fost surprins placut in acea zi nu tocmai prietenoasa, de un nou volum al editurii Nemira in colectia botezata in mod inspirat Bonton. O colectie deosebita pentru mine datorita rafinamentului catifelat impletit cu umorul intelectual specific acestei sectiuni a editurii.

Cartea este intitulata „Complimente. Mic tratat de intrebuintare a complimentelor”. Sa pornim in explorarea universului dintre coperti, luand termenul de “compliment”, care este definit drept un cuvant de lauda, de magulire ce exprima o atitudine prietenoasa, de stima, respect sau de consideratie.

Pentru autoare, chiar si in acest secol al vitezei, chiar si in limbaj, a observat subnutritia unor vorbe, standardizarea unei conversatii in special in sensul ei negativ, devenind la fel de calda ca bisturiul unui chirurg. A reliefat importanta stapanirii formularii unor complimente, ce intr-adevar pot ajunge la treapta de arta! Prin intermediul ei, un individ isi traduce emotiile in ganduri iar pentru a le putea impartasi in vorbe catre ceilalti, este posibil sa fie creativ in cuvinte frumoase; ocazii sunt, totul este sa le rosteasca. Daca complimentul este adus intr-o discutie, atunci este pentru doua scopuri principale. Primul ar fi menipularea, esentiala si ea, doar ca mascheaza si o latura ascunsa a egoismului. Al doilea rol este unul de natura altruista, o mai buna interactiune cu ceilalti, fara un scop ascuns.

Cuprinsul cartii este impartit simplu, in capitole si subcapitole cu titluri alese, pornind de la un scurt istoric al complimentelor, pana la diferenta intre ce vor sa auda urechile femeilor fata de cele ale barbatilor. Veti vedea ce doreste sa auda fiecare dintre acestia sau la ce devine impresionat, cartea fiind o adevarata calatorie pe mapamondul garnisit in frumoasele cuvinte de suflet.

Este un volum ce iti ofera o lectura inedita, cu o tinta pe termen lung, ce iti arata puterea magica a cuvintelor si ce capodopere pot ele sa faureasca in jurul tau. Cine poate stii, poate ca si lumea este un fel de compliment, o vorba frumoasa, iar noi o ruinam. Hai sa incetam sa o mai distrugem si sa incepem cu utilizarea complimentelor!

Sunt sigur ca va fi o lectura usoara si placuta, precum a fost pentru mine. O recomand fara nicio remuscare, fiind o carte ce nu va rapeste din timp, ba din contra – cu ea realizezi ca timpul devine si mai pretios! Pentru cei carora va surade tema acestei carti, nu ezitati in a o deschide. Credeti-ma, dupa ce ati fost curajosi si ati facut acest pas, va ramane asa o perioada!

Articol postat de: Pontos Cristian


Adauga un comentariu

RSS