Carrie şi înfiorătoarea minte omenească

On January 07, 2014 in Carti, Horror

Stephen King - CarrieNu ştiu ce m-a făcut mai curios să citesc Carrie. Trailer-ul filmului de anul acesta? Decizia de a citi cartea mai repede înainte să văd atât varianta originală cât şi remake-ul? Curiozitatea de a pătrunde în psihologia unui personaj de sex opus de o vârstă foarte apropiată? Setea de sânge? Sau pentru că vreau să citesc din ce în ce mai mult din Stephen King după ce am devorat Shining? Probabil toate la un loc m-au determinat să fac rost de această carte. Vreau să se ţină cont că aceasta a fost a doua carte pe care o citesc scrisă de arhicunoscutul geniu horror domn King.

Nu vreau să dezvălui prea mult din poveste, mai ales că oricum evenimentele care au loc sunt nu numai uşor de anticipat dar ni se şi dă de înţeles încă de pe la început ce urmează să aibă loc spre sfârşit. Oh, dar asta nu e un lucru rău. În cazul de faţă, nici nu îl văd ca pe un dezavantaj, mai ales dacă cartea este citită la ora actuală, când majoritatea suntem deja familiarizaţi cu genul horror, şi aproape nimic nu ne surprinde, lectura va fi uşoară în ceea ce priveşte cursul evenimentelor, şi ne vom putea concentra mai bine pe alte laturi ale naraţiunii, detaliile mai fine.

Ce îmi place la acest autor este maniera în care îţi spune povestea din perspectiva propriilor personaje. Trebuie citite măcar câteva pagini din orice operă a sa, ca să mă înţelegeţi mai bine. Dacă spun, de exemplu, că este direct şi vulgar, pentru unii prima impresie ar fi una negativă, şi ar considera limbajul literar ca fiind unul sărăcăcios. Acordându-i o şansă însă, vor afla tocmai că prin alt limbaj aceste poveşti nu îşi aveau farmecul lor. Groaza trebuie întipărită cu ajutorul cuvintelor familiare. În Carrie, avem de a face cu personaje din anturajul de liceu, valabil nu numai în cultura americană de atunci, dar pretutindeni la ora actuală. Pentru unii, „horror” este însăşi acest anturaj, citind despre nevoile şi gândurile acestor adolescenţi îi face să realizeze îngrozitorul fapt că aceste lucruri sunt atât de valabile în realitatea tinerilor.

Vedeţi voi, la Stephen King nu este înfiorător numai sângele vărsat de răzbunătoare forţe telekinetice şi alte tablouri care te bagă în sperieţi. Nu, eu cred că adevăratul horror la Stephen King este psihologia umană. Te sperii cu adevărat atunci când realizezi că asemenea răutate poate exista în rândul oamenilor. Iar în romanul de faţă, chiar şi mintea adolescentelor. Sigur, cu unele lucruri poţi zice că exagerează, de exemplu cu mama lui Carrie, dar dacă eşti un om pe care nu îl suprinde cu adevărat mai nimic în societate, te vei gândi că astfel de fiinţe chiar există, iar dacă ai şi o doză considerabilă de empatie şi sensibilitate, vei fi cu adevărat îngrozit de ideea că pot fi atâţia oameni de genul fără ca tu să ştii.

Altceva ce mi-a mai plăcut este profunzimea imersiunii în personaje. Nu îţi vine să crezi prin ce metodă simplă te face să intri în capul unui personaj şi să trăieşti mentalitatea acestuia. Descrierea şi naraţiunea principală sun întrerupte de gânduri involuntare pe care le avem cu toţii, marcate de povestitor de paranteze. Un adevărat deliciu.

În plus, naraţiunea principală mai este întreruptă de fragmente din diverse texte care studiază cazul Carrie, fapt care te implică şi mai mult în realitatea fictivă.

Ar fi multe de discutat pe marginea oricărei poveşti a lui Stephen King, însă ce este cert este că romanul de faţă face parte din lectura obligatorie a genului Horror.

Opţional, recomand o carte de non-ficţiune destul de grea de înţeles de mintea mai puţin coaptă, dar care revelează incredibil de mult despre răul uman. Se numeşte „Psihologia minciunii”, o găsiţi pritre textele psihiatrului Scott Peck. După această carte, poveşti despre răul uman precum Carrie vor avea un înţeles şi mai profund psihologic, şi mai ales îngrozitor.

 

Articol postat de: Sorin Mincă


  1. Ovidiu Petcu a scris,

    Iată un tânar cititor profesionist. Felicitari!

    …şi mulţumiri pentru recomandare!

Adauga un comentariu

RSS