Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch – un clasic PKD…

On October 01, 2014 in Carti, SF

Philip K. Dick - Cele trei stigmate ale lui Palmer EldritchRomanul ‘Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch‘, recent aparut la Nemira, practic o reeditare, ar putea fi considerat o scriere tipica din opera lui Philip K. Dick, atragand nu doar iubitorii SF-ului si ai autorului american, printre care ma numar si eu, ci si alti cititori, eventual reticenti in prima faza, fata de un astfel de gen literar si stil narativ.

Personajul central al cartii este Palmer Eldritch, un industrias al viitorului, care descopera un drog special in cursul calatoriei spre sistemul Prox… In momentul prabusirii pe Pluto a navei interstelare in care se afla Eldritch, firma P.P. Layouts, condusa de Leo Bulero, se vede intr-o situatie tensionata, mai ales ca aceasta e implicata in traficul de drog ilegal, numit Dul-C, in coloniile de pe Marte si Venus. De aici apare o lupta subtila pe piata drogurilor, Palmer Eldritch amenintand monopolul companiei lui Bulero.

Cat de mare e pericolul reprezentat de noul drog al lui Eldritch, Ale-G? Care va fi deznodamantul ‘negocierilor’ dintre P.P. Layouts si Palmer Eldritch? Care sunt stigmatele lui Eldritch, sugerate si in titlul cartii? ‘Promisiunile’ lui Palmer Eldritch sunt bazate pe ceva real, ori sunt simple iluzii induse ca adevaruri celor dependenti de drogul sau? In final, ce va fi Eldritch pentru omenire, un erou sau un dusman letal?

Toate acestea reprezinta numai o parte din intrebarile la care cititorul poate gasi raspuns, daca va lectura ‘Cele trei stigmate ale lui Palmer Eldritch’, romanul captivant aparut sub pana maiastra a lui P.K. Dick.

Ca un rezumat al trasaturilor cartii, aici sunt prezente numeroase elemente din SF si alte genuri (policier, fantasy, horror etc.), precum: navele interstelare, coloniile de pe alte planete – Marte, Venus, armele cu laser, identitatea ambigua a lui Eldritch, dedublarile si tulburarile de identitate ale unor personaje…

In concluzie, indemnul meu pentru toti cititorii, si nu doar pentru fanii SF-ului ori ai lui Philip K. Dick, este acela de a nu rata o astfel de lectura! In mod sigur nu vei regreta parcurgerea filelor acestei carti! Urez tuturor sa aiba parte de placerea lecturii, alaturi de Nemira si de romanele lui Philip K. Dick! Succes! :)

Philip K Dick

 

Articol postat de: Alex T.


Adauga un comentariu

RSS